2021. jún 28.

Az első Pompás Óvoda az országban

írta: Kormos Rebeka
Az első Pompás Óvoda az országban

Jókai Mór szavai ötlöttek fel bennünk, a Pompás Napok alapítóiban, amikor megpillantottuk ezt a képet.

A büszkeség olyan kalauz az életben, mely az embert sokszor vízre viszi, sokszor jégre viszi, de sárba sohasem viszi.

pompas_intezmeny.jpgFotó:  Popovicsné Gyenge Judit

Így kezdődött

2020-ban a mezőlaki Tengelic Természetvédő Óvodát választottuk az ország első Pompás Intézményének. Helyesebb azt mondani, hogy kölcsönösen választottuk egymást, hisz Popovicsné Gyenge Judit - az intézmény vezetője már akkor elkötelezettje volt a Pompás Napok módszertanának - szakmai tapasztaltsága révén már a módszertan elméleti oktatásakor meglátta a lehetőséget a komplex népmese-foglalkozásban. Ezt a gyakorlati tapasztalatok is tovább erősítették, emiatt a 2020/21-es nevelési év középpontjába már a Pompás Napok akkreditált módszertana szerint a népmese-foglakozásokat állította Judit. Járványhelyzet ide vagy oda, a kijelölt útról a nevelőtestület nem léptett le, így az online világban is támaszkodtak a metodikai elemekre, így a virtuális térben is zökkenőmentesen folyt a munka.

A település óvodája nagy összefogás eredményeként megújult és ennek a munkának a mentén jeles emblémák is felkerültek a homlokzatra. Többek között a Pompás Napok logója is. Így ország-világ láthatja, hogy ez itt kérem tisztelettel, egy Pompás Óvoda!
Mezőlak polgármestere így írt az esemény kapcsán:  
"Egy település életében mindig nagy jelentőségű az a pillanat, amikor valami olyant hozunk létre, ami remélhetőleg sok éven át érezteti a hatását. A következő generációért érzett felelősségünk miatt az önkormányzat az elmúlt években is kiemelten kezelte az óvoda helyzetét és szerepét a település életében. Folyamatos felújításokkal a célunk a tárgyi feltételek biztosításán túl, egy családias, szeretetteljes, biztonságérzetet adó, és befogadó óvoda megteremtése volt, ahová a gyermekek örömmel és jókedvűen járnak, és ahová a szülő is szívesen hozza a gyermekét. Büszkék vagyunk az óvodánkra, büszkék az ott dolgozókra, az elért eredményeikre és minősítéseikre." 
Mi biztosak vagyunk benne, hogy jogos büszkeséget érezhet minden egyes dolgozó, döntéshozó, szülő, támogató, aki hozzájárult ahhoz, hogy ebben a csodás intézményben a kollektíva jó körülmények között, a modern kor kihívásai mentén is értékteremtő munkát végezhessen.
A témában megjelent korábbi cikkünket itt olvashatjátok: Pompás Óvoda címet kapott a mezőlaki Tengelic Óvoda

pompasnapok_hu.jpg

Pompás Intézményekben - óvodában, iskolában - lehetséges népmesékkel és népi játékokkal nevelni!

A Pompás Óvoda címet olyan intézményeknek adományozzuk, amelyek elkötelezettek a Pompás Napok módszertanának alkalmazása iránt. Hisszük, hogy a népmesék, népi játékok és hagyományok ezáltal visszakerülhetnek az őket megillető helyre, a családok, gyerekek és intézmények mindennapjaiba. A Pompás Óvoda címhez számos kedvezmény társul, ugyanakkor néhány kérésünk is van a címet elnyerő óvoda felé. A csatlakozó intézmények egy olyan rendszerhez társulnak, amelyben érték egymás segítése és a hagyományok ápolása.
Módszertanunk 2019-ben, 2020-ban és 2021-ben is felkerült Magyarország 100 legjobb, gyerekek fejlesztését célzó programjának listájára, az Edison100 listájára. Ez a szakmai elismerés és a bővülő Pompás Mesés Intézmények hálózata is megerősíti, hogy a hagyományokból merítő Pompás népmese-foglalkozások módszertana fontos helyet tölt be a gyermekek nevelésében és oktatásában.
Szakmai továbbképzéseink a népmesékkel kapcsolatban hiánypótlók, ugyanakkor a népmesék, a népi játékok és a népdalok komplex használata terén egyedülállóan közelíti meg a gyermekek életkori sajátosságait és igényeit. Gyakorlatorientált módszertan a mindennapi használatra!

Első lépés: légy pompás pedagógus!

Válaszd remek hangulatú 1 vagy 3 napos képzésünket, ahol közös élmények, önfeledt mesehallgatás és mesélés, valamint az alkotás öröme vár Rád!
További részleteket itt találsz: POMPÁS NYÁRI KÉPZÉSEK 
Helyszínek: Tárnok, Budapest

Hagyományok új felületeken, új köntösben

Hiszünk abban, hogy hagyományaink fontos tudást és megerősítést, intelmet hordoznak a mai ember számára is. Vegyük ismét birtokba ezeket az ismereteket, és építsük be a mindennapokba!

  • Videó anyagaink rövid interakciók, legyen szó játékról, meséről vagy tárgyalkotásról.
    Klikk erre a linkre! Megnézem a Pompás Napok YouTube csatornáját!
  • Mesetárunk 2017 óta egy bővülő gyűjtemény azokból a mesékből, amelyekhez a Pompás Napok csapata kötődik. Klikk! Ellátogatok a Mesetárba!
  • Játéktárunk javarészt népi játékokat tartalmaz, játékfűzéseket és néhány olyan ötletet is, amelyek a néphagyományban gyökereznek. Ezek a gyerekekkel való együttlétek alatt új variációként születtek meg.
    Klikk ide! Felkeresem a Játéktárat!
  • Szakmai cikkeink és vendégírónk tollából született írások is számos izgalmas témát feszegetnek, ötletekkel szolgálnak. A blog felületének jobb oldalán, a kereső funkcióval rákereshetsz konkrét kifejezésekre is.
    Klikk! Beleolvasok a blogba! 
    Népmese-foglalkozás címszóval ezeket a cikkeket több, mint 200.000 látogató olvasta el.
    Kattints rá! Nézzük, melyek ezek a cikkek!
  • Online előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.
  • Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

logo.jpg

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Szólj hozzá

iskola óvoda pedagógusképzés akkreditált nagykövet fejlesztő komplex pedagógus módszertan népmese intézmény iskolában feldolgozása pompás népi játékok tárgyalkotás Pompás Napok óvódában népmese-foglalkozás hagoymányok ötvözése