2019. feb 06.

Ötletek és tippek a farsangoláshoz

írta: Kormos Rebeka
Ötletek és tippek a farsangoláshoz

Hagyományok régen és ma

A farsang az evés-ivás, lakodalmak, disznótorok, bálok, zajos mulatozás, a tréfacsinálás, bolondozás és az advent lezárulásával, a párkeresés, udvarlás időszaka. 
Manapság jelmezbe öltözve átváltozhatunk, kicsit eltávolodhatunk a megszokottól. Emellett az óvodás és kisiskolás korosztály számára izgalmakkal teli időszaka az évkörnek ez a pár hét. A kisiskolások számára félévi bizonyítvány után igazi lehetőség, hogy "kiengedjék a gőzt". Sőt, akár fiatal felnőttekkel is...

kormomml_kikenni.jpg
Egyetemistákkal volt alkalmunk a farsangot kicsit újraélni. Többek között rossz szokásaikat vették lajstromba, amelyektől szívesen szabadultak. Az intézmény vezetésének rugalmasságát próbára tettük, mivel egy lábosban, a lángok közé dobhatták azokat a papirosokat, amelyekre felírták nem kívánatos szokásaikat. Jó mulatság volt és ahogy a tűz kialudt a fiatalok hatalmas tapssal élték meg a jelképes felszabadulást. A meglepetést növeltük azzal, hogy az elhanvadt szavak után maradt hamuval megkentük a fiatalok arcát. Ez is egy szokásból ered, amit lentebb bemutatunk.
Ez a példa csak egy számos lehetőség közül, ahogy intézményekben, közösségekben megélhetjük a farsang időszakát. Kidolgozott anyagaink a népmesék középpontba helyezésével segítik a pedagógusok és gyerekekkel foglalkozó szakemberek munkáját. Webshopunkból néhány kattintás után elérhető számodra is!

pompasnapok_hushop_farsang.jpg

Alakoskodás és a farsang

Farsang ünnepéhez kötődik Magyarországon a népi színjátszás kialakulása. A maszkos alakoskodásokból fejlődtek ki a különféle dramatikus játékok, amelyekben más-más alakokat személyesítettek meg: a cigányt, a betyárt, a koldust, a vándorárust, a menyasszonyt, vőlegényt. Kedvelt volt a férfi-női szerep- és ruhacsere. Jellemző volt az állatmaszkok használata is: ló, kecske, gólya, medve. Ismert és elterjedt dramatikus játék, Cibere vajda és Konc király harca. Cibere vajda a böjti ételeket jelképezi, Koncz király pedig a húsokat, húsos ételeket. A hagyomány szerint vízkereszt napján és húshagyó kedden küzdenek meg egymással. Az első viadalban Koncz király, a másodikban pedig a böjtölést jelző Cibere vajda nyeri a csatát. Számos helyen farsangvasárnap tűzték a legények kalapjukra a kiválasztott lányok bokrétáját. Ahol ebben az időszakban nem volt lakodalom, ott álesküvőt tartottak.
A legrégebbi farsangi szokások közé tartoznak a farsangi köszöntők is. Az adománygyűjtéssel párosuló népszokások voltak, többnyire gyerekek vettek részt benne. Két legjellemzőbb formája a bakkuszjárás és a farsangi dőre. A cél a farsangi költségek fedezése, illetve a tanító és a papok jövedelmének kiegészítése volt.
Néhány dramatikus játék az érdeklődőknek: téltemetés, rönkhúzás, asszonyfarsang, kakasütés, medvetáncoltatás, Cibere vajda és Koncz király küzdelme, farsangtemetés.

A farsang időszaka 

Rövidebb-hosszabb ideig tart. A farsang kezdete vízkereszt (január 6.) és a húsvétot megelőző negyvennapos böjt kezdetéig, hamvazószerdáig tart. Idén január 6-tól március 6-ig tart. A farsang a tavaszvárás ősi ünnepe, melyhez számtalan népi hagyomány kapcsolódik. A farsang lényege a párválasztás mellett a szabályok felrúgása és vicces gúnyolása. A farsang napjai külön nevet is kaptak az egyes falvakban: farsangvasárnap előtti csütörtök a kövércsütörtök (ilyenkor készültek a farsangi ételek). Az utolsó három nap a farsangfarka elnevezést kapta, ekkor volt a legtöbb bál, mulatság. Hamvazószerda utáni csütörtök felfüggesztették a böjtöt, ekkor megették a farsangi maradékot: ez volt a zabáló-, torkos- vagy tobzódócsütörtök. Ma ezt, torkos csütörtökként ismerjük.

Busók pedig ma is vannak!

Magyarországon az egyik legismertebb alakoskodó szokás a mohácsi busójárás. A délszláv eredetű felvonulásra sokan látogatnak el évről-évre, bekapcsolódva a sokácok mulatságába. Idejét a tavaszi napfordulót követő első holdtölte határozza meg, hasonlóan a húsvéthoz.

Tikverőzés, az vajon mi? 

A Fejér megyei Mohán, ma is él a hagyomány, a tikverőzés. A farsang utolsó napján 14-20 év körüli legények tradicionális maskarába öltöznek: rongyszalagokkal gazdagon díszített bohócnak, fehérruhás szalmatöröknek, szerencsehozó kéményseprőnek, és a legfiatalabb alakoskodók lánynak.

tikverozes-hagyomanya.jpgForrás: www.moha.hu

A színes farsangi maskarások végigjárják a falut, és minden házba-udvarba betérnek, hogy összegyűjtsék a tyúkólakban talált tojást (mint a termékenység és bőség szimbólumát). A szokás a nevét a csupán jelképesen elvégzett „tyúkverésről” kapta, a tyúkok fenekét a bohócok furkósbotjukkal jelképesen megütögetik, amely szimbolikus cselekedet a jószág termékenységét hivatott elősegíteni. A varázslás részeként a tikverőzők korommal kenik be a házak lakóit - elsősorban a lányokat, asszonyokat -, a járókelőket és az érdeklődőket.

Versek

Osváth Erzsébet: Sül a fánk

Serceg a zsír,
sül a fánk.
Fényessárga serpenyőből
ragyog ránk.
Illatozik,
nő, dagad,
az orrunkat csiklandozó
jó falat.
Már a tálon
a sok fánk,
Fehér cukorfelhő alól
nevet ránk.
Ránk nevet
és integet.
Itt a farsang, vidám farsang,
gyerekek.

Jankovich Ferenc: Az egyszeri-kétszeri fánk

Fánkot sütött nagyanyánk... Volt öröm!
Egy üst zsír feketéllett a tüzön.
De amikor kezdett duzzadni a fánk,
Nagyanyó kiált: „Elfogyott a fánk!”
Se fánk – se fánk...

Szaladtam én a szerbe szívesen,
de ott sem volt biz egy sziporka sem...
Holott kezdett már esteledni ránk.
Ott a sok fánk, és nem volt semmi fánk!
Se fánk – se fánk...

Dalok

aaa_a_farsangi_napokba_kotta.jpg

A, a, a a farsangi diákok,
a farsangi diákok
piros nadrágban járnak
a, a, a, a farsangi diákok.

Ből, ből, ből, három nagy keszkenőből
mind asszonyok, mind lányok,
elül bögyöt csinálnak,
ből, ből, ből, három nagy keszkenőből.

Játékötletek

- Seprűtáncoltatás: Szintén saját gyerekkel párban, és a zene indítására rövid tánc után tovább kell adni a seprűt. Akiknél a zene leállításakor van a seprű, kiáll.
- Székfoglaló játék: Zenére körbejárják a székeket, ha elhallgat a zene, le kell ülniük. Minden körben eggyel kevesebb a szék, mint a játékosok. Aki nem talált helyet, kiesik. (A kiesők szedhetik ki a székeket.)
- Lufi vagy pingpong labda a két homlok közé, zenére kell táncolni. Amelyik páros tovább bírja, és nem ejti le a labdát, az a nyertes.
- Széköltöztető: egy széket kell felöltöztetniük különböző ruhadarabokkal pl. zoknit húzni rá, erre cipőt adni, pulóvert ráhúzni stb. Aki mindet ráadta, az nyer.
- Krumpliterelgetés: krumplit kell fakanállal terelgetni, aki elsőnek ér a célba az nyer.
- Nagyobbakkal vállalkozhatunk egy dramatikus játékra is, meglepve a farsangolókat.

Kézművesség

- Álarckészítés - Nagyobbakkal készíthetünk saját gipszmaszkot is. A gyermeket hanyatt fektetjük, arcát bekrémezzük. Gézlapokat fektetünk az arcára, majd óvatosan bekenjük gipsszel, a szemeket és a szájat kihagyva. Ezt száradás után díszítheti a gyermek. a kisiskolások teljesen bele tudnak feledkeznek ebben az alkotásba!
- Papírzacskó felhasználásával készíthetünk busómaszkot is.
- Bohóc készítése anyagdarabokból mozaikolva.
- Gyerekeket körbe rajzolva mindenki megrajzolhatja a maga jelmezét. Díszíthetjük vele a folyosót.
- Különböző füzérek, szalagok készítése.
- Krumpliból és magokból, krumplipofákat kreálhatnak a gyerekek.

krumpli_pofa.jpg

Mesék

A farkas, a róka, a nyúl meg a varjú 
Kolontos Palkó
A vajaspánkó
A mesék szövegeit megtaláljátok a Mesetárunkban sok más mese mellett.
Szeretnél mesélni, de bátorításra van szükséged hozzá?
20 órás, online képzésünk segít ebben:

  • Gyakorlati tippek
  • Videó-és hanganyagok
  • Önálló feladatok
  • 4 extra kiadvány

Akár szülőként, pedagógusként,  kulturális szakembereként vagy mesélni vágyó felnőttként is csatlakozhatsz.

Szólások, közmondások

A szeretet nincs a farsang hatalmában. (Farsangon kivül is szerelmeskednek.)
Farsang farkán csúszik a fa szán.
Farsang farkán csúszik a szán. (Farsang végén.)
Farsang után is elkel a jó lány.
Farsangon kívül is esik leányvásár.
Gazdag leánynak bőjtben is esik farsangja.
Ha a farsang hosszú, késő a húsvét.
Hármat néznek a naptárban: farsangot, ünnepnapot, névnapot.
Koros szegény lánynak mindig rövid a farsang.
Kurta farsang után negyvennapi bőjtre fognak.
Minden farsangnak van egy bőjtje.
Nincs farsang bőjt nélkül.
Vén leánynak mindenkor kurta a farsang. D.
Forrás: Dr. Margalits Ede:Magyar közmondások és közmondásszerű szólások.

Ételek

„Inkább a has fakadjon, mintsem az étel megmaradjon!”

- szalagos fánk (mágikus erőt tulajdonítottak neki)
- csörögefánk
- rétes (azt tartották róla, szerencsét hoz, ha jól nyúlik)
- kocsonya.

A cikk megírásában való közreműködésért köszönet Nagy Annának!

Aki nem hiszi, járjon utána!

Pompás Napok csapatával várjuk jelentkezésetek és megkereséseiteket akár felnőttként érdeklődtök, akár gyermekeiteket szeretnétek mesei élményekhez juttatni. Pedagógusképzésekkel, felnőtt meseműhelyekkel, interaktív mesés alkalmakkal és hagyományőrző programokkal akár házhoz is megyünk. 
Írjatok a pompasnapok@pompasnapok.hu címre, hogy személyre szabott programot alakíthassunk ki!

Előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.

További inspirációért látogassátok meg Mesetárunkat és Játéktárunkat!

Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

logo.jpg

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Érdemes csatlakoznotok szakmai közösségeinkhez, ahol óvodás és kisiskolás korosztályok számára népi játékokkal és népmesékkel kapcsolatban kérhettek tanácsot vagy oszthattok meg tapasztalatokat. 

Szólj hozzá

farsang mese találós kérdés gyerekek játékok ételek szokások dalok hagyományok óvodás mesetár népmese busójárás mondókák kormolás farsangi veresek farsangi szokások népi játékok farsangi ételek tikverőzés alakoskodás Cibere Konc alsós fogalalkozás farsangi időszak farsangi játékok farsangi kézműveskedés mesék farsangkor farsangi kormolás farsangi szólások A farkas a róka a nyúl meg a varjú Kolontos Palkó A vajaspánkó népmese-foglalkozás foglalkozásterv Cibere vajda és Konc király harca