2016. dec 14.

Téli szünetben is legjobb otthon

írta: Kormos Rebeka
Téli szünetben is legjobb otthon

"Kedves Szülők!
Kérem a téli szünetben kíméljék gyerekeiket a túlzott izgalmaktól!
Az iskolarendszer heti 5 nap gondoskodik megfelelő mennyiségű stresszről a 7-18 éves gyerekek számára. Ez napi minimum 6-szori, maximum 9-szeri, tanórai rendszerben adott teljesítmény értékelést jelent a pedagógusok részéről, ezzel biztosítva, hogy az egyén folyamatos megfigyelés élménye teljes legyen.
A szünet napjai alatt stresszoldó, szabad stílusú kiabálást engedélyezünk a gyermekeink számára, egy lakatlan helyen, maximum 2 percben, minimum 120 km-re az iskolától, hogy még véletlen se gondolja valaki, hogy MI ( intézményi nevelők)... nem fojtottuk még el eléggé csemetéjükben a felgyülemlett agressziót. ...
Viccet félretéve, legyenek sokat gyerekeikkel, figyeljenek oda mondandójukra, szeressék őket és a leckét a szünet első napján írják meg és utána felejtsék el az iskolát..."


images_5.jpgMeglepődtünk?
Részben. 
A levelet író pedagógus egy zseni, de lehet, hogy januárban már munkanélküli lesz... mert az "általános" megítéléstől eltér, provokál, véleménye van és ezt nem átallja hangoztatni. Ja és humoránál volt, amikor ezt a levelet megfogalmazta és a levélkék hajtogatásánál sem bizonytalanodott el. Veszélyes egy alak!
... belátjuk.

Mesés családi időtöltés
Néhány ötlettel szeretnénk segíteni, hogy a téliszünetben mivel töltsétek együtt az időt:

- Töltsétek meg élettel mesekártyáinkat! - 50 db nyomtatható és színezhető mesekártya
- Meséljetek és színezzetek mesetérképeket - 6+6 mesetérkép
- Énidőt a felnőtteknek is  - 5 meseterápiás feldolgozás
Készültünk egy karácsonyi családi csomaggal is, amelyben 5 meseterápiás feldolgozást, 6 mesetérkép, 24 ünnepváró mesét és 50 mesekártyát találsz.

karacsonyi_csomag.jpg
Békés napokat mindenkinek!
A nagy, nyári szünet előtt írtunk a "maradj otthon" trendről, amit most a téli szünetre is ajánlunk. Akkori írásunkba ötleteket adtunk több hétre, kicsi és nagy gyerekeknek.
Most, az advent napjaiban a békesség került a figyelmünk központjába. 
Elképzeltük a családokat általában, de konkrétan a sajátjainkat is, ahogy elnyúlva a lakásban mindenki szöszmötöl, de senki nem akar ezt-azt, se síelést, se ünnepi vacsorát, még nagy dobozt sem, a nagy fa alá.
A nagyszülők is maximum egy bejglivel a hónuk alatt érkeznek és élvezik, ahogy az utolsó morzsáig mind elfogy.
Idill!

9d47d72b0864a37a136c950f73640e6b.jpgforrás: www.dp.statusfacebook.com

Egyszerűsíteni!
Ebben az évben az Egyszerűbb gyermekkor című kedvenc könyvünket is ajánlottuk, mert egyszerűsíteni a gyerekek valódi szükségletei szerint nem is annyira egyszerű... Kim John Payne sorai között mégis kapaszkodóra találhatunk. Megérthetjük miért és hogyan figyeljünk a velünk élő apróságokra, felnövekvőkre, de meglepetés szerűen, nekünk felnőtteknek is hasznos életvezetési tanácsokkal szolgálhat, ha nyomasztónak érezzük a bennünket körülvevő világot.

simple-paper-ornaments-2.jpgforrás: www.liveinternet.ru

Ünnepi recept
egy családtag - egy ajándék,
kicsi fenyő,
minden délután kicsi séta,
felolvasó sarok, kicsiknek és nagyoknak.

Nevettető mondókák
Ebben az évben cikkeink már a Nőivilág oldalán is heti rendszerességgel megjelennek. Az ő gondozásukban írtunk a mondókák jótékony hatásairól, megannyi fontos szempontra felhívva a szülők figyelmét. Eljátszva, megélve sok vidám percben lehet részünk még a nagyobb gyerekekkel is. Családi kvízt is rendezhetünk, hogy kinek milyen mondóka jut eszébe.
"Töröm-töröm a mákot,
Sütök neked kalácsot.
Megvajazom, megcukrozom,
Hogyha jó lesz, neked adom."

10-christmas-snacks-for-kids-they-can-help-create.jpgforrás: www.insgy.com

Közösség
Az őszi, tél eleji napokban, ahogy rövidültek a nappalok, hagyományaink nyomán a gazdanapok, Márton, Luca ünnepei kapcsán a közösségek dicsérete szőtte át írásainkat. A közösségi oldalak és képmegosztók vonzásában mi a valódi közösségeket éltetjük. Sok-sok szempontot adtunk a mese közösségéről, amely a hagyományos, paraszti életben a felnőtteké és a gyerekeké egyaránt volt. ...és micsoda öröm mai is, amikor egy "aztán-aztán" mese kibontakozik vagy a mesemondó beleszólást, egyedi lehetőséget ad a hallgatóságnak, hogy kicsit "elcincálják" a mese fonalát és maguk kedvére alakítsák a mesét.
A téli szünetben igazán van idő mesélni, családi vagy baráti történetekkel szórakoztatni egymást. Ne hagyjuk ki!

aab37ce5683620b5b1f96a388935c68d.jpgforrás: www.invictory.com

Fogadjunk szót!
A levelet író pedagógus igazi gyerekbarát felnőtt. Fogadjuk meg tanácsait és az idén tervezzünk keveset a téli szünetre, az utazási távolságokat ésszerűsítsük, elégedjünk meg saját családtagjaink társaságával és hagyjuk békén a gyerekeket. Mi felnőttek zárjuk le az évet, a tapasztalatokat építsük be a jövőbeni terveinkbe és ajándékozzunk az időnkből a szeretteinknek. Ha nem esik a hó, építsünk sárból hóembert!

18-easy-christmas-crafts-ornaments-and-gifts-parenting-10-diy-holiday-kids-can-help-you-make_christmas-decoration-ideas-to-make-at-home_ideas_small-bedroom-design-ideas-studio-tshirt-patio-apartment-c.jpgforrás: www.laddersa.com

Kellemes ünnepeket!
Ezzel kis időre visszavonulunk mi is, mert szorgalmas évet tudhatunk magunk mögött. Saját tanácsainkat megfogadva családjainkkal, barátainkkal töltjük az advent és a karácsony napjait.
Ajánljuk korábbi írásainkat, és ígérjük, hogy 2021-ben is lesznek Pompás Napok!

Szeretettel!
Bogi és Rebeka

Hagyományok új felületeken, új köntösben

Hiszünk abban, hogy hagyományaink fontos tudást és megerősítést, intelmet hordoznak a mai ember számára is. Vegyük ismét birtokba ezeket az ismereteket, és építsük be a mindennapokba!

  • Videó anyagaink rövid interakciók, legyen szó játékról, meséről vagy tárgyalkotásról.
    Klikk erre a linkre! Megnézem a Pompás Napok You Tube csatornáját!
  • Mesetárunk 2017 óta egy bővülő gyűjtemény azokból a mesékből, amelyekhez a Pompás Napok csapata kötődik. Klikk! Ellátogatok a Mesetárba!
  • Játéktárunk javarészt népi játékokat tartalmaz, játékfűzéseket és néhány olyan ötletet is, amelyek a néphagyományban gyökereznek. Ezek a gyerekekkel való együttlétek alatt új variációként születtek meg.
    Klikk ide! Felkeresem a Játéktárat!
  • Szakmai cikkeink és vendégírónk tollából született írások is számos izgalmas témát feszegetnek, ötletekkel szolgálnak. A blog felületének jobb oldalán, a kereső funkcióval rákereshetsz konkrét kifejezésekre is.
    Klikk! Beleolvasok a blogba! 
    Népmese-foglalkozás címszóval ezeket a cikkeket több, mint 200.000 látogató olvasta el.
    Kattints rá! Nézzük, melyek ezek a cikkek!
  • Online előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.
  • Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

logo.jpgKövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Érdemes csatlakoznotok szakmai közösségeinkhez, ahol óvodás és kisiskolás korosztályok számára népi játékokkal és mondókákkal kapcsolatban kérhettek tanácsot vagy oszthattok meg tapasztalatokat. 

Az első kép forrása: www.pinterest.com

 

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Szólj hozzá

család gyerek mese szülő gyereknevelés gyerekek otthon nyugalom mesélés otthoni játék staycation