2018. júl 25.

Rámol a gyerek

írta: Zsótér Boglárka
Rámol a gyerek

Mit tegyünk, ha rámol a gyerek? Márpedig rámol, mert imádja! Többek között így ismeri meg a körülötte lévő világot. Egy kreatív anyuka cikkét olvashatjátok, remek ötletekkel. :)

-------------------------------------------------

d'Elhougne Viki vagyok, alias davida, aki van. 2016 óta bloggerkedem. 

A davida – kis túlzással – egy életérzés, egy máshogy gondolkodás, ami az utóbbi pár évben az életem része lett. Meguntam, hogy sokat sírok, panaszkodom, hát fordítottam magamon egyet.

Célom, hogy te is meglásd, minden csak a hozzáállásunkon múlik. Ezért írok úgy, ahogy, és arról, amiről.

Davida nem más, mint Terasz-Anya, Megmondó-Anya, Lefogyott-Anya. A blogom témái is ezt a hármasságot foglalják magukba.

psx_20180419_150330.jpg 

 

RÁMOL A GYEREK

A gyerek rámolós korszakában (is) van. Mindent elpakol, persze nem a helyére. Akár frászt is kaphatnék, de inkább ötletet loptam tőle.

Hiszen mit is csinál egy 15 hónapos?

 

Kíváncsiskodik. Jó esetben minden érdekli, legfőképpen az, ami a szekrényekben van. Leon mindig halálmegvető bátorsággal megy oda a legszélső konyhaszekrényhez, és addig ügyködik, amíg ki nem nyitja. Ott elsőként az uzsonnás zacskók dobozát szedi ki, majd abból a zacsikat és a kötözőket. Mindezt akkurátusan széttépegeti, aztán otthagyja az egészet a konyhakövön. Ezek után úgy beba bevágja a szekrényajtót, hogy nekem fáj. Szerencsére az ujjai eddig még mindig megúszták.

img_20180608_081738_791.jpg

Következő lépésként a Folpackot ráncigálja ki, majd szekrényajtó megint be. Ezt követi a nyújtófa, és persze ismét a szekrényajtó. Hiába mondom neki, hogy egyszerre rámoljon ki, akkor talán nem süketülne meg a szomszéd sem… Ő dafke nem. Csak azértis egyesével és jó hangosan. És mindegyik szekrénnyel…

Néha azon kapom, hogy épp a kenyérvágó késsel indul felfedezőútra. Anyában szívbaj, a Kicsi meg ártatlan szemekkel néz. Hisz ő szabályosan, lefelé tartja azt a gyilkos szerszámot. Ilyenkor mindig eszembe jut, hogy csak kéne egy biztonsági zár az ajtókra… De ez mindig elmarad. Tulajdonképpen úgyis mellette vagyunk folyamatosan, figyeljük minden lépését.

 

A konyha a legfőbb veszélyzóna

 

Főleg, mert a villákat is imádja. Ezeket is egyesével szedi elő (okosan a műanyagokat tettem elérhető távolságba), és szépen felpakolgatja az asztalra. Gondolom, elleste, hogyan terítenek a nagyok. Persze ez a jobbik eset. 

(Ráadásul én is kreatívkodtam így egy kicsit. Az Instagram oldalamon van még pár villa-kreálmány, pl. egy páva is.) A rosszabbik az, amikor minden evőeszköz egyesével a kukában landol. Még rosszabb, ha egyszerre. Szeretek én turkálni, de inkább ruhákat a second handben…

img_20180518_092554_596.jpg

Ha már megunta, hogy túl sokszor szólok rá (mert bizony nem vagyok rest akár 101-szer sem), akkor átvált a folyosóra. Ott a cipők a kedvencei. Főleg az ő kis szandálja. Naponta minimum 25 perc csak azzal telik el, hogy séta előtt keressük a lábbelijét. Ma már automatikusan ugrik az egész család, ha Anya szól, hogy kimegyünk az udvarra: mindenki tudja, szandálkeresési project indul. Volt az már 

  • a könyvespolcon,
  • a játékos dobozban, 
  • a bevásárló szatyorban, 
  • természetesen a kukában,
  • a kádban, de még
  • az ágyunkban is. 

Mondta a férjem, hogy addig jó, amíg nem csinálja azt, amit annak idején a nagyfia. 

Ő nagyon szerette a kisautókat. Sokat is játszott velük. Kismillió matchboxa is volt ennek megfelelően. Egyszer azonban a pároméknak feltűnt, hogy sehol sincs egy sem. Bárhol keresték az autókat, semmi. Mit gondolsz, hol bukkantak rá? A sütőben. Szépen sorban be voltak egymás mellé állítva. Mind az ötvenvalahány.

Valami ilyesmire számítok majd én is itthon.  Mert a gyerek kreativitása napról napra fejlődik.

Mostanában már pofátlanul kimerészkedik a felnőttek területére is információgyűjtés gyanánt. Vagyis az erkélyre, ahová kávézni és levegőhöz jutni surranunk ki. Eddig ez volt a mi magánszféránk, most már veszett fejsze nyele ez is. A Kicsi birtokba vette.

Mit tehetünk mi, ha rámol a gyerek?

Ekkor jött az ötlet, hogy veszélyesből megpróbálom otthonossá tenni ezt a birodalmat. Ha ő pakolhat, én miért ne? Fogtam, és kiköltöztettem a nappalit a levegőre. Ezen annyira meglepődött, hogy a kiterített szőnyegen túl nem is merészkedik. Már csak az árnyékolást kell megoldanunk, mert nagyon durván idetűz a nap. A piros esernyőm maximum a játékmackónak nyújt védelmet.

psx_20180605_101235.jpg

Mindenesetre most, amíg alszik, ide lopództam ki én is írni. Kifejezetten inspiráló környezet így. Még egy pohár bort is kihoztam magamnak. Ha már lúd, legyen kövér. Ki tudja úgyis, mik jutnak még eszébe a délután folyamán? De addig is igyekszem további ötleteket lopni tőle.

Viktória blogját itt olvashatjátok:

davidavan.blogspot.hu

www.instagram.com/davidavan

www.facebook.hu/delhougneviktoria

 

Egy régebbi cikkünk a rendrakás témában pedig itt található:

5 tipp - Hogyan tanítsuk meg gyerekeinket rendet tartani a gyerekszobában

 

Aki nem hiszi, járjon utána!

Pompás Napok csapatával várjuk jelentkezésetek és megkereséseiteket akár felnőttként érdeklődtök, akár gyermekeiteket szeretnétek mesei élményekhez juttatni. Pedagógusképzésekkel, felnőtt meseműhelyekkel, interaktív mesés alkalmakkal és hagyományőrző programokkal akár házhoz is megyünk. 
Írjatok a pompasnapok@pompasnapok.hu címre, hogy személyre szabott programot alakíthassunk ki!

Előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.

További inspirációért látogassátok meg Mesetárunkat és Játéktárunkat!

Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

logo.jpg

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Érdemes csatlakoznotok szakmai közösségeinkhez, ahol óvodás és kisiskolás korosztályok számára népi játékokkal és népmesékkel kapcsolatban kérhettek tanácsot vagy oszthattok meg tapasztalatokat. 

Szólj hozzá

család gyerek gyerekek rend kreativitás