2017. már 15.

Mesés március 15.

írta: Kormos Rebeka
Mesés március 15.

Az 1848-49 forradalom és szabadságharc, március 15. nemzeti ünnepnapját szinte minden gyerekeket oktató, nevelő intézményben nagy előkészületek előznek meg.

11051908_721199311331597_3873367616803807763_n.jpg
Anyukás közösségünkben, a tipegők számára tarsolyok készültek ezekben a napokban néhány éve.

"A kreativitás közösségi folyamat, csak csoportokban jelenik meg. Előfordul már két embernél is, de minél kiterjedtebb a közösség, annál különösebb formái jelentkeznek."

(Csányi Vilmos, biokémikus, biológus, etológus, akadémikus)

Számunkra az idén is sok szép meseélményt hoztak ezek a napok, mert szívből mondhatom, hogy nagyszerű volt ismét sok száz gyerkőcnek mesét mondani. Szinte minden csoportban nyitott gyereke, oldott légkör várt bennünket.

17270476_1814224241937003_207656468_n.jpg

A fókuszban a huszár és a huszárság állt, akikről lehet ezt-azt tudni, de az elmúlt napokban ismét a nyelvi megjelenés, annak magyarázata és bemutatása adta a mesealkalmak tengelyét. A minket felkérő pedagógusok óvodásokhoz és alsósokhoz invitáltak minket. Ez eleve meghatározta a népmesék között azt a mesetípust, ami az ifjú hallgatóság életkori sajátosságait helyezte előtérbe. A medve és a huszár című mesét választottuk.
A többoldalú megerősítésben társunk volt egy hagyományőrző huszár, aki erre a napra tovább színesítette programunkat.

ferdinand-huszarok.jpgforrás: www.felvidek.ma

Saját területünkön is a hitelesség a legfontosabb szempont, és ez nem volt másként a huszár bevonásakor sem. Szerencsénkre hiteles forrásból meríthettünk, így a gyerekek a szabadságharc idején rendszerben levő közhuszári egyenruhát csodálhattak meg. Előadónk a legapróbb részletig elmesélte a ruházat kialakításának okait. A gyerekeket ez funkcionalitását nagyon meglepte és rengeteg további kérdést tettek fel.

A tanulás a legerősebb fegyver, amivel megváltoztathatod a világot.

(Nelson Mandela)

A 8-9 éves korosztályú fiúkat és lányokat láthatóan magával ragadta az a praktikus gondolkozás, amely a huszárviseletet alakította évszázadokon keresztül. Több kor történelme is felsejlett a kérdések mögött és dicséri ezt a fiatal generációt, hogy bizony a sok felszínesnek tűnő tablettel töltött óra bizony rengeteg információval is ellátja őket. Nagyszerű élmény volt, hogy a népmese és a hagyományőrző huszár hozta meg számukra a hiteles visszaigazolást.

100_5648.JPG

Hiszünk benne, hogy a hagyomány egyféle tudás. A népmesék és népi játékok nevelik a velük találkozó gyerekeket, mert használható mintát biztosítanak a viselkedés és morál területén, még akkor is ha eredetük több száz évre nyúlik vissza a múltba. 

Mondóka kicsiknek és nagyobbacskáknak

Lóra ülök, huszár lettem.
A fejemre csákót tettem.
Feszül rajtam nadrág, mente,
legszebb vagyok a regimentbe.

Kívánunk mindenkinek élményekben, információban gazdag március 15-ét, a visszaemlékezés kegyeletével!

logo.jpg

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Szólj hozzá

március 15. nemzeti ünnep huszár élménypedagógia történelmi korok feldolgozása óvodában történelmi korok feldolgozása alsóban huszáros mese mese a medvéről és a huszárról A medve és a huszár többirányú megerősítés huszár mondóka