2020. aug 06.

A király elveszti türelmét - végtelen mese -

írta: Kormos Rebeka
A király elveszti türelmét - végtelen mese -

Zagyvarónai mese emlékei után:

005-malatazas-vilagos.jpg

Valamikor réges-régen élt egy nagyon gazdag, gőgös, büszke király. Kitanálta, hogy ő nagyon szeretne mesét hallgatnyi.   Kihirdette az egész birodalmába, hogyha lenne valaki, aki neki három évig egyhúztomba mesél, annak adja feli birodalmát.  
- De jó gondolják meg, merd aki nem tud három évig mesélnyi, a vár faláná karóba húzatom a fejit!  
Sokan vágyodtak a feli birodalomra: grófok, hercegek, nagyobb urak sokan mentek szerencsét próbálnyi. Úgy érizték, tudnak mesélnyi, de bizony még a legügyesebb se vitte két-három hónaptó tovább.  
A király meg nem kegyelmezett senkinek, irgalmatlanú levágatta mindnek a fejit, a vár faláho nagy karókra szurkáltatta.   Majd egy szegény embernek vót egy idősebb fia, nagyon ravasz fiú vót. Azt mondja:  
- Édesapám, elmenek én, mesélek a királynak.  
- Hova menné, gyerek? Nézzé csak a vár falára, hány ember feji szárad ott! Sehova ne menj!  
A gyerek mégis elment, jelentkezett a királyná.  
- Fölséges királyom, életem-halálom kezedbe ajánlom, gyöttem jelentkeznyi, mer nagyon hosszú mesét tudok mondanyi.  - Három évig is eltart, te gyerek?  
- Harminchárom évig is felséges királyom.  
- No jó, feli birodalmam megkapod, ha valóban tudsz három évig mesélnyi. No, kezdhedd is, gyere be!  
A legény bement, leült, mingyár hozzáfogott:   - Hőj, valahol nagyon régen hallottam én hírit, hogy olyan nagy magtárt építettek, aminek egy métertő is szélesebb vót a fala. Azt a magtárt meg telitőtötték búzával. Egy kis hangya észrevette. Fúrt, fúrt, fúrt, fúrta a falat, fúrta, fúrta.  
- Hagyd má abba, te gyerek!  
- Hát, fölséges királyom, azt a nagy vastag falat olyan hamar nem lehet kifúrnyi. Fúrta a kis hangya, fúrta, fúrta.   - Hagyd abba, gyerek, inkább egy évet elengedek. Mondd tovább!   - Mikor kifúrta, bebújt, felvett egy szem búzát, kibújt, vitte a hangyabolyho. Ment vissza, bebújt, felvett egy másik szemet, kibújt, vitte a hangyaboly alá. Bebújt, felvett egy harmagyik szemet, kibújt, vitte a hangyaboly alá.  
- Hagyd abba! Látom, hogy csalafinta gyerekvel van dolgom. Ne mesélj tovább, inkább megkapod a feli birodalmam!
Így gazdagodott meg a legény. Üzent az édesapjának, az is eljött hozzá laknyi. Így ők lettek az urak.

Forrás: https://www.nepmese.hu/mesetar/nepmesek/mesek/vegtelen-mese

Aki nem hiszi, járjon utána!

Pompás Napok csapatával várjuk jelentkezésetek és megkereséseiteket akár felnőttként érdeklődtök, akár gyermekeiteket szeretnétek mesei élményekhez juttatni. Pedagógusképzésekkel, felnőtt meseműhelyekkel, interaktív mesés alkalmakkal és hagyományőrző programokkal akár házhoz is megyünk. 
Írjatok a pompasnapok@pompasnapok.hu címre, hogy személyre szabott programot alakíthassunk ki!

Hagyományok új felületeken, új köntösben

Hiszünk abban, hogy hagyományaink fontos tudást és megerősítést, intelmet hordoznak a mai ember számára is. Vegyük ismét birtokba ezeket az ismereteket, és építsük be a mindennapokba!

  • Videó anyagaink rövid interakciók, legyen szó játékról, meséről vagy tárgyalkotásról.
    Klikk erre a linkre! Megnézem a Pompás Napok You Tube csatornáját!
  • Mesetárunk 2017 óta egy bővülő gyűjtemény azokból a mesékből, amelyekhez a Pompás Napok csapata kötődik. Klikk! Ellátogatok a Mesetárba!
  • Játéktárunk javarészt népi játékokat tartalmaz, játékfűzéseket és néhány olyan ötletet is, amelyek a néphagyományban gyökereznek. Ezek a gyerekekkel való együttlétek alatt új variációként születtek meg.
    Klikk ide! Felkeresem a Játéktárat!
  • Szakmai cikkeink és vendégírónk tollából született írások is számos izgalmas témát feszegetnek, ötletekkel szolgálnak. A blog felületének jobb oldalán, a kereső funkcióval rákereshetsz konkrét kifejezésekre is.
    Klikk! Beleolvasok a blogba! 
    Népmese-foglalkozás címszóval ezeket a cikkeket több, mint 200.000 látogató olvasta el.
    Kattints rá! Nézzük, melyek ezek a cikkek!
  • Online előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.
  • Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

logo.jpg

További inspirációért látogassátok meg Mesetárunkat és Játéktárunkat!

Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Érdemes csatlakoznotok szakmai közösségeinkhez, ahol óvodás és kisiskolás korosztályok számára népi játékokkal és népmesékkel kapcsolatban kérhettek tanácsot vagy oszthattok meg tapasztalatokat. 

 

Szólj hozzá

mese végtelen mesetár népmese A király elveszti türelmét