2018. jún 27.

Nyári inspiráció

írta: Kormos Rebeka
Nyári inspiráció

"Az inspiráció létezik, de dolgozni kell érte."

Vallotta Pablo Picasso. Gondolatával a legtöbben egyet tudunk érteni.
Gyakori élményünk, hogy kemény előkészület után, mesei alkalmaink spontán pillanatokkal örvendeztetnek meg minket és a bennünket hallgató gyerekeket vagy felnőtteket. A népmesék, népi játékok sokrétűségének tulajdonítjuk ezeket a mókás, kacagtató, olykor elgondolkoztató vagy megindító élményéket. Hozzá kell tenni, hogy felkészülés közben csapatunk tagjai, ki-ki a maga területén ( népmese, népi játék, néptánc, tárgyalkotás, oktatás), mélyére mennek az adott témának. Azonos a gondolkozásunk abban, hogy egymás ötleteihez is csak akkor tudunk kapcsolódni vagy azokból meríteni, ha tudásunk szerteágazó.
Egy ügyes mesemondó leányka arra kért minket, illetve Kormos Rebeka mesemondónkat, hogy meséljenek együtt. Na, ez volt ám a nemvár kérés!
Veres Eszter, 9 éves,, tehetséges prózamondó és a népmese mondó versenyeken is egyre több átéléssel mondja a magyar népmeséket. Azt talán nem is kell mondani, hogy szereti a meséket és mesemondása közben hallgatósága szinte látjuk is az ő fejében lezajló jeleneteket, képeket.
Ismeretlen út volt, de elindultak rajza együtt. Rebeka mesét választott, Eszti elolvasta, Eszti szülei támogatták az ötletet, az Ócsai Tájház, Szent Iváni Forgatagában összegyűlt családok pedig meghallgatták. 

eszti_rebeka_mesetmond.JPGFotó: Nagy Anna
Fotón szereplők (jobbról-balra): Veres Eszter, Kormos Rebeka

Az átkozott pipöretyúk

Volt minden, ahogy kell, mert az "az áááátkozott pipöretyúk" csak kapirgált, így a kerítés megdőlt és a kis bajból, nagy baj lett. De még mekkora!  Egyik szereplő bolondabb volt, mint a másik. Eszti csak sorolta a mese szereplőit, mutatta a hallgatóknak, hogy hol állt a kerítés, Rebeka rákontrázva minden mesei helyszínt "elrendezett" a kis udvarban - szakzsargonnal úgy mondjuk, létrehozták a "mesei teret". Bevonták a mesébe a hallgatóságot  kérdéseikkel. Aztán "aktualizálták" a mesét, mert kiderült, hogy az ócsai Öregfaluban álló, sárfalú házakra is baltával nyitottak ablakot. Arról nem is beszélve, hogy a 4-dik bolond megkeresését házi feladatba adták a jelenlevőknek.

eszti_ocsai_viseletben.JPGFotó: Nagy Anna
Fotón szerepel: Veres Eszter

Hol a tanulság?

Népmeséink, népdalaink, népi gyerekjátékaink egy olyan egylényegű kultúra részei, amelyek segítették a fiatal generációt belenevelkedni a kultúra minden szegmensébe. Az építő kultúrától, a gasztronómián át, a társas kapcsolatokig, mindenre volt példa. Ezek olyan minták, amelyeket több évszázad tapasztalási tartottak életben, mígnem a nagy fokról hullámoknak köszönhetően felgyűjtésre, leírásra kerültek. Ma ezekben a lejegyzett formákban érhetőek el, de mégis kellenek azok a személyek, akik belső indíttatásból vagy saját életközegük révén megélik még a hagyományos, paraszti kultúrát. Lehetnek ők néptáncosok, népdalénekesek, zenészek. Egy hagyományos háztartást fenntartó asszony is ilyen példa, hisz keze alatt tényleg beszél a kenyér, az állatok bölcsességekről mesélnek neki és száradó gyógyfüvek, kompótok, szikkadó kolbászok  megszólítják.
Pedagógusok és szülők számára, ezen a nyáron, Budapesten lehetőség nyílik 3 népmese komplex feldolgozására. Foglalkozásvezetőink, oktatóink bevezetik az érdeklődőket a népmesék, népi játékok világába. Az alapfogalmak és kérdések tisztázása után az interaktivitásban rejlő lehetőségeket, gyakorlatokon keresztül ismerhetik meg a résztvevők. A cél, hogy a mai gyerekek számára is elérhetőek legyenek a mesei élmények, azok a fontos pillanatok, amikor belső képeket alkotva képzelegnek. Ez a képesség ugyanis szükséges az elvont gondolkodáshoz, segíti az írási, olvasási képességet és megannyi intelligencia területen impulzusokat biztosat felnőttnek és gyereknek egyaránt.

Korábbi cikkünket ajánljuk figyelmetekbe, ha ez a téma  fontos számodra:
Hogyan neveljünk olvasó gyereket?

Pedagógus továbbképzés, konferencia:

augusztus 13-15. - Budapest: A népmese, a népi játék és a tárgyalkotás ötvözésének lehetőségei óvodában és alsó tagozatban 
augusztus 21. - Ócsa: Készüljünk együtt a magyar népmese napjára!

Táborok:

augusztus 27-31., Budapest: Óvodából meseországba - iskolaelőkészítő tábor 6-7 éveseknek. 

Várjuk jelentkezésetek és megkereséseiteket akár felnőttként érdeklődtök, akár gyermekeiteket szeretnétek mesei élményekhez juttatni.

Jövő héten is lesz BLOGSZERDA! Várunk vissza!

logo.jpgwww.pompasnapok.hu

Facebook.com/Pompasnapok

 

Szólj hozzá

továbbképzés népi játék népmese akkreditált képzés alsós óvódás élménypedagógia pedagógus képzés élőszavas mesemondás 5 kredit pont 1 napos képzés pedagógusoknak népmese tanfolyam