2018. jan 31.

Egyedülálló Magyarországon a Hetedhét Hatvan Népmesefesztivál

írta: Zsótér Boglárka
Egyedülálló Magyarországon a Hetedhét Hatvan Népmesefesztivál

"Hiszek abban, hogy a világunk egy kicsit jobb lehet, ha többen mondanak és hallgatnak meséket, történeteket. Ezek örökké velünk maradnak és az együtt töltött idő, az egymásra figyelés, ami igazán gazdaggá tehet bennünket."

A HetedHét Hatvan Népmesefesztivál az egész országban egyedülálló, célja a magyar népmeséket és a hagyományos mesemondást népszerűsíteni. A Fesztiválról, amely 2018. június 8-10. között kerül megrendezésre, Pintér Zsolt mesemondóval beszélgettünk, aki egyben a fesztivál főszervezője is. Személyesen találkoztunk Hatvanban, a fesztivál helyszínén, ahol Valló Ede, a Művelődési Ház igazgatója is segítségünkre volt a helyszín bemutatásában. Megtiszteltetés számunkra, hogy mi is részesei lehetünk idén a fesztiválnak.

 img_0967.jpg

Kép: Pintér Zsolt és Kormos Rebeka beszélgetnek a programról

Mikor született meg a népmesefesztivál ötlete?

2014. június 7-én a Galgamenti Népművészeti Fesztiválon. A Hagyományok Háza magyar népmese és hagyományos mesemondó tanfolyamát elvégezve csoporttársaimmal a Turai Kastély ősfás kertjében meséltünk először. Sosem felejtem el azokat a tekinteteket, amely azóta is erőt és energiát ad a szervezés fáradságos munkájában.

Mi a fő célja a programnak? Van-e küldetésetek?

Szeretnénk, ha minél többen megismernék a magyar népmesék és a hagyományos mesemondás csodálatos világát. Mindezt egy olyan színvonalas és igényes program keretében, amelyre minden résztvevő még sokáig szívesen emlékszik vissza.

Kiket vártok a fesztiválra?

Családokat, kicsiket és nagyokat, egyszóval mindenkit. Mindenkit, aki szeretne egy kicsit kikapcsolni ebből a rohanó, felgyorsult világból. Azt is, aki már tudja, vagy aki még nem, hogy a népmesék nem csak gyerekeknek valók.


Kik szervezik pontosan és mit lehet róluk tudni?

A Hetedhét Hatvan Népmesefesztivál különlegessége, hogy mesemondók szervezik. Sokan vagyunk, akik már újra tanulták, de vannak akik még belenőttek a mesemondói mesterségbe.

A főszervező a Galgamenti Művészek Egyesülete -amely az esemény és a programok szervezője és a fesztivál pénzügyi hátterét is biztosítja.  A társszervező a Meseszó Egyesület, amely a fesztivál eszmeiségét, valamint mesemondó tagjai a lelkületét és különlegességét nyújtja.


Kik lesznek a szakmai partnerek a fesztiválon?

Húh, ez hosszú lista lesz, mert szerencsére sokakat megszólított a cél és a szakmai minőség.

A Hagyományok Háza dolgozói - akiktől résztvevőink is nagy számban tanultak – a szakmai iránymutatás mellett személyes közreműködésükkel is emelik az esemény színvonalát.

A Szent László Haditorna Egyesület, amely az ősmagyar életmód bemutatásával színesíti a fesztivál hangulatát. A Tekergő Meseösvény Egyesület, akik szintén mesélnek, s mesét szőnek. A Sára Ferenc Hagyományőrző Egyesület, akik a kezdetek óta állítják színpadra az autentikus néptáncot mesével ötvözve. A népi játékteret a Tarisznyás Műhely hozza, a kézműves foglalkozást Csiki Lóri és „volt mennyasszonya” (megj.: most már felesége) vezeti. Eredeti népi motívumokkal a MintaKincstár ismerteti meg a résztvevőket, a népmesés társasjátékokat évek óta a Dominó Játszóház biztosítja.

Új elem lesz idén a pedagógus továbbképzés, amit a Pompás Napok és Lippogó kiváló szakemberei nyújtanak.

Természetesen ne feledkezzünk meg Hatvan városáról és a hatvani Grassalkovich Művelődési Házról, akik a helyszín mellett rengeteg segítséget adnak az esemény megvalósításához.

img_0935.jpg

Kép: Valló Ede körbevezet minket a helyszíneken

Tudjuk Rólad, hogy mesemondó vagy. Főszervezői szerepedben marad lehetőséged mesélni a rendezvénysorozaton?

Igen, ki nem hagynám. Tudatosan tervezek is magam számára is mesemondó alkalmakat, illetve a spontán mesemondási lehetőségeket is megragadom.

bukovicsjani_mesel1.JPG

Kép: Bukovics János mesél a gyerekeknek


Melyik program a kedvenced főszervezőként?

Nehéz erre válaszolni, hiszen lassan egy nagy baráti közösséggé növi ki magát a fellépők csapata. A magyar hagyományok fennmaradását képviselők áldozatos munkája összekovácsolja a közreműködőket. 

2018-ban én mégis legnagyobb várakozással a 82 esztendős ördöngösfüzesi népdalénekes, mesemondó, a Népművészet Mestere részvételét várom. Ő kiválóan képviseli azokat az emberi értékeket, amik hiszem, hogy mintaként szolgálhatnak mindannyiónk számára.


Többéves rendezvényként mi a víziód a fesztivállal kapcsolatban?

Hiszek abban, hogy a világunk egy kicsit jobb lehet, ha többen mondanak és hallgatnak meséket, történeteket. Ezek örökké velünk maradnak és az együtt töltött idő, az egymásra figyelés, ami igazán gazdaggá tehet bennünket.

További információért keressétek a HetedHét Hatvan Népmesefesztivál honlapját, valamint kövessétek a Facebookon is.

Hetente új cikkekkel jelentkeznek most induló blogjukon, a nepmesefesztival.blog.hu-n. Első, bemutatkozó cikküket ITT olvashatjátok.

 

A Pompás Napok további mesés cikkei itt olvashatók:

9+1 cikk a népmeséről

Népmese a Facebookon

A mese varázsa

Mesét olvasni, mesét hallgatni öröm

Több, mint 7000 tagot számláló szakmai csoportjainkban a Népmese, a Népi játékok és az Óratervek témáiban találhattok szakértőkre, tapasztalt kollégákra, programgazdákra.

 

Jövő héten is lesz blogszerda, várunk vissza!

logo.jpg

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

 

Szólj hozzá

mese osztálykirándulás családi program népmese családi hétvége népmese gyerekeknek népmesefesztivál népmese ovisoknak népmese iskolásoknak népmese felnőtteknek csoport kirándulás hagyományos mesemondás élőszavas mesemondás