2019. már 06.

Készüljünk huszáros népmesékkel március 15-re!

írta: Kormos Rebeka
Készüljünk huszáros népmesékkel március 15-re!

Számos trufa, anekdota, formula,- novella-, és varázsmese főszereplői vagy szereplői a katonák. Legismertebb népmesék közé tartozik A kőleves, amelyben a hazatérő katona leleményességére irányul a figyelem. A medve és a huszár című mesében az ereje teljében lévő férfi jelenik meg, egyféle humoros tálalásban. A legnépszerűbb mesetípusok között, mint a Mátyás király vagy a Krisztus urunk a földön járt Szent Péterrel típusú novellamesékben is találkozunk katonákkal és obsitosokkal.
A katona, az obsitos, - aki szolgálati ideje után elbocsájtott katona - esetenként huszár, a harcos archetípusa.

sandor-huszar_1848-bol.JPG

A márciusi hadjáratokkal kapcsolatos megemlékezés egyik lehetősége, ha elővesszük népmeséinket és abból merítve, akár a legkisebbekhez is közel hozhatjuk ezt a témát.
Nézzük a Mesetárunkat:
óvodásoknak:
A medve és a huszár
1-2. osztályosoknak:
Az ember a legerősebb
3. osztálytól:
Az obsitos

Huszárvágta című mesegyűjteményünk 6 + 1 népmesét mutat be. A gyűjtemény szerkesztése során a legfőbb célunk az volt, hogy népmesei munícióval szolgáljunk a pedagógusok, szülők és gyerekekkel foglalkozó szakemberek számára az 1848-49-es szabadságharc feldolgozásához. Ez a füzetünk ebook formájában megrendelhető INNEN.

huszarosa4_5.jpg

Ajánljuk figyelmetekbe az elmúlt évek, március 15-hez és a huszárokhoz kötődő cikkeit.

Hiszünk benne, hogy népmeséinkben megjelenő embertípusok mintát mutatnak a felnövekvő gyerekek számára. Korosztályonként változó, hogy mely részletek fogják meg figyelmüket, de ezek felvonultatása nem felesleges. Bátorságuk, tettrekészségük, leleményességük lehetnek akár a mai élet alappillérei is. 
A katona típusát főszerepbe helyező mesék kevésbé ismertek, így az idén ebben siettünk a meseszertő felnőttek segítségére. 

Pompás Napok csapatával várjuk jelentkezésetek és megkereséseiteket akár felnőttként érdeklődtök, akár gyermekeiteket szeretnétek mesei élményekhez juttatni. Pedagógus képzésekkel, felnőtt meseműhelyekkel, interaktív mese alkalmakkal és hagyományőrző programokkal akár házhoz is megyünk. 
Írjatok a pompasnapok@pompasnapok.hu címre, hogy személyre szabott programot alakíthassunk ki!
Előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!
Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

logo.jpg

Ajánljuk figyelmetekbe e-book formátumú módszertani füzeteinket, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok.

Szakmai közösségeinkhez érdemes csatlakoznod, hisz óvodás és kisiskolás korosztályok számára népi játékok témában és a népmesék világában kérhetsz tanácsot vagy oszthatsz meg tapasztalatokat. 

 

 

Szólj hozzá

hagyomány katona obsitos mesetár népmese huszárvágta huszár 1848-49 foglalkozástervek