2020. jún 10.

Kié a holdvilág?

írta: Kormos Rebeka
Kié a holdvilág?

Kóka Rozália mesélte:

Egyszer, régen az emberek meg az állatok azon veszekedtek, hogy kié a holdvilág.

telihold-tukor-ritzel.jpgForrás: kadarka.net

Az emberek azt mondták, hogy az övéké. Az állatok azt állították, hogy az övéké. Vitatkoztak ezen vagy két-háromezer évig, de nem tudtak sehogy megegyezni.
- Hát hogy lenne a tiétek? - kérdezték az emberek.

Mi este lefekszünk, alszunk reggelig, kíméljük a holdvilágot, hogy el ne fogyjon.

- Mi nem is nézzük, csak hagyjuk, hogy reánk süssön a hold, hogy tovább tartson! - zúgták az állatok.
Kié hát a holdvilág? Nem tudtak megegyezni. Elhatározták, hogy egy pár ember, meg egy pár állat felmegy a holdhoz. Mondja meg ő, hogy kié a hold! Amire összeszedelődzködtek, hogy elindulnak, a holdnak a föld másik oldalára esett a járása. Olyan sötét lett, mint a szurok. Az emberek az orrukig se láttak.
- Hát ez nem lesz jó! Ebben a sötétben nem indulhatunk. Még csak az kell, hogy beleessünk egy szakadékba! Akkor aztán lehet a hold akié akar, mi már többet nem látjuk - mondták az emberek.
- Várjuk ki, míg előbújik a hold! - mondták az állatok, mert ők is halomba hulltak a nagy sötétben. Na, kivárták közösen, hogy újra süssön a hold, s akkor elindultak. Három álló héten át bandukoltak, mégse értek fel a holdhoz. Akkor aztán újra sötétség lett, egészen elakadtak valamennyien.
- Halljátok-e, cimborák? Egyezzünk ki! Aki legelőször meglátja újra a holdat, azé legyen a holdvilág! Ne kóboroljunk itt a világ végin! - ajánlották az emberek.
- Nagyon jó lesz! - egyeztek bele az állatok s együtt hazaindultak. Mikor már a falujuk határába érkeztek egyszerre valamennyien megpillantották a holdat. Éppen toronyiránt világított fényesen. Megint csak vitatkozni kezdtek. Ahogy közelebb érnek, látják, hogy két fiatal, egy legény és egy leány, sétál a torony alatt. Énekelnek gyönyörűen, tiszta szívükből: - Két fa közé besütött a holdvilág...
- Na, ezeket megkérdezzük, ezek biztosan tudják, mi az igazság - kiáltották az emberek. Abban a minutumban meglátták, hogy két szép macska ül a templom gerincén. Énekeltek azok is a maguk nyelvén teli tüdőből, szerelmesen.
- Hát ezek is tudják biztosan, kié a holdvilág! Kérdezzük meg őket is! - vágtak vissza az állatok. Lehívták a macskákat a háztetőről. Oda állították a két fiatalt is melléjük, s megkérdezték:
- Kié a holdvilág?
- A fiataloké! - vágták rá azok egyszerre. Na hiszen, ha ezek ilyen egyformán beszélnek, akkor nincs mit tenni! Legyen na a holdvilág mindig a fiataloké! - egyeztek bele valamennyien.

Forrás: Berze Nagy János Vas megyei gyűjtését feldolgozta: Kóka Rozália
Megjelent: Kisdobos folyóirat, 1988. június és https://issuu.com/folkmagazin/docs/mag09_2/17

További mesék a Mesetárban.

Pompás Napok csapatával várjuk jelentkezésetek és megkereséseiteket akár felnőttként érdeklődtök, akár gyermekeiteket szeretnétek mesei élményekhez juttatni. Pedagógus képzésekkel, felnőtt meseműhelyekkel, interaktív mese alkalmakkal és hagyományőrző programokkal akár házhoz is megyünk. 
Írjatok a pompasnapok@pompasnapok.hu címre, hogy személyre szabott programot alakíthassunk ki!

Hagyományok új felületeken, új köntösben

Hiszünk abban, hogy hagyományaink fontos tudást és megerősítést, intelmet hordoznak a mai ember számára is. Vegyük ismét birtokba ezeket az ismereteket, és építsük be a mindennapokba!

  • Videó anyagaink rövid interakciók, legyen szó játékról, meséről vagy tárgyalkotásról.
    Klikk erre a linkre! Megnézem a Pompás Napok You Tube csatornáját!
  • Mesetárunk 2017 óta egy bővülő gyűjtemény azokból a mesékből, amelyekhez a Pompás Napok csapata kötődik. Klikk! Ellátogatok a Mesetárba!
  • Játéktárunk javarészt népi játékokat tartalmaz, játékfűzéseket és néhány olyan ötletet is, amelyek a néphagyományban gyökereznek. Ezek a gyerekekkel való együttlétek alatt új variációként születtek meg.
    Klikk ide! Felkeresem a Játéktárat!
  • Szakmai cikkeink és vendégírónk tollából született írások is számos izgalmas témát feszegetnek, ötletekkel szolgálnak. A blog felületének jobb oldalán, a kereső funkcióval rákereshetsz konkrét kifejezésekre is.
    Klikk! Beleolvasok a blogba! 
    Népmese-foglalkozás címszóval ezeket a cikkeket több, mint 200.000 látogató olvasta el.
    Kattints rá! Nézzük, melyek ezek a cikkek!
  • Online előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.
  • Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!
Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

logo.jpg

Szólj hozzá

mese nyári szóló mesetár népmese napforduló Szent Iván Kié a holdvilág? napii holdról