2016. nov 28.

Mesés tervek 2017-re

írta: Kormos Rebeka
Mesés tervek 2017-re

"Semmilyen költemény nem képes olyan finoman beszélni a szívhez, mint a mese."

Herder

20161125_145944.jpg

A műfordító, filozófus Johann Gottfried Herder, 18. századi gondolata összecseng tapasztalatinkkal és terveinkkel.
Az elmúlt 5 évben sok-sok fantasztikus élményben volt részünk kisebb, nagyobb gyerekcsoportokkal, ahol a meséé volt a fő szerep. Sokat tanultunk, tapasztaltunk a mesék mondandójáról, mély tartalmáról. Úgy látjuk, hogy fontos alkalmakat teremteni a gyerekeknek, hogy találkozzanak a népmesék világával. Szerencsére sok nagyszerű szakember foglalkozik ezzel a témával, de mi magunk is szeretnénk átadni tapasztalataink legjavát.
Megszületett első módszertani segédletünk decemberben, "A só" címmel.
Az a célunk, hogy könnyen elérhető és közérthető anyagot állítsunk össze pedagógusok, szülők számára, akik bátorságot és ötleteket meríthetnek a mesemondáshoz. 

10469214_370528143124783_794865942595784353_n.jpg

Komoly fejtörést okozott első 12 mese listáját leírni, mert szerethető, tanulságos, tréfás mesékből annyi van, mint égen a csillag. Voltak szempontjaink, megkérdeztük a gyerekeinket, a velünk dolgozó zenészeket, mestereket, hogy kinek mi a kedvenc meséje. Így sikerült a lista, amelyen 12 db mese helyett 16 db áll. Ezek mindegyike kipróbált darab és tanulságaikban újabb, és újabb arcukat mutatják, amikor más-más gyerekcsoporttal játszottuk el. A mese nem csak finoman szól a hallgatósághoz, de az egyének számára megteremti a lehetőséget, hogy a közös tudásból merítsenek. Kollégákkal, alkotókkal és szülőkkel beszélgetve megfogalmazódott bennünk, hogy a hagyomány a tapasztalás egy formája. Hisszük, hogy a mese szerepe kibővíthető s a motiváció eszközévé válhat hozzáértő, szerető és megoldásokat kereső felnőttek kezében.
Mesét mondani és hallgatni öröm.

Foglalkozásainkról részletesen itt olvashattok. Kérdéseiteket várjuk a pompasnapok@pompasnapok.hu címen. 

online_kurzus_cover_2.jpg

Hagyományok új felületeken, új köntösben

Hiszünk abban, hogy hagyományaink fontos tudást és megerősítést, intelmet hordoznak a mai ember számára is. Vegyük ismét birtokba ezeket az ismereteket, és építsük be a mindennapokba!

  • Videó anyagaink rövid interakciók, legyen szó játékról, meséről vagy tárgyalkotásról.
    Klikk erre a linkre! Megnézem a Pompás Napok You Tube csatornáját!
  • Mesetárunk 2017 óta egy bővülő gyűjtemény azokból a mesékből, amelyekhez a Pompás Napok csapata kötődik. Klikk! Ellátogatok a Mesetárba!
  • Játéktárunk javarészt népi játékokat tartalmaz, játékfűzéseket és néhány olyan ötletet is, amelyek a néphagyományban gyökereznek. Ezek a gyerekekkel való együttlétek alatt új variációként születtek meg.
    Klikk ide! Felkeresem a Játéktárat!
  • Szakmai cikkeink és vendégírónk tollából született írások is számos izgalmas témát feszegetnek, ötletekkel szolgálnak. A blog felületének jobb oldalán, a kereső funkcióval rákereshetsz konkrét kifejezésekre is.
    Klikk! Beleolvasok a blogba! 
    Népmese-foglalkozás címszóval ezeket a cikkeket több, mint 200.000 látogató olvasta el.
    Kattints rá! Nézzük, melyek ezek a cikkek!
  • Online előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.
  • Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

logo.jpg

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Szólj hozzá

mese mesemondó mesélés magyar népmese mesemondás mesejáték közösségi élmény mesei szimbólumok mese jelentősége közösség formálás pompás napok pompás napok játék mese tánc