2020. ápr 19.

Az igazságtévő kócsag madár

írta: Kormos Rebeka
Az igazságtévő kócsag madár

Dornbach Mária és T. Aszódi Éva szerkesztésében megjelent:

kocsag.JPGFestő: Petrovits
Forrás:www.galeriasavaria.hu

Volt egyszer egy béka, s ez olyan büszke volt a hangjára, hogy be nem állt a szája, fújta a nótát még éjszaka is. Volt egyszer egy kabóca, az sem tudott betelni a saját szépséges hangjával, pirkadatkor rázendített, s abba se hagyta másnap hajnalig. No, ez a két derék énekes egy szép napon összetalálkozott, s nagy versengésbe kezdtek, de sehogy sem tudtak megegyezni, hogy melyikük éneke a legédesebb. 
Már-már komoly veszekedéssé fajult a vita, amikor a békának mentő ötlete támadt:
- A közelben a vízparton tanyázik a kócsag, kérjük meg őt, hogy legyen döntőbíró!  
A kabóca elfogadta a javaslatot, miért is ne fogadta volna el. Így aztán, hogy egy percet se vesztegessenek tovább azon nyomban felkerekedtek s indultak a folyóhoz.
A kócsagmadár méltóságteljesen ott sétálgatott a sekélyesben, kitartóan kémlelte a vizet, ugyan hol akad egy kis harapnivaló. A két versenyző dalnok meg előadta neki nagy baját, s kérte a kócsagot, tegyen köztük igazságot. A kócsagmadár szíves örömest vállalta a megtisztelő szerepet, az önhitt énekesek pedig késlekedés nélkül rázendítettek.
- Állj, állj! - szakította őket félbe a bíró. - Gyertek közelebb, ide egészen az orrom elé, hogy jobban halljalak benneteket - mondta és hamiskásan hunyorgott hozzá.
A béka ekkor elbizonytalanodott.
- Azért mégse kéne olyan közel menni hozzá! – intette óvatosságra a társát. - Még bizony rossz vége lesz ennek a nagy bíráskodásnak.
Ám a nagyravágyó kabóca nem gondolt semmire, csak egyedül a győzelemre, annyira biztos volt a dolgában.
- Tán megfutamodtál? - kérdezte csúfondárosan a békától.
-  Majd én megmutatom neked, hogy kell szépen énekelni! - fortyant föl erre a béka, és leküzdve minden aggályát, óriási ugrásokkal a kócsag előtt termett. Nyomában a kabócával.
- No, hadd halljuk! - fordult a békához a kócsagmadár. - Előbb te énekelj!
Nem kellett kétszer biztatni a gőgös énekest. Fújta, fújta egyre elszántabban. Nagy igyekezetében azt se vette észre, hogy a híres bíró a kabócához hajolt, és hamm, bekapta.
- Elég, elég! - állította le a kócsag. - Hadd folyjon a versengés a begyemben! - és zsupsz, lenyelte a békát is.
A két elbizakodott vetélytárs nagy árat fizetett a hiúságáért. A kócsagmadár pedig behúzta az egyik lábát és elégedetten elbóbiskolt.

Forrás: Dornbach Mária és T. Aszódi Éva, A tollas kígyó búcsúja, Közép- és dél-amerikai indián mesék és legendák, Amicus Kiadói Iroda, Budapest, 1989.

Tavaszi zöld jeles napok

Jelen mesére a tavaszi, természetvédelmi napok miatt esett a választásunk:
Víz Világnapja - márc. 22.,
Föld napja - ápr. 22.,
Madarak és fák napja - máj. 10.,
Magyar természet napja - máj. 22.,
Elektronikus ötlettárainkat is ajánljuk szeretettel figyelmetekbe.
Klikk a linkre a megrendelhető kiadványokért!
Néhány kattintás és 1.500 Ft/db áron máris a tiéd lehet!

Víz Világnapi ötlettárunk segítséget kíván nyújtani:

  • az élőszóban való meséléssel most ismerkedő szülők vagy pedagógusok számára, amihez Pleszkán Orsi készítette a mesetérképet a Derék Jankó és a kemény kenyér című népmeséről;
  • különleges meseverziókkal, a mesékkel sokat foglalkozóknak kívánunk kedvükben járni;
  • és kitekintünk az üveghegyen is túlra, más népek meséit bevonva; - ezek mellett mondókákat, szólás-mondásokat szedtünk egy csokorba, segítve a népmese-foglalkozást tervezők munkáját.

Madarak és fák napi ötlettárunk támogatja a pedagógiai munkát:

  • a mesék számos lehetőséget adnak számunkra a természet iránti érzékenyítésre;
  • a tematikus mondókák, találósok, játékok és dalok segítenek a különböző beállítottságú gyerekek figyelmét is felkelteni a téma iránt.

madarak_fak_ebook_nagy.jpg

További meséket is találtok Mesetárunkban.

Pompás Napok csapatával várjuk jelentkezésetek és megkereséseiteket akár felnőttként érdeklődtök, akár gyermekeiteket szeretnétek mesei élményekhez juttatni. Pedagógusképzésekkel, felnőtt meseműhelyekkel, interaktív mesés alkalmakkal és hagyományőrző programokkal foglalkozunk.

A 2020-as megváltozott körülmények miatt pedig az online oktatásban is partnereitek vagyunk. Online tanfolyamaink anyagán folyamatosan dolgozunk.
Klikk ide! Kukkants be az oldalra!

pipacsos_cover_1.jpg

Hagyományok új felületeken, új köntösben

Hiszünk abban, hogy hagyományaink fontos tudást és megerősítést, intelmet hordoznak a mai ember számára is. Vegyük ismét birtokba ezeket az ismereteket, és építsük be a mindennapokba!

  • Videó anyagaink rövid interakciók, legyen szó játékról, meséről vagy tárgyalkotásról.
    Klikk erre a linkre! Megnézem a Pompás Napok You Tube csatornáját!
  • Mesetárunk 2017 óta egy bővülő gyűjtemény azokból a mesékből, amelyekhez a Pompás Napok csapata kötődik. Klikk! Ellátogatok a Mesetárba!
  • Játéktárunk javarészt népi játékokat tartalmaz, játékfűzéseket és néhány olyan ötletet is, amelyek a néphagyományban gyökereznek. Ezek a gyerekekkel való együttlétek alatt új variációként születtek meg.
    Klikk ide! Felkeresem a Játéktárat!
  • Szakmai cikkeink és vendégírónk tollából született írások is számos izgalmas témát feszegetnek, ötletekkel szolgálnak. A blog felületének jobb oldalán, a kereső funkcióval rákereshetsz konkrét kifejezésekre is.
    Klikk! Beleolvasok a blogba! 
    Népmese-foglalkozás címszóval ezeket a cikkeket több, mint 200.000 látogató olvasta el.
    Kattints rá! Nézzük, melyek ezek a cikkek!
  • Online előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.
  • Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

Pompás Napok csapatával várjuk jelentkezésetek és megkereséseiteket akár felnőttként érdeklődtök, akár gyermekeiteket szeretnétek mesei élményekhez juttatni. Pedagógus képzésekkel, felnőtt meseműhelyekkel, interaktív mese alkalmakkal és hagyományőrző programokkal akár házhoz is megyünk. 
Írjatok a pompasnapok@pompasnapok.hu címre, hogy személyre szabott programot alakíthassunk ki számotokra!

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!
Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Szakmai közösségeinkhez érdemes csatlakoznod, hisz óvodás és kisiskolás korosztályok számára népi játékok témában és a népmesékkel kapcsolatban kérhetsz tanácsot vagy oszthatsz meg tapasztalatokat. 

logo.jpg

 

Szólj hozzá

oktatás indián online természetvédelem nevelés feladatlap mesetár mesék népmese természetvédelmi népmesék Föld napja Madarak és fák napja április 22. Magyar természet napja Az igazságtévő kócsag madár A tollas kígyó búcsúja Közép- és dél-amerikai indián mesék és legendák május 10. május 22. mesékkel