2016. okt 05.

5 + 1 pompás őszi kézműves ötlet

írta: Kormos Rebeka
5 + 1 pompás őszi kézműves ötlet

Az ősz beköszöntével az otthoni vagy intézményi keretek között is új ötletekre van szükségünk ahhoz, hogy különböző kézműves tevékenységekkel le tudjuk kötni gyermekeinket. Mi is kipróbáltunk már számos ötletet, mindegyiket szerettük, mert mindegyiknek megvolt a maga előnye, még akkor is, ha néha több előkészületet igényelt, vagy több pakolást a végén. :) Sok-sok ötletünk közül most szeretnénk Veletek megosztani ötöt, és bejegyzésünk végén ráadást is találtok majd. :)

1. Dióhajó

Amikor a diót megtörjük, a héját felhasználhatjuk alkotásra. Ha magunk nem is alkotunk, gondoljunk a közeli óvodákra, iskolákra, hátha ott szükség lehet ép dióhéjakra.

A dióhéjból készülhet hajó, amihez egy kis ragasztó segítségével illeszthetünk fogvájóból vagy hurkapálcából árbocot. Az árbocra pedig vitorlát húzhatunk színes papírból, esetleg színes ragasztószalagból, vagy akár maradék textilből, őszi falevélből is megalkothatjuk ezt a részt.

 lemmemakeit.jpg

forrás: www.crafthubs.com

2. Szőlő és körte újragondolva, a gyerekek kedvére :)

 

Nem tipikus kézműveskedős tevékenység, mégis szeretnénk megmutatni, mert a gyerekeknek és felnőtteknek is tetszik. Azok, akiket nehéz rávenni egy kis gyümölcsevésre, talán így szívesebben fogyasztják azt.

A körtét meghámozzuk, és körberakjuk szőlővel, minden fogvájóra egy-egy szólószemet szúrva. Szemnek szegfűszeget használhatunk, orrnak pedig kékszőlőt vagy áfonyát.

 funcraftkids.jpg

forrás: www.videobychoice.com

3. Levélnyomda az újrahasznosítás jegyében

 

A WC-papír gurigát sok dologra használhatjuk, többek között levélnyomda készítésére is. Ha őszi fát rajzolunk, akkor sárga, piros, barna színekben pompázó leveleket nyomdázhatunk rá. A kicsik még nehezen boldogulnak a levelek rajzolásával, így nekik mindenképp könnyebbség a nyomda használata. A nagyobbaknak pedig igazán jó móka, és az újrahasznosítással is találkozhatnak általa. Egy guriga is elég, hiszen több részre vághatjuk, kissé összenyomva meg is kapjuk a levél formát belőle. Temperát öntsünk ki lapos tálakba, ahova mártogatni lehet a nyomdát. A levelek akkor is szépek, ha csak a körvonaluk látszik, de természetesen ki is festhetjük őket, ahogyan ezen a képen is látjuk.

 fall-tree-craft-for-kids-using-a-toilet-paper-roll.png

forrás: www.craftymorning.com

4. Őszi mécses

 

A legtöbb gyermek szeret őszi faleveleket gyűjteni. Az összegyűjtött levelekből mécsestartót is készíthetünk. Nincs másra szükségünk, csak egy üres üvegre, amelybe mécsest helyezhetünk. Vigyázzunk, mert a meggyújtás gondot okozhat, ha túl mélyen van a mécses. Erre megoldás lehet hosszabb gyufa használata, vagy kisebb üveg, amelyben el tudjuk érni hagyományos méretű gyufával is a mécsest.

Az üvegekre általános ragasztóval (átltászóval) ragaszthatjuk fel a leveleket. Érdemes olyan leveleket használni, amelyek nem annyira szárazak még, mert különben nehezen veszik fel az üveg formáját.

A mécsestartók készítése a Márton-napi lámpás felvonulásokhoz is aktuális lesz novemberben.

stylemotivation.jpg
 forrás: www.fashionze.com

5. Almanyomda

 

Ha félbevágunk egy almát, és azt festékbe nyomjuk, ugyanúgy készíthetünk vele nyomdázós alkotásokat, mint a WC-papír gurigából. Itt tömött formákat kapunk, már nem szükséges utólag festeni. Papírra és textilre is nyomdázhatunk. A szárat és magokat fekete lakkfilccel vagy festékkel rajzolhatjuk hozzá.

Az almanyomdát a levélnyomdával egyszerre is készíthetjük, így biztosan elfogy a festék, amelyet kinyomtunk a tálkákba. :)

thelifeofjenniferdawn.jpg

 forrás: www.baballa.com

+1 a ráadás:

 

Összeállítottunk egy letölthető anyagot számotokra, amelyet elértek az alábbi linken:
Kukoricázgatunkkukorica_cover.jpg

Megjelent őszi mese- és játéktárunk is, szeretettel ajánljuk azt is az érdeklődők figyelmébe. :)
KLIKK ide értük!

pompas_napok_oszi_jatek_es_mese_valogatas.png

Aki nem hiszi, járjon utána!

Pompás Napok csapatával várjuk jelentkezésetek és megkereséseiteket akár felnőttként érdeklődtök, akár gyermekeiteket szeretnétek mesei élményekhez juttatni. Pedagógusképzésekkel, felnőtt meseműhelyekkel, interaktív mesés alkalmakkal és hagyományőrző programokkal akár házhoz is megyünk. 
Írjatok a pompasnapok@pompasnapok.hu címre, hogy személyre szabott programot alakíthassunk ki!

Előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.

További inspirációért látogassátok meg Mesetárunkat és Játéktárunkat!

Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

logo.jpg

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Érdemes csatlakoznotok szakmai közösségeinkhez, ahol óvodás és kisiskolás korosztályok számára népi játékokkal és népmesékkel kapcsolatban kérhettek tanácsot vagy oszthattok meg tapasztalatokat. 

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Szólj hozzá

kreatív játék gyerek kézműves ősz alkotás gyerekek játékok kreativitás tervezet őszi foglalkozás népmese ovis kézműveskedés kisiskolás kidolgozott népmese-foglalkozás