2018. sze 26.

Azt mondják...

írta: Zsótér Boglárka
Azt mondják...

Vaskor Gréta írása a Pompás Blogon

AZT MONDJÁK…

Azt mondják a mesét hallgatni jó, és ez így igaz.  Jó leülni, megpihenni, és elmerülni egy mesei világban, elmerülni saját magunkban.  Jó gyerekként, jó felnőttként, mesét bárki hallgathat, mert a mese mindenkinek szól, felnőttnek és gyereknek, szól érzőnek,  gondolkozónak,  cselekvőnek és szól töprengőnek, bizonytalannak, keresőnek.

657ee760edf4dc8d614137c31b567cfe.jpg

Azt mondják a mesét olvasni jó, és ez így igaz. Jó kézbe venni egy mesekönyvet, jó olvasni a történeteket, jó utazni, kalandozni, jó szurkolni a hősnek. Jó olvasni magunknak, magunkban, és jó olvasni másnak is, barátnak, kedvesnek, gyermeknek, közösségnek.

Azt mondják a mesét mondani jó, és ez így igaz. Jó fejből mesélni, mert olyan részeit mutatja meg a történet, amit olvasva, hallgatva talán nem. Lehet azért, mert másból, máshonnan mondjuk, amikor fejből mesélünk, mint amikor olvassuk.  Kinyílik valami bennünk, a szöveg anyaggá, formálható, formázandó anyaggá válik.

Azt mondják a meséről beszélgetni is jó, és ez így igaz. Ilyenkor egyszerre vagyunk benne a mesében, és kívül, keressük titkait, és lehet örülni, mikor egy-egy feltárul, megmutatkozik. Fejünkkel, eszünkkel kutathatjuk titkait, közben megjelenik kép, érzés, megértés.

Azt mondják, a mesében élni is jó, és ez így igaz. Ilyenkor kapcsolódunk valami egyetemeshez, öröktől valóhoz, időtlenhez, és mégis nagyon személyes részünkhöz. Ilyenkor a vezetést átveszi egy mély bölcselet. Kapcsolódunk a mese szereplőihez, megkeressük őket belül, és megkeressük ki képviseli őket körülöttünk.

Azt mondják, mesét írni is jó, és így igaz. Mindannyian írjuk a saját mesénket, aminek főszereplői vagyunk (bizony, nem más, mi), és más mesékben segítők, királyfik, királylányok lehetünk, vagy akár az ellenfél.

Én hallgatom, olvasom, mondom, fejtem, írom és élem a meséket. Örömmel:

http://www.vaskorgreta.hu/

 39607189_2105797489444588_4718308547190849536_n.jpg

Köszönjük Vaskor Grétának, hogy írásával bekapcsolódott blogunk életébe. 

Egy régebbi írását, ami szintén nálunk jelent meg, itt olvashatjátok.

 12-two_princesses-mirdinara.jpg

 A képek Dinara Mirtalipova munkái. 

www.pompasnapok.hu

Facebook/PompásNapok

 

Szólj hozzá

mese mesemondó mesék mesélés mesemondás Vaskor Gréta mesefejtés mesefejtő csoport mese írás