2019. ápr 12.

Sokféle mesterség

írta: Kormos Rebeka
Sokféle mesterség

hazugsag_mesek.jpgIllusztráció: A Magyar Hazugságmesék Katalógusából

Egyszer vót, hun nem vót a világon, még az óperenciás tengeren, még az üveghegyeken is túl vót eggy ács, oszt ez úgy kitanulta a kovácsmesteriget, hogy lett belüle olyan varga, hogy nem vót az a szabó, amék olyan jó cipőt tudott vóna csinálni, mint amilyen jó görbe fésüt ez a kádár esztergába metszett.
Egyszer csinált magának olyan pár csizmát, hogy még a furulyán se lehetett vóna csifergósebb-csafargósabb nótát fújni, mint amilyen bikókúcs lett belőle. Olyan okos ember is vót, hogy esztendőbe egyszer ment ki a minesre, akkor is meg tudta mondani, hogy mék malac ki ökrit ellette.

Forrás: Ethnographia, A Magyar Néprajzi Társaság értesítője • 49. évfolyam, Budapest, 1938.
AaTh 1961DX

Szerkesztő: Ez a mese a hazugságmesék katalógusában szerepel. A feje tetejére fordult világ képei jelennek meg ezekben a mesékben.
Ebben a mesében, amely akár mesekezdőkén tis megállja a helyét senki nem azt csinálja, ami az ő dolga. A humor erejével értesíti a hallgatóságot, hogy tessék odafigyelni.

Remek lehetőséget kínál ez a mese a foglalkozásokról való beszélgetésre és mintegy szórakoztatva oktat.

További mesék a Mesetárban.
pipacsos_cover_1.jpg

Hagyományok új felületeken, új köntösben

Hiszünk abban, hogy hagyományaink fontos tudást és megerősítést, intelmet hordoznak a mai ember számára is. Vegyük ismét birtokba ezeket az ismereteket, és építsük be a mindennapokba!

  • Videó anyagaink rövid interakciók, legyen szó játékról, meséről vagy tárgyalkotásról.
    Klikk erre a linkre! Megnézem a Pompás Napok You Tube csatornáját!
  • Mesetárunk 2017 óta egy bővülő gyűjtemény azokból a mesékből, amelyekhez a Pompás Napok csapata kötődik. Klikk! Ellátogatok a Mesetárba!
  • Játéktárunk javarészt népi játékokat tartalmaz, játékfűzéseket és néhány olyan ötletet is, amelyek a néphagyományban gyökereznek. Ezek a gyerekekkel való együttlétek alatt új variációként születtek meg.
    Klikk ide! Felkeresem a Játéktárat!
  • Szakmai cikkeink és vendégírónk tollából született írások is számos izgalmas témát feszegetnek, ötletekkel szolgálnak. A blog felületének jobb oldalán, a kereső funkcióval rákereshetsz konkrét kifejezésekre is.
    Klikk! Beleolvasok a blogba! 
    Népmese-foglalkozás címszóval ezeket a cikkeket több, mint 200.000 látogató olvasta el.
    Kattints rá! Nézzük, melyek ezek a cikkek!
  • Online előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.
  • Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!
Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

logo.jpg

Szólj hozzá

a magyar foglalkozások mesetár népmese magyar népmese hazugságmese Sokféle mesterség népmesében