2016. nov 16.

22 mondóka

írta: gyermekjatek
22 mondóka

„A nevetés a lélek csillanása.” (Thomas Mann)

A lelki egészségünk megőrzése, megvédése fontos feladat, különösen figyelnünk kell a gyermekek esetében is erre.

A negatív érzelmek (szorongás, félelem, idegesség, agresszió stb…) feldolgozása is könnyebben megy akkor, ha biztosítjuk magunk és gyermekeink számára is a pihenést, jókedvet, örömet és nevetést.

Mondókából sosem elég! Ezért írunk mi is róla, mindig más és más szempontból.  Ma a humort helyezzük előtérbe, de régebbről itt egy posztunk 5+1 mondókáról, ami valójában összesen 12 mondóka, mert mind kicsiknek, mind nagyoknak ajánlottunk 5+1 mondókát. Volt egy posztunk a mozgásos mondókákról is, ahol 5 mondókát mutattunk meg Nektek. És ma jöjjön újabb 4+1, így már összesen 22 mondókánál tartunk. :)

Itt most még öt további mondókát találtok, amelyek nevettető mondókák. Mókázásra fel! :)

161544484-56a792583df78cf772973ec0.jpg

www.gettyimages.com

Dr. Lane Strathearn kutatása szerint gyermekeik nevetése jótékony hatással van az édesanyákra. A hatás mögött bonyolult agyi folyamat áll, amelynek lényege, hogy az édesanya agyában gyermekének mosolyát látva azok az agyterületek aktiválódnak fokozottan, amelyek a pozitív érzelmi reakciók kialakításában alapvető fontosságúak.

Cikkünkben olyan mondókákat mutatunk be, amelyekben a humor is szerepet kap. Mit is csinál a humor? Oldja a feszültséget, ellazít, megnevettet, ezáltal jó közérzetet teremt. Mitől humoros egy mondóka? Tréfás rímek vannak benne, vagy értelmetlen, úgynevezett „halandzsa” nyelven szól hozzánk. A gyermekek számára viccesek a túlzó szavak, szóképek is.

Rossz idő esetére ajánljuk ezt a mondókát, többször egymás után. Az utolsó szó - hangutánzó jellege miatt - mindig nagy nevetés kíséretében hangzik el.

Fújja szél a fákat,

Letöri az ágat,

Reccs!

A mondókát kísérheti mozdulat is: az első két sornál felemeljük a kezünket, és a szélfútta fák mozgását utánozva jobbra-balra dőlünk, az utolsó szónál pedig az ölünkbe csapjuk mindkét kezünket.

A következő mondóka szintén nagy nevetés, vagy éppen kuncogás kíséretében szokott elhangzani. Még az iskolás gyerekeknél is működik, jókat nevetgélnek rajta, hagyjuk is őket bátran, így nagyobb eséllyel fognak majd fókuszáltan figyelni, amikor arra van szükség.

Tám, tám, taliga,

Öregapám kocsija,

Nyikorog a kereke,

Nyí, nyá, nyú,

Te vagy az a nagyszájú!

 

Azok a mondókák, amelyek értelmetlennek tűnnek, azon túl, hogy megnevettetnek vicces hangzásuk miatt, beszédfejlesztő hatással is bírnak. Sokszor halljuk a kérdést mind szülőktől, mind pedagógusoktól, hogy „de mit mondjak, ha megkérdezi a gyerek, mit jelentenek ezek a szavak?”. Munkánk során azt szoktuk javasolni, hogy ne féljenek ezektől a mondókáktól, a gyerekek általában nem kérdezik meg a jelentését, mert itt nem ez az elsődleges. Ha mégis felteszik a kérdést, bátran bevallhatjuk, hogy mi sem tudjuk, de számunkra is nagyon viccesen hangzik. Ezek a kifejezések egyébként általában idegen nyelvű szövegből alakultak át, vagy egyébként értelmes szavak torzulása során keletkeztek.

Egyedem-begyedem, cukoda bé,

Ábel-bábel dominé,

Ékusz-békusz, kandalékusz,

Aja-vaja buff!

Ez utóbbi mondókának számos egyéb változata van, ebből mutatunk meg még egyet:

Egyedem-begyedem, cécem bé,

Ábri, fábri, dominé,

Hókuszpókusz, pimpelókusz,

Áje-váje bumm!


Miért szeretjük a mondókákat?
Mert szórakoztatva tanítanak, és számos fejlődési folyamatra hatnak pozitívan. Éppen ezért készítettük kiadványunkat a legkisebbek számára is. Ajánljuk azoknak az anyukáknak, akik bátortalanok, mert sok-sok ösztönző és motiváló mondatot találnak benne. :) Összesen 24 mondóka különböző helyzetekre! Ajánljuk azoknak is, akik már ismernek mondókákat, de újítani szeretnének. :) Itt nézhetitek meg. És az egyik oldalt ide is hoztuk Nektek megmutatni:

mondoka_bemutato_oldal.jpg


Mondókák és a mese kapcsolata

A szülőket, pedagógusokat arra buzdítjuk, hogy a két műfajt bátran ötvözzék. A mesemondás is könnyebb s újabb eszközzel gyarapodik a repertoár, ha a bevésésről vagy anyanyelvi nevelésről van szó.
Ehhez a műfajhoz ad ötleteket a Só című mese interaktív feldolgozása. Klikk!

Kellemes mondókázást, sok-sok nevetést kívánunk! 

Aki nem hiszi, járjon utána!

Pompás Napok csapatával várjuk jelentkezésetek és megkereséseiteket akár felnőttként érdeklődtök, akár gyermekeiteket szeretnétek mesei élményekhez juttatni. Pedagógusképzésekkel, felnőtt meseműhelyekkel, interaktív mesés alkalmakkal és hagyományőrző programokkal akár házhoz is megyünk. 
Írjatok a pompasnapok@pompasnapok.hu címre, hogy személyre szabott programot alakíthassunk ki!

online_kurzus_cover_2.jpg

Előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.

További inspirációért látogassátok meg Mesetárunkat és Játéktárunkat!

Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

logo.jpg

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Érdemes csatlakoznotok szakmai közösségeinkhez, ahol óvodás és kisiskolás korosztályok számára népi játékokkal és népmesékkel kapcsolatban kérhettek tanácsot vagy oszthattok meg tapasztalatokat. 

 

 

Mentés

Mentés

Mentés

Szólj hozzá