2021. feb 10.

Izgalmas és meglepetésekkel teli út a lélek és a népmesék világába

írta: Kormos Rebeka
Izgalmas és meglepetésekkel teli út a lélek és a népmesék világába

A Pompás Napok Nagykövetei hírét viszik a népmesék, népi játékok és tárgyalkotó tevékenységek örömének, amely megmozgatja a foglalkozást tartó felnőttet és a gyermekeket egyaránt. 
A csapat egy újabb tagját szeretnénk bemutatni, aki eddig megtett útja, tapasztalatai okán példaként állhat legtöbbünk előtt. Bátor és nyitott, így sokban hasonlít népmeséink hőseihez.
Fogadjátok szeretettel Bene Szilvi bemutatkozó írását!

146709729_480438300026459_4113354848618600616_n.jpg

Közel harminc évet dolgoztam egészségügyben fizioterápiás és ergoterápiás területen. Ebből tíz évet ergoterapeutaként, ahol károsodást szenvedett betegek megmaradt funkcióira, azok fejlesztésére építettem foglalkozásaimat. Tapasztalataim azt mutatták, hogy a testi kezelések mellett hangsúlyos szerepet kell kapni a lelki egészségvédelemnek a gyógyítási folyamatokban. Ezért később művészetterápiás végzettséget szereztem és kiegészítésként alkalmaztam munkámban. Hangsúlyosnak tartottam, hogy támogassam a betegekkel való foglalkozás során a kreatív energiáik felszínre kerülését, így az alkotói folyamatok mellett a hagyományos kézműves tevékenységek, majd a mesék is bekerültek abba a repertoárba, amivel a betegeknek színesítettem a kórházban töltött idejüket, hozzájárulva ezzel egészségük visszaszerzéséhez.

120471994_1015737082184680_4509192914716370264_n.jpg

A meséket gyermekpszichiátriai osztályon kezdtem el mesélni, amit kiegészítettem a Népi játszóházvezető képzésen tanult hagyományőrző foglalkozásokkal. Nagyon sikeres volt, a gyermekek szerették, várták a történeteket, népi játékokat és kézműveskedést.

Fontosnak tartom a hagyományőrzést, a népi kultúra elemeiből sokszor merítek munkám során. Szerintem jót tesz a léleknek, főleg intézményes keretek között, ha a gyógyulásban helyet kap a természetes anyagokkal való találkozás, a hagyományőrzésről és népszokásokról való beszélgetés, olyan tevékenységek, amelyekből lehet töltődni, erőt meríteni. Talán a legnagyobb ereje abban rejlik, hogy egy olyan közös szálat találhatunk általa, amely emlékeket hoz fel bennünk, és az emlékezés összeköt minket egymással, múltunkkal, őseinkkel. Megtapasztalunk egy „együtt lenni jó” érzést, ami önmagában is gyógyító, de sajnálatos módon ma már kevés helyen megtalálható.

Két éve egyéni vállalkozás keretin belül foglalkozom az egészségmegőrzéssel. Kreatív Selfness műhelyemben lazító teskezeléseket, hangtál kezeléseket és egészségvédő-szabadidős csoportos foglalkozásokat indítok felnőtteknek, hogy testi és lelki szinten is támogassam klienseimet egyensúlyuk megőrzésében vagy visszaállításában.

Gyerekeknek jelenleg, a pandémia alatt, annak társas kapcsolati elszigetelődéseinek kivédésére, online mesefoglalkozásokat tartok. Ezek a foglalkozások az egész családra jótékonyan hatnak, több generáció kapcsolódik egymással ebbe a közös térbe. A nagyszülő is sokszor részt vesz a programba, örömmel nézi az unoka vidám kikapcsolódását, de a visszjelzésekből kiderül, hogy szülők is legalább annyira várják a foglalkozásokat, mint gyermekeik. Az évkör barangolás során, a jeles napok szokásainál elidőzve, számos esetben az idősebb generáció tagjaival keltjük életre a hagyományokat, megidézve a régi emlékeket. Előre összeállított csomagokat küldök a családoknak a kézműveskedéshez, hogy minden kéznél legyen, amikor elkezdünk dolgozni.

Izgalmas és meglepetésekkel telinek nevezik a gyermekek ezeket az alkalmakat, ahol örömmel csatlakozhatnak egymáshoz unokatestvéreikkel, barátaikkal, nagyszüleikkel. Nem beszélve arról a minőségi idő megteremtéséről, ahol a szülőkkel végzett közös kreatív tevékenység kerül előtérbe, valamint a népi kultúra közvetítése is teret kap.

Mindehhez, nagyon hasznos ismereteket kapok a Pompás Napok képzésein, sok támogató szakmai anyaggal együtt. A foglalkozástervek, mesetérkép és mesekártyák állandó kiegészítői csoportjaimnak. Csodálattal nézem a Pompás Napok csapatának aktivitását, egyre megújuló lehetőségeit és ötleteit a mesék feldolgozásához. Hagyomány közvetítő értékeit hasznosnak tartom és hiánypótlónak, főképp ebben az átalakulóban lévő, sokszor nehézségekkel és ugyanakkor reményekkel is telített időszakban.

Bár meseterápiát is tanultam, a történeteket a maguk, bejáratott, őseinktől ránk hagyományozott módján szeretném közvetíteni. A Hagyományok Házában folyamatosan ismerkedem a népi kultúra elemeivel, a hagyományos kézműveskedéssel és hagyományos mesemondás gyökereivel.

Szilvit felkereshetitek alkotóműhelyében most is virtuális eseményeihez kapcsolódva. Klikk!
Kreatív Selfness

logo.jpg

Hagyományok új felületeken, új köntösben

Hiszünk abban, hogy hagyományaink fontos tudást és megerősítést, intelmet hordoznak a mai ember számára is. Vegyük ismét birtokba ezeket az ismereteket, és építsük be a mindennapokba!

pompasnapok_hu_meses_birodalom_cover.jpg

  • Videó anyagaink rövid interakciók, legyen szó játékról, meséről vagy tárgyalkotásról.
    Klikk erre a linkre! Megnézem a Pompás Napok YouTube csatornáját!
  • Mesetárunk 2017 óta egy bővülő gyűjtemény azokból a mesékből, amelyekhez a Pompás Napok csapata kötődik. Klikk! Ellátogatok a Mesetárba!
  • Játéktárunk javarészt népi játékokat tartalmaz, játékfűzéseket és néhány olyan ötletet is, amelyek a néphagyományban gyökereznek. Ezek a gyerekekkel való együttlétek alatt új variációként születtek meg.
    Klikk ide! Felkeresem a Játéktárat!
  • Szakmai cikkeink és vendégírónk tollából született írások is számos izgalmas témát feszegetnek, ötletekkel szolgálnak. A blog felületének jobb oldalán, a kereső funkcióval rákereshetsz konkrét kifejezésekre is.
    Klikk! Beleolvasok a blogba! 
    Népmese-foglalkozás címszóval ezeket a cikkeket több, mint 200.000 látogató olvasta el.
    Kattints rá! Nézzük, melyek ezek a cikkek!
  • Online előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.
  • Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Szólj hozzá

mese alkotás rendszer hagyomány foglalkozás népmese Kreatív Nagykövet Hagyományok Háza Napok Selfness mesetreápia Pompás Bene Szilvi nagyköveti