2019. nov 08.

Márton nap elébe

írta: Gombás Katalin
Márton nap elébe

November 11-e Márton napja, gazdasági határnap, amelyhez számos hagyomány, népszokás kapcsolódik. A mezőgazdasági munkák lezárásának napja, a téli pihenőidőszak kezdete. Ezen a napon emlékezünk Szent Mártonra, Tours püspökére is. A Márton naphoz kapcsolódó szokásokról bővebben olvashatsz ebben a cikkünkben: Márton nap először, másodszor, harmadszor

szent_marton_litera.jpg

Forrás: litera.hu

Gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt izgalmas program lehet a Márton napi felvonulás. Ezzel a német nyelvterületről származó, de Magyarországon rengeteg helyen élő szokással szintén Szent Mártonra emlékeznek;  a fáklyákkal, lámpásokkal pedig a jó cselekedeteket jelképező fényt kívánják eljuttatni az emberekhez. Ha idén te is részt vennél egy Márton napi felvonuláson, korábbi cikkünkben remek ötleteket találsz saját lámpásod elkészítéséhez: Ötletek lámpás készítéshez Márton napra

szent-marton_programturizmus.jpg

Forrás: programturizmus.hu

Márton napját az óvodákban és az iskolákban is jeles napként tartják számon. Ilyenkor kerülnek elő a libás mesék, énekek, játékok. Mesetárunkban is találtok libás mesét - továbbmesélésre: Hogyan szedték rá a libák a rókát?

A témához kapcsolódó elektronikusan letölthető anyagunkat "Márton napi füzet" címmel találod meg. Klikk a "Márton napi füzet" kiadványhoz! 

441416855.jpg

Az őszi jeles napok után jön az advent több hetes időszaka. Decemberi, 3 napos képzésünk érinteni fogja a karácsony előtti elcsendesítő szokásokat is. Várunk mindenkit szeretettel!

Előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.

pompas_napok_megosztas_masolata_3.jpg

Aki nem hiszi, járjon utána!

Pompás Napok csapatával várjuk jelentkezésetek és megkereséseiteket akár felnőttként érdeklődtök, akár gyermekeiteket szeretnétek mesei élményekhez juttatni. Pedagógusképzésekkel, felnőtt meseműhelyekkel, interaktív mesés alkalmakkal és hagyományőrző programokkal akár házhoz is megyünk. 
Írjatok a pompasnapok@pompasnapok.hu címre, hogy személyre szabott programot alakíthassunk ki!

logo.jpg

További inspirációért látogassátok meg Mesetárunkat és Játéktárunkat!

Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Érdemes csatlakoznotok szakmai közösségeinkhez, ahol óvodás és kisiskolás korosztályok számára népi játékokkal és népmesékkel kapcsolatban kérhettek tanácsot vagy oszthattok meg tapasztalatokat. 

Szólj hozzá

oktatás nap mese legenda elektronikus e-book szokás továbbképzés akkreditált képzés ebook szokások kiadvány márton pedagógus módszertan népmese