2021. ápr 04.

Húsvéti mesék gyerekeknek és felnőtteknek

írta: Kormos Rebeka
Húsvéti mesék gyerekeknek és felnőtteknek

Húsvétvasárnap a délelőtti misére letakart kosárral mennek a hívők, melyben bárányhús, kalács, tojás, sonka és bor van. A húsvéti bárány Jézus áldozatát, a bor Krisztus vérét jelképezi. A tojás pedig az újjászületés jelképe. Az egészben főtt tojás a családi összetartást is szimbolizálja. A néphagyomány szerint a családtagoknak együtt kellett elfogyasztaniuk a húsvéti tojásokat, hogy ha valamikor eltévednének az életben, mindig eszükbe jusson, hogy kivel fogyasztották el a húsvéti ételeket, és mindig hazataláljanak.

paszka.jpgForrás: nyirgorkat.hu

A mese ma a görögkatolikus egyház szokásait hozza közelebb hozzánk. A szatmári folklór kiváló ismerője, Béres András, szülőfalujának, Rozsálynak legszebb és legjellegzetesebb meséit, trufáit és hiedelemtörténeteit gyűjtötte össze, köztük A szegény ember húsvétja címmel szereplőt. 

A húsvéti szentelt ételek közül a szentelt kalács, a pászka. 
Bár a szó a magyar köznyelvben latin eredetű, jelenléte feltehetően a keleti egyház szóhasználatának eredménye.

(Bálint S. 1973: 295).

A szegény ember húsvétja

Majd eccer az a szegény ember egy másik nagygazdánál dógozott. De nem vót neki mit enni, mer olyan szegény vót, mint a templom egere.
Közeledett a húsvét. Nagypénteken kért a nagygazdátúl egy kis búzát vagy egy kis lisztet, hogy ű is hagy süssön egy kis kalácsot. De nem kapott. Mit vót mit tenni, gondolkozott a szegény ember, nagypénteken szokták a pászlát sütni, de mán ű nem süthet, mer nincs mibül. Elment az erdőbe, faragott egy pászkát, mer katolikus vót. Kellett szentelni. Hát szépen kifaragott fábúl egy kalácsot. A felesége szépen megpirította a fakalácsot pirosra, a kemencében. Majd húsvét napján mennek szentelni. A nagygazdának teli a kosárja. Ott vót a kosárba szépen betakarva, az övé meg csak tarisznyába a födön mellette.
Mikor a nagygazda bement a templomba, ű meg kicserélte a kalácsot. Az ű fapászkáját tette oda a másik helyett a nagygazda kosárjába.
Megvót a szentelés. Hazamentek, osztán hozzákészülődtek az evéshez. De nem fogta a kés a kalácsot. Tiszta fa vót.
- Látod – azt mondja a felesége -, fának válott, amijér nem adtál annak a szegénnek.
Erre fogott egy másik pászkát, elvitte a szegény embernek.
- Na, komámasszony, adjon meg egy nagy sódart hozzá, Így van e, mert zsidó pap is azt mondta: ha semmi nincs, de pászkának lenni kell. Így oszt lett mit enni, lett pászka, az Isten a szegénynek kirendeli, mer szereti.

Forrás: Béres András, Rozsályi népmesék, Új Magyar Népköltési Gyűjtemény, Akadémiai Kiadó, Budapest, 1967.

Mesék a család minden tagjának 

tojasok.jpegForrás: scandinaviastandard.com

A piros tojás

A kiscsibe meg az öreg macska

A kiadvány 17 népmesét tartalmaz, amelyek közül 13 magyar népmese, 4 pedig más népek meséi közül került kiválasztásra. A szimbólumokon keresztül szeretnénk közel hozni a ma emberéhez is az archaikus mesék gondolkodásmódját. A felnőttek mesélésén, meseolvasásán keresztül a gyerekek megannyi érdekes történetet járhatnak be a tavaszi szünet napjaiban, a húsvétra hangolódva.
A Pompás Napok Nagykövetei több meséhez kapcsolódóan, ajánlásaikkal is kiegészítették a mesegyűjteményt, így segítve az intézményi vagy családi ünnepre hangolódást. Ők egytől egyig elkötelezett pedagógusok, gyermekekkel, felnőttekkel foglalkozó szakemberek. Különböző korosztályokkal tapasztalták már a népmesék jótékony, minden intelligencia területet megmozgató hatását. 

Húsvéti mesegyűjtemény magyar és más népek meséivel

 El is mondjuk!

További cikkek a húsvét jegyében

Vízbevető hétfő

2 népi játék + 1 népmese nagyböjt idejére

pompasnapok_hu.jpg

Hagyományok új felületeken, új köntösben

Hiszünk abban, hogy hagyományaink fontos tudást és megerősítést, intelmet hordoznak a mai ember számára is. Vegyük ismét birtokba ezeket az ismereteket, és építsük be a mindennapokba!

  • Videó anyagaink rövid interakciók, legyen szó játékról, meséről vagy tárgyalkotásról.
    Klikk erre a linkre! Megnézem a Pompás Napok You Tube csatornáját!
  • Mesetárunk 2017 óta egy bővülő gyűjtemény azokból a mesékből, amelyekhez a Pompás Napok csapata kötődik. Klikk! Ellátogatok a Mesetárba!
  • Játéktárunk javarészt népi játékokat tartalmaz, játékfűzéseket és néhány olyan ötletet is, amelyek a néphagyományban gyökereznek. Ezek a gyerekekkel való együttlétek alatt új variációként születtek meg.
    Klikk ide! Felkeresem a Játéktárat!
  • Szakmai cikkeink és vendégírónk tollából született írások is számos izgalmas témát feszegetnek, ötletekkel szolgálnak. A blog felületének jobb oldalán, a kereső funkcióval rákereshetsz konkrét kifejezésekre is.
    Klikk! Beleolvasok a blogba! 
    Népmese-foglalkozás címszóval ezeket a cikkeket több, mint 200.000 látogató olvasta el.
    Kattints rá! Nézzük, melyek ezek a cikkek!
  • Online előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.
  • Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.logo.jpg
Szólj hozzá

húsvét családi húsvéti szokások hagyományok mesék mesélés népmese mesemondás népmesék élőszavas