2018. máj 09.

Mesébe zárt kincsek

írta: Kormos Rebeka
Mesébe zárt kincsek

 – a népmesékről beszélgettünk

Lelkes és inspiráló szülők, pedagógusok részvételével tartottuk meg szombat délelőtti beszélgető körünket a mesékben rejlő kincsekről az óbudai Tündérvirág Mozgáskuckóban. Mit meséljünk? Hogyan válasszunk mesét? Milyen történet köti le egy bölcsődés, óvodás vagy iskolás gyerek figyelmét? Ezekről és még nagyon sok más kérdésről is beszélgettünk.

Náfrádi Anikó írása:

31957978_10216711474924501_4241261203864682496_n.jpgFotó: Tündérvirág Mozgás Kuckó

Mielőtt elkezdtük volna a beszélgetést a népmesékről, és az azokban megőrzött tudásról, egy keleti népmesét mondtam el a hallgatóságnak, amit csillogó szemekkel és nagy örömmel fogadtak. Hiszen, ahogy a mesemondás után meg is állapította egy bölcsődében dolgozó, fiatal nagymama: ők maguk gyakran mesélnek, de nekik szinte sosem mondanak mesét.
Pedig a népmese eredendően a felnőtteké. A hagyományban felnőttek meséltek felnőtteknek, így adták át mindazt a tudást, amit az emberiség összegyűjtött a világ működéséről, és az emberi életről.

Mivel azonban a mostani beszélgetés fő témája az volt, hogy gyermekeinknek hogyan és mit meséljünk otthon, vagy közösségben, így leginkább azt a témát jártuk körül, hogy miért érdemes a gyerekeknek mesélni. Összegyűjtöttük, hogy mi mindent adunk a „tarisznyájukba útravalóul”, ha sok-sok népmesével ismertetjük meg őket egészen pici koruktól fogva.

Az előadáson tisztáztuk, hogy mit értünk (és mit nem) a mese fogalma alatt, és beszélgettünk arról, hogy a televízióban, számítógépen látott rajzfilm, animáció miért nem alternatívája a mesemondásnak. Nagy öröm volt megtapasztalni, hogy olyan tudatos szülők és pedagógusok voltak jelen, akik tisztában voltak a képernyő negatív hatásaival. Ennek köszönhetően nem sokat kellett arról beszélgetnünk, hogy ezek miért károsak, és miért sokkal értékesebb és gazdagítóbb, ha történetmeséléssel múlatjuk az időt. Ami lehet bármi: népmese, műmese, monda, legenda, de kitalált történet, saját mese és természetesen a családi történetek is! Itt nagy mosollyal az arcunkon elevenítettük fel a szép emlékeket, milyen jó is volt, amikor annak idején még a nagypapa, nagymama mesélt a régvolt időkről...

31959084_10216711474724496_8079227435356258304_n.jpgFotó: Tündérvirág Mozgás Kuckó

Nem csak a nagyszülők tudják visszahozni azt a régi, mesei világot. Bizony mi magunk is átadhatjuk a hagyományunk, örökségünk egy darabját, ha minél többet mesélünk akár otthon, akár az óvodában, reggel, délben, vagy este, mesélhetünk úton-útfélen...
Éppen ezért kitértünk arra, hogy egyes életkorokban mit érdemes mesélni. Támpontokat beszéltünk át a helyes meseválasztás módjairól. A résztvevők remek kérdéseikkel és saját – óvodai vagy bölcsődei munkájuk során szerzett – tapasztalataikkal erősítették meg és gazdagították az elhangzottakat. Öröm volt ilyen nyitott és lelkes szülőkkel, pedagógusokkal beszélgetni a mesék értékeiről, meghitt pillanatokat hozó mesés élményeikről!

A mesékben rejlő tudás és kincsek tárháza azonban olyan gazdag, és a téma is olyan hatalmas, hogy még napokig lehetett volna róla csak mesélni, mesélni és mesélni... Bár a résztvevők is szívesen hallgatták volna még, de az időnk lejárt, és be kellett fejeznünk. Mivel számos témát nem érintettünk és sok kérdés merült még fel, emiatt is döntöttünk úgy, hogy a beszélgetést folytatjuk!

Előadások:

február 16. - Balatonföldvár
Mesés utak - A mesék fejlesztő hatásai 3-18 éveseknél

balatonfoldvari.jpg

A mesék fejlesztő hatásai kisgyermekkortól középiskoláig
- Milyen szerepet töltenek be a mesék az oktatásban?
- Milyen intelligenciaterületeket, készségeket fejleszt a népmese?
- Hogyan válasszunk mesét a különböző életkorú gyerekeknek?
- Beszélgetünk a különleges élethelyzetek, életválságok meséiről

Az előadást ajánljuk mind pedagógusoknak, mind szülőknek, nagyszülőknek, valamint a mesét kedvelő felnőtteknek.

Az előadást tartja és élőszóban mesél: Náfrádi Anikó, Metamorphoses alkotó-fejlesztő meseterapeuta

Pedagógus továbbképzés, konferencia:

Budapesten, Szegeden és az év során több magyarországi nagyvárosban találkozhatunk.

Mesemondó gyakorlatok:

Az Ócsai Tájház autentikus, hagyományos, paraszti világot idéző épületei között van mód kiscsoportos műhelymunkára azok számára, akik kacérkodnak az élőszavas mesemondással.
Szóvirágok - mesemondó gyakorlatra várjuk a szülőket, pedagógusokat és meseszeretőket.

Várjuk jelentkezésetek és megkereséseiteket, akár felnőttként érdeklődtök, akár gyermekeiteket szeretnétek mesei élményekhez juttatni.

Jövő héten is lesz BLOGSZERDA! Várunk vissza!

logo.jpg

www.pompasnapok.hu

Facebook.com/Pompasnapok



Szólj hozzá

előadás nyári szünet nyári tábor népmese pedagógus továbbképzés meseterápia akkreditált képzés Balatonföldvár Náfrádi Anikó pedagógus konferencia 5 kredit pont 30 kredit pont meseválasztás előadás meséről meséről felnőtteknek meséről pedagógusoknak