2019. sze 08.

Ma van az Olvasás Világnapja!

írta: Kormos Rebeka
Ma van az Olvasás Világnapja!

11406965_487156908128572_4379663124043427136_n.jpg

Mire jó ez?

Például arra, hogy olyan összefoglaló cikkek szülessenek az olvasóvá nevelésről, mint Czakó Réka könyvtárosé Nevelj te is olvasót! Ezeket a lépéseket követve juthatsz el a mondókázó totyogóstól az olvasó kamaszig címmel.
Zseniális a cikkben lévő grafika, ami felhívta figyelmünket Réka blogjára, az Égigérő nevet viseli. Ajánljuk gyerekekkel foglalkozó szakembereknek és szülőknek, mert tele van csodás ajánlókkal, ötletekkel.

neveljunk_olvasot.JPGMa az alapkultúra részeként gondolunk az olvasásra, de digitális világ a klasszikus olvasási szokásainkat alapjaiban változtatja meg. Ez nem valami fanyalgás, de az biztos, hogy a tempó változik. Gyermekeinknek már alig van lehetőségük hosszú, elnyúló délutáni olvasásra. Pedig szenzációs látni, amikor az olvasni tanuló gyerekünket beszippantja egy könyv, és valljuk be büszkék vagyunk, amikor a kiskamasszal összetűzésünk támad az esti olvasás miatt, mert nem tudja letenni a könyvet, amit olvas.

2018. májusban, írtuk Hogyan neveljünk olvasó gyereket? címmel saját cikkünket a témában.

Az olvasási készség és a helyes szövegértés korai mesehallgatással megalapozható.

Így érveltünk akkor és biztosak vagyunk benne, hogy legyünk bár könyvtárosok, mesemondók, tanítók, óvónők, nagymamák, kismamák, ahhoz, hogy a következő generáció fácskái lombos fákká erősödjenek a kultúra minden szegmenséghez lehetőséget kell nekik adnunk, koruknak legmegfelelőbb formában.

A kortárs irodalommal vendégírónk, Várfalvy Emőke örvendeztette meg olvasóinkat a 77 nyomós érv, hogy te is olvass kortárs mesét a gyerekeknek című írásával.

A népoktatás rendszerét Mária Terézia alapozta meg, de az 1800-as évek végén az alapfokú népoktatás tette lehetővé, hogy az olvasás a társadalom majd minden tagja számára megadasson. A korábbi időszakban a népmesék jelentős szerepet töltöttek be a generációk közötti tudásátadásban. Ebből a szempontból is alátámasztható, hogy a korai gyermekévek alatt miért oly fontos ma is a népemsékkel találkoznia egy felcseperedő gyermeknek. 

eloszavas_mesemondas_tipegoknek.jpg

A kezünk alatt nevelkedő gyerekek számára tematikus mesegyűjteményeket ajánlunk, az intézményi népmese-foglalkozásokhoz pedig tekintsd át e-book kínálatunkat.
Klikk! Megnézem a kínálatot!
A Pompás Napok módszertana a népmese középpontba helyezése mellett a népi játékok és tárgyalkotás ötvözésére épül. Ezt 1 és 3 napos akkreditált továbbképzéseinken, sok-sok gyakorlattal oktatjuk. A képzések és előadások rovatunkban ezek felől is tájékozódhatsz.

A témához kapcsolódó további cikkeink:
Mesemondás 3 lépésben
Gibbonok és a magyar mesehősök
Mesés foglalkozástervek módszertana

logo.jpg

Kövessetek minket facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Szólj hozzá

olvasás fejlesztés népmese olvasóvá nevelés olvasás világnapja népmesefeldolgozás olvasási képesség népmesékkel Czakó Réka