2018. sze 05.

A jó mese titka

írta: Náfrádi Anikó
A jó mese titka

Mit? Hogyan?

Gyakran tapasztaljuk, hogy a történeteket kedvelő, gyermeküknek tudatosan mesélő szülőkben, nagyszülőkben rengeteg a kérdés. Mit meséljünk egy kisebb és egy nagyobb gyereknek? Nem köti le a mese, hogyan tudom érdekessé tenni számára a népmesét? Nem ártok-e vele, ha rémisztő képeket hordozó történetet hall a gyermek? Ilyen, és ehhez hasonló kérdések sora foglalkoztatja a legtöbb felnőttet.
Ebben segítünk blogunk több cikkében és előadássorozatunk alkalmain.

Mitől népmese, a népmese?

Ahhoz, hogy tudatosan tudjunk mesét választani, és mi magunk is el tudjuk dönteni, mikor időszerű egy népmese az adott gyermeknél, elengedhetetlen megismerkednünk magával a műfajjal.

img_5119_preview.jpegFotó: Peer Réka, Meseösvény - Ócsai Tájház

Mi is az a népmese? Hogyan és miért született? Hogyan maradhatott fent több évezreden keresztül? Ezeket a kérdéseket körbejárva máris sok választ kapunk arra vonatkozóan, hogy miért időszerű és releváns még napjainkban is a népmese.
A népmesék mélyebb üzeneteit, bölcs tanításait és az oktatásban betöltött szerepüket megértve nem kérdés, hogy kisgyermekkortól egészen a felnőttkorig helye és ideje van a népmese-hallgatásnak.

17311_490513484459581_4460071121134854723_n.jpgFotó: Zsótér Boglárka - óvodai meseprogram, Ki a legelébb való című mese feldolgozása.

Életkorok szerint...

Más mese szól az óvodásnak, más a kisiskolásnak, más a tinédzsernek, és a felnőttkor különböző életszakaszai is más-más mesei tartalmat kívánnak.
Szétválasztva így az egyes élethelyzeteket, könnyen érthetővé válik, hogy néhány - mai szemmel nézve - rémisztő mesei kép miért kap helyet a népmesékben.

dixit.pngFotó: Pinterest (Dixit kártya)

Fontos megtanulnunk, hogy ezeket kinek, mikor és hogyan meséljük. Arról, hogy egy adott életkorban és élethelyzetben milyen szempontok alapján válasszunk népmesét, néhány mankót megismerve mi magunk is megtanulhatunk tájékozódni. Ezt a témát is érinti továbbképzésünk, amelyet otthonról is elérsz, hisz online oktatási felületükön ezt is megtalálod Hogyan meséljek fejből és szívből? Bátorító online tanfolyam pedagógusoknak és szülőknek címmel.

Instant, mesés megoldás a pedagógusoknak

Mesés tervek hétről hétre címmel összeállítottunk egy gyűjteményt az év minden hetére, havi bontásban, ahol 3 korosztályra bontva ajánlunk meséket. A mesék ingyenesen elérhetőek a Mesetárunkban!
Ez a kiadványunk csupán 1.500 Ft!
Nézz körül elektronikus kiadványaink között! Irány a Pompás Napok webshopja!
Részlet a Mesés tervek hétről hétre kiadványunkból.

smartmockups_ksy61srj.jpg

Kidolgozott népmese-foglalkozásokat is találsz kínálatunkban!
A só című mese egyik nagy kedvencünk. Gondoltál már erre a mesére, mint az önbizalom megerősítésére?
Több van benne, mint gondolnád!
A só - interaktív mese

15267560_714254735418787_466986945934701742_n.pngIllusztráció: Deák András

Sorozatunk első kiadása A só című, közkedvelt és közismert mesét dolgozza fel. Webshopunkból megvásárolható a 19 oldalas segédanyagunk, amely A só című népmese vonalán végighaladva ad segítséget, ötleteket a meséléshez.

Mesetár

Nagyon fontos, hogy élőszavas mesemondásokhoz vagy mesefoglalkozásokhoz a választott mese alapszövegéül helyes verziót válasszunk. A sok évszázados meseszövegek rétegzett tanulságaink túl a rögzült mesei szövegrészek jelentéssel bírnak. Mesetárunkban biztosan jó szövegeket találtok!

Ne feledjétek, a Pompás Napok csapata házhoz is megy!
Legyen szó gyermek programokról vagy pedagógus képzésről, hívjatok minket bizalommal!

 logo.jpg

www.pompasnapok.hu

Facebook.com/Pompasnapok



Szólj hozzá

mese jegyzet tervezés segédanyagok feldolgozás terv iskolai foglalkozás népmese módszertani segédanyag óvodai alsós népmese-foglalkozás A jó mese titka