2020. ápr 10.

A kalapvári kisasszony és Ezerszőr

írta: Kormos Rebeka
A kalapvári kisasszony és Ezerszőr

Ez a különleges mesetípus és ez a két változat, rendhagyó megoldásokra ösztönöz minket.
A Mesetár stílusától elüt ez a bejegyzésünk, mert a tématkus kutatásunk utján jutottunk el idáig.
Az AaTh 510B típusszámmal jelölt mesetípus megannyi formában került lejegyzésre eddig is, de úgy véljük a modern, filmes feldolgozás és a bennük rejtett sokrétű üzenet miatt ez a mese biztosan fennmarad.

ezerszor.jpg

A kalapvár kisasszony története a leány anyjának halálával kezdődik, aki halálos ágyán meghagyja, hogy férje halála után olyan nőt vegyen feleségül, akinek az ő cipője a lábára illik.
"A király hosszas keresés után sem talál ilyen nőt. Végül saját lányát akarja feleségül venni, mivel annak a lábára ráillik a cipó. A királykisasszony különféle ruhákat kíván, majd rongyokba öltözve elmenekül. A drága ruhákat magával viszi.
Egy királyi udvarba áll be libapásztornak. A királyfi különböző tárgyakat vág szolgálójához, amikor báli mulatságra készülődik. A szolgáló titokban magára veszi drága ruháit, és ó is elmegy a bálba. Megtetszik a királyfinak. Kérdésére, honnan való, tréfás helynevekkel válaszol. A királyfi gyűrűt ad a lánynak emlékül.
A szolgáló otthon felismerteti magát a gyűrű segítségével: belecsempészi azt a királyfi ételébe. A királyfi feleségül veszi a szolgálólányt."
- írja a Magyar Népmese Katalógusa.

Tetűbőrbunda, kalapvári királykisasszony, nap-, hold-, csillagruha motívumai jelennek meg a verziókban.
A magyar nyelvterületen általánosan ismert, népszerű mesének több mint 25 feljegyzett változatáról tudunk. Ezek nagy része azonos felépítésű, csak a királykisasszony által kért ruhák és a királyfi által a királykisasszonyhoz vágott tárgyak változnak vidékenként. Kivételt képeznek azok a változatok, melyek Perrault meséjének vagy a ponyvára került Grimm-mesének a származékai. 

A Grimm terstvérek gyűjtése nyomán az Ezerszőr meséjét, szintén rendhagyó módon ajánljuk fgyelmetekben, mégpedig egy filmes feldolgozásban.A magyarul beszélő, német mesefilmet 2012-ben jelent meg.
Érdemes a figyelmetekre! Kilkk a linkre!
Ezerszőr film

Mesék és viseletek nyomában online és offline

A népmesék legfőbb ismerve, hogy egyszerre tartalmaznak reális és fiktív elemeket. Így van ez ebben a mesében is. A mély mondanivalót a hallgató belső képzelgései és meglévő tapasztalatai alapján járja be, a lélekben a mese lényegi mondanivalója, mint mag szunnyad, hacsak egyből szárba nem szökken. Ám a mesehallgatás állapotában agyunk olyan tudati állapotba kerülhet, amikor fogékony, így oktatási célokra is megannyi lehetőséget kínálnak a népmesék. Pont, mint ez a mese, amelyet feldolgozhatunk a gyerekekkel az öltözködés témája mentén is. Számunkra ez a téma az idén kiemelten fontos lett, hisz a Pompás Napok csapatához Hrágyel Dóra is csatlakozott, aki az "Egy nap népviseletben" kezdeményezés ötletgazdája és eltökélt híve annak, hogy elődeink viseletének darabjai akár a mai ruhatárunkhoz is illeszthetők, motívumaik újra gondolhatók. A mai ember számára is fontos és értékes üzeneteket hordoznak magunkban ezek a ruhadarabok. Kötődést jelentenek, vagy kíváncsiságot ébresztenek, büszkeséget a viselőjüknek. Mi a népmesékkel és a viseletek iránti szeretetünkkel kapcsolódunk.
Népmese-foglalkozás módszertana az öltözködés és viseletek témájában  - Klikk! ONLINE TANFOLYAM.
Népmese-foglalkozás öltözékek, viseletek és hacukák a népmesékben  - Klikk! LETÖLTHETŐ E-BOOK.
Némesegyűjtemény az öltözködés és viseletek témához - Klikk! LETÖLTHETŐ MESEGYŰJTEMÉNY.
Online anyagink segítik a távoktatásban az óvodapedagógusokat, tanítókat, könyvtárosokat és azokat a családokat, akik minőségi időtöltésre vágynak. 

oltozekek_viseletek_es_hacukak_a_nepmesekben_v_1.jpg

ruha_teszi_az_embert.jpg

Népmese-feldolgozásaink és mesegyűjteményeink között is találsz a viseletekhez kapcsolódó e-book-okat, amelyek elektronikus formában megrendelhetők.

További mesék a Mesetárban.

Pompás Napok csapatával várjuk jelentkezésetek és megkereséseiteket akár felnőttként érdeklődtök, akár gyermekeiteket szeretnétek mesei élményekhez juttatni. Pedagógus képzésekkel, felnőtt meseműhelyekkel, interaktív mese alkalmakkal és hagyományőrző programokkal akár házhoz is megyünk. 
Írjatok a pompasnapok@pompasnapok.hu címre, hogy személyre szabott programot alakíthassunk ki!


Előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!
Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

logo.jpg

Szakmai közösségeinkhez érdemes csatlakoznod, hisz óvodás és kisiskolás korosztályok számára népi játékok témában és a népmesék világában kérhetsz tanácsot vagy oszthatsz meg tapasztalatokat. 

Szólj hozzá

népmese mesefilm Grimm A kalapvári kisasszony Ezerszőr