2018. nov 21.

Mese reggel, délben, este!

írta: Kormos Rebeka
Mese reggel, délben, este!

Esti mese, és…

- Vaskor Gréta cikke -

A mesét valamiért az estéhez kötjük. Szinte összeforrt a két szó: esti mese. Igen, este ott a meghittség, az együttlét, a sötét, a lecsendesedés, a rendeződés. Az estébe belefészkeli magát a mese, vagy a mesébe az este, és összekucorodva, összebújva, helyet készítünk a képeknek, a lenyugvásnak, a lecsendesedésnek. Indulhat az esti mesélés…

46460716_255594975123018_9200012774883721216_n.jpgAlkotó: Catia Chien

És lehet reggel is, mert induláskor előtt is lehet mesélni. Útnak indítóul, az indulás, a cselekvés, a döntés bátorságát adni gyereknek, felnőttnek a mese szavával. Mert minden nap kalandok felé indulunk: néha sárkányokkal kell viaskodni, vagy ördögöt cselezni, máskor okos válaszokat kell keresni és adni, és van olyan, hogy a szívünkkel kell látni.  A mese ezt tanítja, adja, kódolja belénk. 
Helye van a reggeleken a mesének…

És lehet napközben, délután vagy délelőtt, kilépve az ittből, belépve egy másik, rendezett bölcs világba. Lehet rendeződni, kapcsolódni magunkhoz, ha a világ kibillentett. Mert billenünk eleget, billenünk annyit, hogy menni sem tudunk tovább az úton. Lehet a mese a rendező, a tengelybe állító! Lehet nevettető, könnyfakasztó!
Helye van a mesének napközben is…

46700837_1947273728902168_4666926032362668032_n.jpgAlkotó: Catia Chien

És éjszaka, hajnalban, a halkan suttogott meseszó rejtelmek felé, az álmok felé visz, kalauzol. Üljünk fel a mese bárkájára, ha épp nem jön az álom a szemünkre, és utazzunk vele.

Meséljünk reggel, délben, délután, este, éjszaka! Meséljünk, mert ideje van!


Vaskor Gréta túl azon hogy pár- és családterapeuta, a mesék világába is szívesen elkalauzol minket. Írásait saját blogján és itt nálunk a Pompás Napoknál is szeretettel ajánljuk figyelmetekbe.
Témái között találhattok útikalauzt, ha a felső világba indultok vagy fontos gondolatokat a közkedvelt csillagszemű juhászról.

Az előttünk álló adventi időszakra is ajánljuk figyelmetekbe Mesetárunkat.

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!
Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

logo.jpg

Nézd végig e-book kínálatunkat is!

Szakmai közösségeinkhez érdemes csatlakoznod, hisz óvodás és kisiskolás korosztályok számára népi játékot témában és a népmesék világában kérhetsz tanácsot vagy oszthatsz meg tapasztalatokat.

 

 

Szólj hozzá

mese mesehallgatás mesetár meseterápia mese felnőtteknek Vaskor Gréta meseterapeuta mese gyerekekenek család- és párterápia