2021. ápr 22.

Külföldről is csatlakozhatsz - Népviselet Napja - április 24.

írta: Kormos Rebeka
Külföldről is csatlakozhatsz - Népviselet Napja - április 24.

Üzenet az Óperenciás tengeren túlra

Ti tudjátok már mit vesztek fel szombaton?

porgos_kep_2499pix.jpgFotó: Peer Réka 

A hétvége örömére túra felszerelés került elő? Vagy kényelmes, otthoni ruhában gondolkodtok?
Ha figyelmesen körbenéztek, 24-én megláthattok egy-egy pántlikát, vagy csipkés inget az utcán. A világban számos helyen ezen a napon különböző viseletekkel találkozhatsz.
Készüljetek, hívjátok meg barátaitokat, hiszen három nap és kezdetét veszi a VII. Népviselet Napja. 

Sokan vagyunk sokfélék, és sokfelé élünk ebben a nagyvilágban. Valaki nap mint nap megélheti magyarságát, hagyományait, valaki csak a hétvégi magyar iskolában vagy családja körében hallja a magyar szót. Más az életünk, sokszor eltérnek az ünnepeink, de egy valamiben nagyon is hasonlítunk egymásra. Szeretünk közösséghez tartozni, kultúránkat ápolni, az összetartozásunkat kimutatni, kapcsolatokat keresni és ezeket fenntartani. 

Együtt közösségben

Ilyen közösségteremtő erővel bír a Népviselet napja is. Közös kincsünk, örökségünk egy fontos részét kiemelve a kezdeményezés minden év áprilisában megszólítja a világban élő magyarokat, közösségeket, hogy egy napra kapcsolódjunk össze a népviseletek által. Nem az a fontos, hogy teljes rend ruhával rendelkezzünk, hanem hogy megmutassuk mindenkinek, milyen sokszínű és értékes kultúrával rendelkezünk. Egy mellény, egy kalap, vagy egy kaláris is kifejezheti az összetartozásunkat, de ugyanakkor azt is bizonyítja, mennyire helytállóak ezek a darabok a modern ruhákkal kombinálva.

Évről évre egyre több határon túli közösség csatlakozik. Ausztráliától Amerikáig szállt a hír, és mára legalább 20 országból köszönthetünk résztvevőket. Magánemberként, családonként, de akár nagyobb néptánccsoporttal együtt öltötték magukra kedvelt népviseletei ruháikat. Nagy öröm számunkra, hogy egyes csoportoknál már kialakult hagyománya van a Népviselet Napjának megtartásának. Az eseménybe feltöltött képek között ismerős arcokra bukkanunk, és bár a helyszín és a viselet változik rajtuk, egy dolog minden évben ugyanolyan: az őszinte mosoly és boldogság az arcokon.

Szeretettel várunk és bíztatunk mindenkit határon innen és túl, hogy csatlakozzon a Népviselet Napjához. Vedd fel kedvelt népviseletedet, és tölts fel egy képet róla, hogy legalább a virtuális térben találkozzunk! 

Fel a hacukával!

Népviseletek és népmesék

pompasnapok.sensei.hu oldal felületén online képzés formájában is elérhető ez a különleges párosítás.
Legfőbb szempontunk a pedagógusok munkájának megkönnyítése, ami a módszertanunk virtuális átdolgozásán túl, konkrét foglalkozástervekkel és feladatlapokkal is támogatja a távoktatást.

Anyagaink megszólíthatják a szülőket is, hisz számos magyarázattal szolgálunk a szakmai anyagokon belül.
A tanfolyamok felépítése változatos, akár "énidő"-nek is tekinthetik a gyerekekkel foglalkozó felnőttek.

A népmese-foglalkozások módszertanában a népmesék, népi játékok, tárgyalkotás ötvözése történik. Erről tanulhatsz velünk online. Klikk a linkre!

Extra kiadványokkal – Öltözködés és viseletek a népmesékben – online képzés

Hagyományok új felületeken, új köntösben

Hiszünk abban, hogy hagyományaink fontos tudást és megerősítést, intelmet hordoznak a mai ember számára is. Vegyük ismét birtokba ezeket az ismereteket, és építsük be a mindennapokba!

  • Videó anyagaink rövid interakciók, legyen szó játékról, meséről vagy tárgyalkotásról.
    Klikk erre a linkre! Megnézem a Pompás Napok You Tube csatornáját!
  • Mesetárunk 2017 óta egy bővülő gyűjtemény azokból a mesékből, amelyekhez a Pompás Napok csapata kötődik. Klikk! Ellátogatok a Mesetárba!
  • Játéktárunk javarészt népi játékokat tartalmaz, játékfűzéseket és néhány olyan ötletet is, amelyek a néphagyományban gyökereznek. Ezek a gyerekekkel való együttlétek alatt új variációként születtek meg.
    Klikk ide! Felkeresem a Játéktárat!
  • Szakmai cikkeink és vendégírónk tollából született írások is számos izgalmas témát feszegetnek, ötletekkel szolgálnak. A blog felületének jobb oldalán, a kereső funkcióval rákereshetsz konkrét kifejezésekre is.
    Klikk! Beleolvasok a blogba! 
    Népmese-foglalkozás címszóval ezeket a cikkeket több, mint 200.000 látogató olvasta el.
    Kattints rá! Nézzük, melyek ezek a cikkek!
  • Online előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.
  • Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

Pompás Napok csapatával várjuk jelentkezésetek és megkereséseiteket akár felnőttként érdeklődtök, akár gyermekeiteket szeretnétek mesei élményekhez juttatni. Pedagógus képzésekkel, felnőtt meseműhelyekkel, interaktív mese alkalmakkal és hagyományőrző programokkal akár házhoz is megyünk. 
Írjatok a pompasnapok@pompasnapok.hu címre, hogy személyre szabott programot alakíthassunk ki számotokra!

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!
Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

logo.jpg

Szólj hozzá

nap magyar külföld magyarok egy élő divatos hagyományos közösségek külföldön viselet autentikus Napja április 24. Népvielet a népviseletek napja népviselteben