2020. máj 13.

Nemzeti Összetartozás Napja alsósoknak a mese műfajában

írta: Kormos Rebeka
Nemzeti Összetartozás Napja alsósoknak a mese műfajában

A Pompás Napok mesemondói sok-sok mesét mondtak már, számlálni is alig lehet, hogy hány gyerkőcnek.
Most saját mesénket mondjuk el nektek.

3.jpgFotó: Peer Réka

A nagyvilág egy sötét korszakáról fog szó esni. Keserű történet ez, csak az tartson velünk, akinek erős kötélből vannak az idegei, szíve a mellkasában dobog és bízva bízik. Annyi bátorítást adhatunk, hogy mint jó magyar emberek, együtt megkeressük a magunk pozitív kiútját a végére. 
Mi magyarok sokan vagyunk, jóval többen, mint akik most Magyarországon élünk.
És most nem azokra a rokonokra, barátokra és szegről-végről ismert emberekre gondolok, akik a jobb élet reményében elköltöztek más, távoli vidékekre.
Azokra gondolok, akik tapodtat se mozdultak, s mire egyik napról a következőre ébredtek, másik ország határán belül találták magukat. Nem holmi varázslat ez. Ez történelem. Mégis úgy kezdeném, mint ahogy a mesék szokták mondani.
Sok idővel ezelőtt volt ez, 100 éve pont annak, amikor az egyik nagy háború, mégpedig az úgynevezett I. világháború véget ért egy paktummal.
Paktum, paktum, mi is az? - kérdezhetitek.
Általában magyarázzák úgy is: népek közötti szerződés, egyezmény, megállapodás valamely vitás ügy egyezséggel való lezárásában. 
A háborút csak egy békeszerződéssel lehetett lezárni, mondja az emlékezet, s a történelmi iratok is emellett tesznek bizonyságot. 
Szóval nem volt elég az akkoriban élt magyaroknak a háborúság, de a békeparancs alapján a magyar népesség nagyobb része, sokunk dédszülei és nagyszülei hirtelen öt, a mai állapot szerint nyolc államban találták magukat. 
Hej, mondom nektek, nagy szomorúság volt, s az urak abban a cicomás, francia honbeli palotában, - amit Nagy Trianon-kastélynak neveznek - bizonyára megkeseredtek, míg eldöntötték a népek sorsát. Úgy képzelem, hogy abban a rezidenciában az 52 méter hosszú és 7 méter széles folyosón hiába koptatták a cipőjük talpát, helyeset aligha dönthettek.
Akárhogy is, milliónyi magyarokat érintett a nagy diktátum:
300 ezret Ausztriához igazítottak,
3,5 millió magyart Csehszlovákiához,
5,3 millió honfitársunk akkortól Romániában vált lakossá,
4,1 milliónak Jugoszlávia lett a hivatalos országa.
Mi meg úgy megfogyatkoztunk országterületünkben is, de lélekszámban is, hogy összesen 7,6 milliónyian maradtunk.
Azóta aztán jött még néhány nagyidő, háború, egyéb történelmi csapás, forradalom, rendszerváltás, de bennünket az Isten megtartott ebben a szép kis országban, és a határán túl is, hogy gyönyörűségünk teljen annak minden szegletében. Bár azt tudnotok kell, hogy elszakított testvéreink élete messze nem olyan egyszerű, mintha saját hazájukban élnének. Sok bántás, elnyomás, sanyargatás éri még őket bizony napjainkban is. Ezért nagyon nagy tisztelet ővezze határon túli honfitársainkat, hogy megmaradnak és kitartanak a nehézségek ellenére is annak, aminek születtek: igaz magyarnak. 
Így, hogy itt ért minket a mai nap, június 4-e, ahogy mondom, pont 100 esztendeje is annak a trianoni békeszerződésnek, bízvást büszke magyarként ülhettek ti is saját helyeiteken. 
Aztán, ha vándorútnak indultok az országhatárt kicsit meghaladva, még számos helyen szép ékesen, magyarul válthatunk szót elszakított honfitársainkkal. A közös nyelven kívül ezen a napon összeköthet minket, ha népviseletbe öltözve emlékezünk a 100 évvel ezelőtt élt őseinkre. Szívünkben pedig magyarnak maradásuk e tettekre sarkallhat bennünket, s lám a határok így elmosódnak, s lesz régi-új összetartozás. 
Mit nekünk Trianon, háborúk, történelem, mi magyarok - míg a világ világ - örökre összetartozunk!

S hogy igazat szóltam, azt minden magyarajkú ember megmondhatja. Aki meg ezt nem hiszi, járjon utána, és holnap legyen a ti vendégetek!

A meséhez kapcsolódik egy kvíz kisiskolások számára. A kvíz célja néhány ismeret gyakoroltatása.
Klikk a linkre! Nemzeti Összetartozás Napja kvíz kisiskolásoknak 

A mesélők régen szívesen fejezték be történeteiket ezzel a mondattal, sugallva abbéli jókívánságukat, hogy a mesemondás maradjon mindennapi szokásaink része.
Mesetárunk sok szép, archaikus mesét tartalmaz, tematikus alcímek szerint gyűjtve.

További meséket is találtok Mesetárunkban.

Ehhez a témához tarozik egy ötletadó cikkünk Így készülhetsz ovisokkal és alsósokkal a Nemzeti Összetartozás Napjára címmel.

Öltözködés és viseletek a népmesékben

  • Online előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.  A Nemzeti Összetartozás Napja a legkisebbek számára nem a legegyszerűbben tálalható téma, hisz tudásuk, nyilvánvalóan hiányos ezen a téren. A  magyarok által lakott területek viseleteiet középpontba helyezve, mégis lehetőség nyílik beszélni arról, hogy más országokban is élenek magyarok. Aztán évről-évre bővíthetjük tudásukat, akár a történelmi eseményeket is beillesztve ebbe az oktatási nevelési feladatban.
  • Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

ruha_teszi_az_embert.jpg

Hagyományok új felületeken, új köntösben

Hiszünk abban, hogy hagyományaink fontos tudást és megerősítést, intelmet hordoznak a mai ember számára is. Vegyük ismét birtokba ezeket az ismereteket, és építsük be a mindennapokba!

  • Videó anyagaink rövid interakciók, legyen szó játékról, meséről vagy tárgyalkotásról.
    Kilkk erre a linkre! Megnézem a Pompás Napok You Tube csatornáját!
  • Mesetárunk 2017 óta egy bővülő gyűjtemény azokból a mesékből, amelyekhez a Pompás Napok csapata kötődik. Klikk! Ellátogatok a Mesetárba!
  • Játéktárunk javarészt népi játékokat tartalmaz, játkfűzéseket és néhány olyan ötletet is, amelyek a néphagyományban gyökereznek. Ezek a gyerekekkel való együttlétek alatt új variációként születtek meg.
    Klikk ide! Felkeresem a Játéktárat!
  • Szakmai cikkeink és vendégirónk tollából született írások is számos izgalmas témát feszegetnek, ötletekkel szolgálnak. A blog felületének jobb oldalán, a kereső funkcióval rákereshetsz konkrét kifejezésekre is.
    Klikk! Beleolvasok a blogba! 
    Népmese-foglalkozás címszóval ezeket a cikkekt több, mint 200.000 látogató olvasta el.
    Kattints rá! Nézzük, melyek ezek a cikkek!
  • Online előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.
  • Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

logo.jpgKövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Érdemes csatlakoznotok szakmai közösségeinkhez, ahol óvodás és kisiskolás korosztályok számára népi játékokkal és népmesékkel kapcsolatban kérhettek tanácsot vagy oszthattok meg tapasztalatokat. 

Szólj hozzá

mese történelmi mesetár mesélés Nemzeti június 4. Napja Összetartozás viseletek különleges történelemóra viseletekről