2016. sze 30.

Benedek Elek születésnapja - Magyar Népmese Napja

írta: gyermekjatek
Benedek Elek születésnapja - Magyar Népmese Napja

Nagy mesélők nyomában 

A mesék,  "a mesehallgató számára olyan mély, egész életre szóló tapasztalatot eredményeznek, amely nélkül nemcsak szegényebben lennénk, de a személyiségünkbe (akár még gyermekkorban) a mesék révén beépült, magatartásunkat, döntéseink befolyásoló (meghatározó) érzelmi tudás nélkül sokszor hiába, és vakon tapogatóznánk magunk körül a világban." (Forrás:Bárdos József)
Szülőként, pedagógusként, nevelőként ez vezérelhet minket, amikor hozzáfogunk mesélni.

autism-babies-trying-to-talk-to-us.jpgForrás: www.shutterstock.com

Szeptember 30-án született Benedek Elek, Elek Apó. Maga is nagy mesélő volt, a most aktív szülők generációja élénken emlékszik a könyvre, az illusztrációkra, amelyek az ő munkássága révén láttak napvilágot.
Életútja, munkásság a inspiráló.

Készültünk a Magyar Népmese Napjára

10712731_368509016660029_310212951492560193_n_1.jpgFotó: Zsótér Boglárka

Hosszú évek óta ünnepeljük ezen a napon a Magyar Népmesét is. Minden évben lelkesen készültünk erre a kiemelt napra, interaktív mesejátékkal, élőszavas mesemondással, felnőttek számára képzésekkel. Volt olyan év, amikor egyszerre 180 gyermeknek mondtunk mesét, játszottunk Macskacicót, királyfit, szegénylegényt, öreg királyt, királykisasszonyt. 2017-ben a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, Ócsai Tájház bemutató helyén szakmai közreműködőként alakítottunk ki egy speciális, környezeti nevelést támogató "meseösvényt". Hatalmas érdeklődéssel fogadták ezt intézmények és családok egyaránt. Így 2018-ban ezt a programot erősítjük tovább, több napot szentelve a rengeteg érdeklődő csoportnak. Ez az év annyiban különleges, hogy a Magyar Népmese Napja vasárnapra esik, így egyértelműen családok számára szerveződik a program, kiegészülve néhány, a szülőknek szóló programelemmel. Farkas L. Rozália bemutatja a népmesék világába invitáló társasjátékát, szó esik az élőszavas mesemondás trükkjeiről és technikáiról. 

img_5182_preview.jpegFotó: Peer Réka

Meseösvény

Szeptember 25-28. között óvodai és iskolai csoportokat, szeptember 30-án-én pedig a családokat várjuk az Ócsai Tájházban. 
Meseösvény – csoportos kalandozás a Tájházban és a réteken, szeptember 25-28. között.
Meseösvény – Családi kaland a Népmese Napján, szeptember 30.
A programon csak az e-mailben  (ocsaitajhaz@dinpi.hu) regisztrált csoportokat és látogatókat van módunk fogadni! A hatalmas érdeklődésre való tekintettel, kérünk mindenkit, hogy mielőbb jelezze részvételi szándékát!
Ezen a programon az élőszavas meseindítás után a gyerekek, csoportok egy mesehős kíséretében indulnak útra "Óperencián túlra", de legalább is az Ócsai Tájvédelmi Körzet, lápi rétjeire. Az úton mesekarakterekkel találkozhatnak, tanácsot kérhetnek és "jó tett helyébe, jót várj" mesei fordulat szerint egészen beleélhetik magukat a résztvevő.
A mesetúrák időtartam 70-90 percesek a résztvevő gyermekek gyalogtempójától függően. 2 km-es körtúrával a kiindulópontot jelentő Ócsai Tájházba térnek vissza a csoportok. A tájházegyüttes portái jó időjárás mellett kellemes pihenő helyet biztosítanak a megfáradt vándorok számára egy tízórai vagy uzsonna elfogyasztáshoz. 
"Aki nem hiszi, járjon utána!" A tájház kollégái várják megkereséseiteket az ocsaitajhaz@dinpi.hu címen, vagy a 30 494 3368-as telefonszámon. 

Pompás Napok csapata

Számunkra, az interaktív népmesei alkalmakon az élőszavas mesemondás adja az alapot, amelyet népi játékok, mozgás minták és néptánc elemek bevonásával teszünk élménydússá. Elsősorban óvodás és kisiskolás korosztállyal foglalkozunk. Pedagógusok és szülők számára továbbképzéseket és előadásokat szervezünk. Erről sokrétűen írunk itt a www.pompasnapok.blog.hu oldalon és szakmai folyóiratokban. Magazinokban igyekszünk népszerűsíteni az élőszavas mesemondást a szülők számára. 

14322394_675240442653550_3524850562269498947_n.jpg

 

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

logo.jpg

Nézd végig ebook kínálatunkat is!

Szakmai közösségeinkhez érdemes csatlakoznod, hisz óvódás és kisiskolás korosztályok számára népi játékot témában és a népmesék világában kérhetsz tanácsot vagy oszthatsz meg tapasztalatokat.

Szólj hozzá

gyerek gyereknevelés gyerekek mesemondó népi játék népmese magyar népmese korai fejlesztés néphagyomány magyar népmese napja otthoni fejlesztés Boldizsár Ildikó egyszerűbb gyerekkor élménypedagógia gyermekkori félelmek legyőzzük a félelmeket dr. Kádár Annamária hiteles mesemondás táncpedagógus anyanyelvi nevelés Készüljünk együtt a Magyar Népmese Napjára Benedek Elek születésnapja