2017. nov 05.

Hagyomány és innováció

írta: Kormos Rebeka
Hagyomány és innováció

Gyakorló pedagógusokkal, néprajzkutatókkal, kézművesekkel, népzenészekkel, táncosokkal, szakemberekkel beszélgetve bizonyosságunk egyre erősebb, hogy a népi kultúra komplex közvetítése helyes módszer. Magyar kultúránk kutatása és a hagyományozódás eszközeivel való éltetése felelősségünk. A békéscsabai Népmese Konferencia előadói számunkra is inspiráló gondolatokat adtak át ezen a hétvégén. Alkalmunk nyílt ebben a közegben " A népmese, a népi játékok és a tárgyalkotó tevékenységek ötvözésének lehetőségei" című előadásunkat jó gyakorlatként bemutatni. 

nepmese_konferencia_bekescsaba.jpgNépmese Konferencia, Békéscsaba 2017. november 4.
Dr. Zsótér Boglárka, néptáncpedagógus előadása.

A Pompás Napok módszertanát kötélhez tudjuk hasonlítani, amely a népdalok, mondókák, kiszámolók, körjátékok, mesék és tárgyalkotó tevékenységek szálaiból szövődik. Külön-külön is fontos ezekkel foglalkozni, de tapasztalataink szerint ötvözve ezeket, a többoldalú megerősítés révén nagyszerű eredményeket érhetünk el intézményi vagy akár családi keretek között. Ez sem új a nap alatt, hisz a folkrólkutatás mai eredményei szerint a hagyományos paraszti kultúrában a gyermekek így "nevelődtek bele az életbe". Korosztályuknak megfelelően kapták, esetenként leshették el a felnőttektől a viselkedési mintákat, alapvető életvezetési stratégiákat, társadalom fenntartási gyakorlatokat.

hagyomany.jpg

Mindezekről, a gyakorlati megközelítés szándékával szerveződik Budapesten következő szakmai konferenciák.
A IX. kerületi Dési Huber István Művelődési Ház ad helyet és teret ennek a kezdeményezésnek 2017. november 11-én, szombaton. Konkrét módszertanokat mutatnak be az előadók, s hogy valóban erős ez a "kötél", az is bizonyítja, hogy a nap bevételeivel egy rászoruló intézményt támogat minden résztvevő, eladó, közreműködő.
A program részleteit itt olvashatjátok el: Jótékonysági Szakmai Nap

22815287_883625191815073_2345079396758705399_n.jpg

Azoknak, akik nem tudnak velünk lenni elektronikusan elérhető módszertani füzeteinket ajánljuk. Ezek modern eszközök bevonásával segíthetik a pedagógusok munkáját. Letölthetők e-book formájú tematikus gyűjtéseink, amelyek az őszi időszak kalendáris és természeti változásaira épülnek. Ha nem szereted az online vásárlást, akkor a pompasnapok{KUKAC}pompasnapok.hu címre is írhatsz, elküldjük e-mailben.


A Pompás Napok házhoz megy! Ha hívtok, megyünk! :

Csatlakozzatok NÉPMESE és NÉPI JÁTÉK csoportunkhoz a Facebookon!

*******************************POMPÁS NAPOK*********************************

 

 

logo.jpg

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Szólj hozzá

mese szülő mesehallgatás pedagógus népdal népmese mesehős mesemondás néphagyomány népi játékok élménypedagógia mesei szimbólumok néphagyományok az oktatásban népi játékok óvodában iskolában népi mondóka Népmese Konferencia Békéscsaba 2017 Jótékonysági Szakmai Nap 2017 népművészet óvodában népművészet iskolában módszertani konferencia módszertani elektronikus tartalmak