2016. dec 14.

Téli szünetben is legjobb otthon

írta: Kormos Rebeka
Téli szünetben is legjobb otthon

"Kedves Szülők!
Kérem a téli szünetben kíméljék gyerekeiket a túlzott izgalmaktól!
Az iskolarendszer heti 5 nap gondoskodik megfelelő mennyiségű stresszről a 7-18 éves gyerekek számára. Ez napi minimum 6-szori, maximum 9-szeri, tanórai rendszerben adott teljesítmény értékelést jelent a pedagógusok részéről, ezzel biztosítva, hogy az egyén folyamatos megfigyelés élménye teljes legyen.
A szünet napjai alatt stresszoldó, szabad stílusú kiabálást engedélyezünk a gyermekeink számára, egy lakatlan helyen, maximum 2 percben, minimum 120 km-re az iskolától, hogy még véletlen se gondolja valaki, hogy MI ( intézményi nevelők)... nem fojtottuk még el eléggé csemetéjükben a felgyülemlett agressziót. ...
Viccet félretéve, legyenek sokat gyerekeikkel, figyeljenek oda mondandójukra, szeressék őket és a leckét a szünet első napján írják meg és utána felejtsék el az iskolát január 2-ig!"


images_5.jpgMeglepődtünk?
Részben. 
A levelet író pedagógus egy zseni, de lehet, hogy januárban már munkanélküli lesz... mert az "általános" megítéléstől eltér, provokál, véleménye van és ezt nem átallja hangoztatni. Ja és humoránál volt, amikor ezt a levelet megfogalmazta és a levélkék hajtogatásánál sem bizonytalanodott el. Veszélyes egy alak!
... belátjuk.

Üzenet a palackban
- stressz,
- teljesítmény kényszer,
- frusztráltság.
... ami legyen mentes!

Békés napokat mindenkinek!
A nagy, nyári szünet előtt írtunk a "maradj otthon" trendről, amit most a téli szünet előtti hetekben a fenti levél ismét eszünkbe juttatott. Akkori írásunkba ötleteket adtunk több hétre, kicsi és nagy gyerekekre.
Most, az advent napjaiban a békesség került a figyelmünk központjába. 
Elképzeltük a családokat általában, de konkrétan a sajátjainkat is, ahogy elnyúlva a lakásban mindenki szöszmötöl, de senki nem akar ezt-azt, se síelést, se ünnepi vacsorát, még nagy dobozt sem, a nagy fa alá.
A nagyszülők is maximum egy bejglivel a hónuk alatt érkeznek és élvezik, ahogy az utolsó morzsáig mind elfogy.
Idill!

9d47d72b0864a37a136c950f73640e6b.jpgforrás: www.dp.statusfacebook.com

Egyszerűsíteni!
Ebben az évben az Egyszerűbb gyermekkor című kedvenc könyvünket is ajánlottuk, mert egyszerűsíteni a gyerekek valódi szükségletei szerint nem is annyira egyszerű... Kim John Payne sorai között mégis kapaszkodóra találhatunk. Megérthetjük miért és hogyan figyeljünk a velünk élő apróságokra, felnövekvőkre, de meglepetés szerűen, nekünk felnőtteknek is hasznos életvezetési tanácsokkal szolgálhat, ha nyomasztónak érezzük a bennünket körülvevő világot.

simple-paper-ornaments-2.jpgforrás: www.liveinternet.ru

Ünnepi recept
egy családtag - egy ajándék,
kicsi fenyő,
minden délután kicsi séta,
felolvasó sarok, kicsiknek és nagyoknak.

Nevettető mondókák
Ebben az évben cikkeink már a Nőivilág oldalán is heti rendszerességgel megjelennek. Az ő gondozásukban írtunk a mondókák jótékony hatásairól, megannyi fontos szempontra felhívva a szülők figyelmét. Eljátszva, megélve sok vidám percben lehet részünk még a nagyobb gyerekekkel is. Családi kvízt is rendezhetünk, hogy kinek milyen mondóka jut eszébe.
"Töröm-töröm a mákot,
Sütök neked kalácsot.
Megvajazom, megcukrozom,
Hogyha jó lesz, neked adom."

10-christmas-snacks-for-kids-they-can-help-create.jpgforrás: www.insgy.com

Közösség
Az őszi, tél eleji napokban, ahogy rövidültek a nappalok, hagyományaink nyomán a gazdanapok, Márton, Luca ünnepei kapcsán a közösségek dicsérete szőtte át írásainkat. A közösségi oldalak és képmegosztók vonzásában mi a valódi közösségeket éltetjük. Sok-sok szempontot adtunk a mese közösségéről, amely a hagyományos, paraszti életben a felnőtteké és a gyerekeké egyaránt volt. ...és micsoda öröm mai is, amikor egy "aztán-aztán" mese kibontakozik vagy a mesemondó beleszólást, egyedi lehetőséget ad a hallgatóságnak, hogy kicsit "elcincálják" a mese fonalát és maguk kedvére alakítsák a mesét.
A téli szünetben igazán van idő mesélni, családi vagy baráti történetekkel szórakoztatni egymást. Ne hagyjuk ki!

aab37ce5683620b5b1f96a388935c68d.jpgforrás: www.invictory.com

Fogadjunk szót!
A levelet író pedagógus igazi gyerekbarát felnőtt. Fogadjuk meg tanácsait és az idén tervezzünk keveset a téli szünetre, az utazási távolságokat ésszerűsítsük, elégedjünk meg saját családtagjaink társaságával és hagyjuk békén a gyerekeket. Mi felnőttek zárjuk le az évet, a tapasztalatokat építsük be a jövőbeni terveinkbe és ajándékozzunk az időnkből a szeretteinknek. Ha nem esik a hó, építsünk sárból hóembert!

18-easy-christmas-crafts-ornaments-and-gifts-parenting-10-diy-holiday-kids-can-help-you-make_christmas-decoration-ideas-to-make-at-home_ideas_small-bedroom-design-ideas-studio-tshirt-patio-apartment-c.jpgforrás: www.laddersa.com

Kellemes ünnepeket!
Ezzel kis időre visszavonulunk mi is, mert szorgalmas évet tudhatunk magunk mögött. Saját tanácsainkat megfogadva családjainkkal, barátainkkal töltjük az advent és a karácsony napjait.
Ajánljuk korábbi írásainkat, és ígérjük , hogy 2019-ben is lesznek Pompás Napok!


Szeretettel!
Bogi és Rebeka

Aki nem hiszi, járjon utána!

Pompás Napok csapatával várjuk jelentkezésetek és megkereséseiteket akár felnőttként érdeklődtök, akár gyermekeiteket szeretnétek mesei élményekhez juttatni. Pedagógusképzésekkel, felnőtt meseműhelyekkel, interaktív mesés alkalmakkal és hagyományőrző programokkal akár házhoz is megyünk. 
Írjatok a pompasnapok@pompasnapok.hu címre, hogy személyre szabott programot alakíthassunk ki!

Előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.

További inspirációért látogassátok meg Mesetárunkat és Játéktárunkat!

Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

logo.jpg

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Érdemes csatlakoznotok szakmai közösségeinkhez, ahol óvodás és kisiskolás korosztályok számára népi játékokkal és népmesékkel kapcsolatban kérhettek tanácsot vagy oszthattok meg tapasztalatokat. 

Az első kép forrása: www.pinterest.com

 

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Szólj hozzá

család gyerek mese szülő gyereknevelés gyerekek otthon nyugalom mesélés otthoni játék staycation