2016. júl 22.

Pompás Napok - SODRÁS

írta: Kormos Rebeka
Pompás Napok -  SODRÁS

A sodrást párban a leghatékonyabb végezni, két eltérő színű vagy akár több fonallal. Egymással szemben állva, a fonal hosszának megfelelően szembe fordulva, magunktól elfelé kezdünk el sodorni.

Fejlesztő hatás
Itt már is előkerül a testséma, a kooperáció, a téri érzékelés és a finommotorika, így bátran állíthatjuk FEJLESZTŐ HATÁSÚ ez a feladat.
Addig sodorgatunk így, amíg egészen feszessé válik a fonal. 

Tapasztalat
A gyerekek zöme figyelmetlenségből elengedi a sodort fonalat, így néha 2-szer, 3-szor is nekiállhatunk a folyamatnak, de ez a koncentrációt, összpontosítást és felelősségérzetet is építi a lurkókban.

Folyt. köv.
A megfeszült fonal két végét párosítjuk, ekkor a fonal felugrik és pörögni kezd. Ezt a gyerekek fentről-le kiigazítják, közben újabb TAPASZTALATOK érik őket az anyag viselkedés, a fizika területeiről, méghozzá érzékszervi szinten.

Csomó a végén
"Elkészült!" - ujjonganak a gyerekek. Csomót kötünk a végére és bizony csodás mintázatú sodrás kapunk. Ezt karkötőnek, kulcstartónak, tarisznya pántnak is lehet használni. Mi legtöbbször a fonalkutyáinkat szoktuk pórázra kötni .

Szeretem feladat
AZ a feladat a világ egyik legegyszerűbb gyakorlata, amit gyerekcsoportoknál, de akár otthon is végezhetünk, kisebb és nagyobb ötleteket valósíthatunk meg belőle. Ha gyors megoldásra van szükség arra is jó, ha valami szépre van szükség arra is jó, ha önálló feladatmegoldást szeretnénk gyakoroltatni arra is jó.

Próbáljátok ki!

Aki nem hiszi, járjon utána!

Pompás Napok csapatával várjuk jelentkezésetek és megkereséseiteket akár felnőttként érdeklődtök, akár gyermekeiteket szeretnétek mesei élményekhez juttatni. Pedagógusképzésekkel, felnőtt meseműhelyekkel, interaktív mesés alkalmakkal és hagyományőrző programokkal akár házhoz is megyünk. 
Írjatok a pompasnapok@pompasnapok.hu címre, hogy személyre szabott programot alakíthassunk ki!

Előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.

További inspirációért látogassátok meg Mesetárunkat és Játéktárunkat!

Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

logo.jpg

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

 

Érdemes csatlakoznotok szakmai közösségeinkhez, ahol óvodás és kisiskolás korosztályok számára népi játékokkal és népmesékkel kapcsolatban kérhettek tanácsot vagy oszthattok meg tapasztalatokat. 

Szólj hozzá

játék kísérlet szülő kézműves gyerekek iskola fejlesztés ötlet óvoda tapasztalat kooperáció ritmus tapasztalás óvodás pedagógus önfegyelem gyermekjáték önállóság ovis önkontroll önuralom kézműveskedés koordináció testséma finommotorika otthoni fejlesztés iskolaelőkészítő ovis foglalkozás párválasztó játék kisikolás otthoni játék észlelés fejlesztés csoportos együttműködés fizikai tapsztalatszerzés empirikus tudás tapasztalati tudás fejlesztő gyakorlat ujj erősítő figyelem játék ügyes ujjak