2020. sze 29.

Magyar Népmese Napja 2020-ban is!

írta: Kormos Rebeka
Magyar Népmese Napja 2020-ban is!

magyar_nepmese_napja_3.jpg

 

2005-ben a Magyra Olvasótársaság kezdeményezte, hogy Benedek Elek születésnapja, szeptember 30., legyen a Magyar Népmese Napja. Az elmúlt 15 évben egyre szélesebb körben terjedt el e jeles napunk. Vannak települések, intézmények, ahol komoly hagyománya lett ennek a kiemelt napnak.

...akiknek fontos a népmesék fennmaradása és a mesékben élő bölcsesség továbbhagyományozása, ... csatlakozzon ahhoz a kezdeményezéshez, amely szerint szeptember 30. – Benedek Elek születésnapja – legyen a népmese napja.

(www.jelesnapok.oszk.hu)

A Pompás Napok csapata 2014 óta készülünk évről-évre erre a napra, akár hétvégére, akár hétköznapra esik szeptember 30. napja.
Rendszerint gyermekek között telik a napunk ilyenkor. Népmese-foglalkozások, meseösvények és élőszavas mesemondások érik egymást és nem túlzás azt mondani, hogy ki vagyunk bélelve mesével.
Visszatekintve az előző évekre is csodás emlékeket tudunk felidézni:

Ünnep lett a népmese napja

Volt egyszer egy Meseösvény

Meseösvény: a varázslat és a környezeti nevelés találkozása

A népmesék komplex használata terén szerzett tapasztalatainkat képzések, előadások és beszélgetőkörök formájában adjuk át a gyakorló pedagógusoknak és a szülőknek. Bízunk abban, hogy népmeséink ezáltal is a családok és közösségek mindennapjainak részévé válnak. 

nepmese-foglalkozas_4.jpg

Az idei esztendőben a figyelmünket a pedagógusok igényei kötötték le, hisz tavasz óta az online térben több képzésünket is elérhetővé tettük. A digitális oktatás műfaja számunkra is új terület volt, de a Pompás Napok módszertant már ismerő és használó kollégák impulzusai hatalmas motivációt jelentettek ebben a munkában.
Akkreditált rövidebb és hosszabb képzések is rendelkezésre állnak azok számára, akik a népmeséket a nevelési és oktatási munkájukba szívesen bevonják. Ezek a pompasnapok.sensei.hu oldalon elérhetőek.
Intézményi képzéseink is elérhetőek, akár külső helyszínen  - mintegy kirándulásként -, kár a megrendelő intézményekben. 

Elektronikus kiadványaink is a mesék sokrétű felhasználáshoz adnak támpontokat, ötleteket, komplex foglalkozás leírásokat. A pompasnapok.hu/shop/ oldalon már 19 kiadványt mutatunk be.

A témához fűződő cikkek:
3 tipp hogyan tegyük különlegessé a népmese napját
Benedek Elek születésnapja - Magyar Népmese Napja
Mesét mondani, mesét hallgatni öröm
9+1 cikk a népmeséről és a mesemondásról

Meséljetek sokat, lesz aki meghallgatja!


Kövessetek minket facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

logo.jpg

Szakmai közösségeinkhez érdemes csatlakoznod, hisz óvódás és kisiskolás korosztályok számára népi játékot témában és a népmesék világában kérhetsz tanácsot vagy oszthatsz meg tapasztalatokat.

Szólj hozzá

nap magyar mese ünnep napja népmese jeles nap Benedek Elek