2023. ápr 30.

Anyukám ruhájára csillagokat teszek, mert úgy ragyog, mint egy csillag

írta: Zsótér Boglárka
Anyukám ruhájára csillagokat teszek, mert úgy ragyog, mint egy csillag

Méhes-Ménes Kriszti, Pompás Mesés Nagykövetünk, és kollégái a Brunszvik Teréz Budavári Óvodák Iskola utcai telephelyén varázsolja meséssé a gyerekek mindennapjait. 

Kriszti és kollégái, valamint a gondjaikra bízott gyermekek a Népviselet Napján sok-sok mesés élménnyel gazdagodtak. Izgalmas látni, ahogyan összekapcsolták az öltöztetős papírbábokat az anyák napi készülődéssel.

Köszönjük Krisztinek és kollégáinak, hogy betekintést nyerhetünk kreatív megoldásaikba.

unnamed_3_2.jpg
Április 24-én az Iskola utcai óvodában is megrendezésre került a Népviselet Napja. Minden korosztály megismerkedett az ünnep fontosságával. A családokat is bevontuk a nap sikerességébe: népi viselet kértünk gyermekeiknek.
342517116_784563449925573_1107298879087087409_n.jpg
A Napocska csoport (nagycsoport) A királykisasszony cipellője című mesét hallgatta meg élőszavas mesemondás keretében, majd egy kis játék következett a viseletekkel. Különböző szempontok alapján kellett megkülönböztetni a modern ruhákat a népviseletektől (szín, anyag, modern/népi, alsó/felső ruházat).
 
A Zöld ág (kiscsoport) a Népviselet Mapja alkalmából Pompás Mesés Papírbábok készítésével ismerkedett meg, színezéssel, vágással és ragasztással. Közben népzene hallgatásával fokozták a hangulatot, miközben kötetlen beszélgetést folytattak a viselettel kapcsolatos saját élményekről.
343280607_1406009190199066_2207819261900203496_n.jpg
 
A Tulipán csoport (középső) a Nefelejcs népviseletes kártyajátékkal ismerkedett meg.
 
A Piros alma csoport ( nagycsoport) egy ünneppel kapcsolta össze ezt a jeles napot. Az anyák napi készülődésbe építette bele a papírbábok ötletét, amit aztán kiegészített különböző textiliákkal, gyöngyökkel és gombokkal. A gyerekek édesanyjukat öltöztették viseletbe, amit mind a pedagógusok, mind a gyerekek nagyon élveztek. A gyerekekből számos emlék tört elő, amit alkotás közben meg is osztottak velünk:
Andris: "Az én anyukám ruhájára csillagokat teszek, mert úgy ragyog, mint egy csillag".
termekkep-2023-03-19t123006_540.png

Aki nem hiszi, járjon utána!

Pompás Napok csapatával várjuk jelentkezésetek és megkereséseiteket akár felnőttként érdeklődtök, akár gyermekeiteket szeretnétek mesei élményekhez juttatni. Pedagógusképzésekkel, felnőtt meseműhelyekkel, interaktív mesés alkalmakkal és hagyományőrző programokkal akár házhoz is megyünk. 
Írjatok a pompasnapok@pompasnapok.hu címre, hogy személyre szabott programot alakíthassunk ki!

Előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.

További inspirációért látogassátok meg Mesetárunkat és Játéktárunkat!

Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

logo.jpg

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Szólj hozzá

népviselet anyák napja anyák napi népviselet napja pompás mesés óvoda mesés népviselet napja brunszvik óvoda iskolai utcai óvoda papírbáb