2018. jan 10.

Pompás programajánló 2018-ra, avagy mesés kiruccanások közel és távol

írta: Kormos Rebeka
Pompás programajánló 2018-ra, avagy mesés kiruccanások közel és távol

Az új év gyakran új tervekre sarkallja az embert, amit közhelyként is kezelhetünk.
...vagy... 
Komolyan is vehetjük saját belső késztetéseinket. Esetleg belehallgathatunk a környezetünkből felénk szűrődő javaslatokba és kezdhetünk valamit az inspirációkkal. Felkerekedhetünk és belevághatunk valami meglepőbe. Furcsa ötletként akár erőt vehetünk magunkon és új szempontokból megvizsgálhatjuk régi  - esetleg fuccsba ment  - elhatározásainkat. Ha szerencsések vagyunk, haladhatunk kitartóan tovább egy megkezdett úton.
Nem, ez nem egy önmenekítő könyv első, lelkesítő részlete, hanem az, ahogy megismerhettük a népmesék hőseinek viselkedését. Karaktereikről, feladataikról röviden írtunk korábban a 3 az 1-ben mesehős és a Gibbonok és magyar mesehősök című cikkeinkben.

img_5242_kicsi.jpgFotó: Peer Réka, Ócsai "kalandozás" a Meseösvényen. 

Megerősödtünk abban, hogy hagyományaink életigenlésre tanítanak. Dalaink, meséink, gyermekjátékaink a mai gyerekekre és felnőttekre is hatást gyakorolnak. Van, aki magától értetődnek tartja ezt, van, aki megtapasztalja, van, aki véletlenek sorozata után vagy tanulmányai során ismeri fel ennek jelentőségét.
Mi hiszünk a hagyományainkban, hiszünk a népmesék rétegelt üzenetében és abban, hogy az a gyermek és felnőtt, aki találkozhat a népmesék világával, lélekben erősebb, kreatívabb és magabiztosabb egyénként élhet.
Eginald Schlattner, író, börtönlelkész szavait idézve:

Álmaink rejtett titkaink hordozói. Minden mese egy rejtekhely. A fantázia köntösébe burkolt, életbevágóan fontos titok.

 

2018 "életbevágóan" fontos eseményei:
2018. április 29., Síppal, dobbal, nádihegedűvel, hagyományos hangszeres nap, Ócsa
2018. június 8-10., Hetedhét Hatvan Népmesefesztivál, Hatvan
2018, augusztus 5-12., Csutorás népzenei és néptánc tábor, Örkény
2018. szeptember 30., Családi kalandozás a Meseösvényen, Ócsa

A fentieken túl a Pompás Napok csapata házhoz is megy gyermeknek és pedagógusoknak szóló programokkal. Több, mint 7000 tagot számláló szakmai csoportjainkban a Népmese, a Népi játékok és az Óratervek témáiban találhattok szakértőkre, tapasztalt kollégákra, programgazdákra.

Minden szerdán BLOGSZERDA! Látogassatok vissza!

logo.jpg

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Szólj hozzá

család osztálykirándulás családi program iskolai program Birinyi József élménypedagógia Meseösvény élményközpontú oktatás Hetedhét Hatvan Mesefesztivál Csutorás Népzenei és Néptánc tábor Eginald Schlattner Népmese Népi játékok Óraterv Óvodai program