2021. már 25.

Áprilisban újra Népviselet Napja - Idén is, otthon is!

írta: Kormos Rebeka
Áprilisban újra Népviselet Napja - Idén is, otthon is!

Hrágyel Dóra, az "Egy nap népviseletben" kezdeményezés megálmodójának írása:

egy-nap_logo_csizma_kicsi_jpg.jpg

Elő a népviselettel!

„Pörögjenek a szoknyák, dobogjanak a csizmák, repüljenek a pántlikák!” szól évről évre a felhívás. Határon innen és túl egyre több ember hallja meg ezt az üzenetet, és csatlakozik az „Egy nap népviseletben” kezdeményezéshez intézményi szinten, egyesületként vagy épp magánemberként.
A pandémiás helyzet miatt kreatív megoldások születtek már a tavalyi éveben is.

Idén is, otthon is!

Online felületeinken mutatjuk meg az idei előkészületeket:
Facebook csoport: Népviselet Napja - 2021
Facebook e
semény: Egy nap népviseletbe - Népviselet Napja - 2021 
Beszámolóinkat és DIY cikkek: Pompás Napok - Népviselet Napja blog oldal
Felkerülnek azok az egyéni vagy közösségi képanyagok is, amelyeken megmutatjátok magatokat, akár teljes viseletben, akár egy-egy kiegészítőt, vagy motívumot viselve.

Április 24. a Népviselet Napja!

2017_oldal.jpg

A kezdetben félve meghirdetett esemény mára bejárta a Kárpát-medencét, eljutott Dél-Amerikába és Ausztráliába, így egy napra összekapcsolódhatunk a népviseletek segítségével a világban élő magyarsággal.

A kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet a népviseletek szépségére, sokszínűségére, közös értékeinkre, hagyományaink továbbélésére. Kapocsként szolgálhat egymástól távol lévő közösségek között, erősítheti összetartozás-tudatunkat. A kezdeményezés azt is képviseli, hogy népviseletünk nemcsak színpadra, táncházba vagy múzeumba való, hanem akár a mindennapok része is lehet, hiszen teljes viseletünk vagy ennek egy-egy része bátran hordható a hétköznapokban is.

Kiemelten fontos számunkra ez az üzenet, hiszen mi még a mindennapokban megélhettük a népviseletek varázsát, de szeretnénk, hogy a jövő generációi is megtapasztalják azt a büszkeséget és az összetartozás érzését, amit a népviselet adhat. 

porgos_kep_2499pix.jpgFotó: Peer Réka

Tapasztalataink szerint folyamatosan bővül azok köre, akik tudatosan terveznek a Népviselet Napjával. Az elmúlt években több olyan képes beszámoló érkezett, ahol épp felvonulást tartottak, vagy népviseleti bemutatót, iskolák táncházat, kézműves foglalkozást vagy épp flashmobot szerveztek. 

Bár a járványügyi helyzet miatt nem szervezhetünk közösségi programokat,
a Pompás Napok csapatával karöltve bátorítunk mindenkit, hogy otthon is vegyük fel a népviseletünket, éltessük tovább a hagyományt, mutassuk meg a világnak milyen kincseink vannak. Ugyanakkor ne felejtsünk el vigyázni egymásra, tartsuk be a járványügyi előírásokat. 

Rengeteg lehetőség van ebben a napban: a munkába járástól a felvonulásig, gyermekfoglalkozástól a táncházig, teljes viseletben vagy csak egy részében. Bármelyik utat is választod, garantáltan sokan mosolyognak rád az utcán, büszkeség fog eltölteni és szerzel magadnak egy csodás napot. Ha kinyitod a szekrényt, talán nálad is vannak népviseleti darabok. Esetleg már meg is tervezted mibe fogsz beöltözni.

Nincs más dolgod, mint:

Találkozzunk április 24-én a VII. Népviselet Napján!

4_photo_grid_your_story.jpg

Legyen (online is) népviselettől színes a világ!

Szervezőként, pedagógusként, tánccsoport vezetőként, közösségi emberként, szülőként a kezdeményezés hivatalos logóját használd, vagy az 2021-es plakátot, ha csatlakozni szeretnél!

Ezeket elérheted az alábbi linkre kattintva:
VII. Népviselet Napja - logo, plakát, borító

Logónk megjelenítésével megtisztelsz engem és a főszervezői csapat tagjait, hogy nagyközönségi értékként érvényre juttatod az elmúlt 7 év munkáját - ami bevalljuk, nem volt kevés - így támogatva küldetésünket.

Magyarnak lenni: Büszke gyönyörűség!

(Sajó Sándor)

További kérdésekben várjuk megkereséseiteket az egynapnepviseletben@gmail.com címen!
Facebook csoport: 
Népviselet Napja - 2021
Facebook e
semény: Egy nap népviseletbe - Népviselet Napja - 2021 
Beszámolóinkat és DIY cikkek: Pompás Napok - Népviselet Napja blog oldal

Szólj hozzá

nap online divat ruha egy hivatalos logo plakát népviselet hagyomány öltözködés közösségi kezdeményezés viselet népviseletben főszervező ötletgazda Napja Népviselet népviselet napja április 24. Hrágyel Dóra viseletes #nepviseletnapja #egynapnepviseletben népviselet napja logo