2021. aug 30.

Visszaszámlálás a Népmese Napjáig

írta: Kormos Rebeka
Visszaszámlálás a Népmese Napjáig

Évről évre egyre népesebb azoknak az intézményeknek, közösségeknek és civil szervezeteknek a köre, akik készülnek a Népmese Napjára, amit Benedek Elek születésnapjára jelölt ki a Magyra Olvasótársaság 2005-ben.
Szeptember 30-án tehát a meséké a főszerep!

pompas_napok_nepmese_napja_2021_1.jpg

Na, kedves királyúrfi, látom, hogy te is igaz voltál hozzám.

- mondja a róka A rókaszemű menyecske mesében, miután megbizonyosodott róla, hogy a királyfinak helyén van a szíve. Ez csupán egy mesei példa arra, hogy milyen emberideálokat állítanak elénk népmeséink. 
Amellett, hogy remek időtöltés meséket hallgatni a gyerekeknek, a Pompás Napok csapatában valljuk, hogy a népmeséket alapul véve, népi játékokkal, dalokkal, mondókákkal és tárgyalkotó tevékenységgel ékesítve minden intelligencia területet mozgósíthatunk. Fejleszthetjük, érzékenyíthetjük és megerősíthetjük hallgatóságunkat, mégpedig a népmesék bölcs és ősi módján. 

Közösen készülünk a pedagógusokkal!

Az 2021. augusztus 30-án tartandó online előadásra tervezett létszám betelet!
Az alkalomról készülő felvételt utólag is megnézhetik azok, akik lemaradtak. 
Jelentkezési lapot itt töltheted ki:
https://forms.gle/81fpQHR8uzqkaCEk8
3 órás bővített előadás tartalma:
- bevezető a népmese-foglalkozások tervezésének módszertanába a Pompás Napok szemléletével,
- 2 népmese-foglalkozás bemutatása és a tervezet közreadása (e-maileben),
- beszámoló a módszertan sokrétű felhasználásról az óvodai, iskolai és a szabadidős tevékenységek kapcsán 2015-2020 közötti évekből,
- sok-sok gyakorlati példa, amelyeket egyszerűen beépíthetsz saját csoportod, osztályod vagy intézményed jeles napjának megszervezésébe.
A tudásmegosztó anyag ára: 5000 Ft.
Jelentkezési határidő: 2021.09.10.
Az előadásról 5 kredit pontos igazolást állítunk ki a pedagógusok számára, amelyet a gyűjtendő 120 pont 25%-ig felhasználható keretben számolhatnak el a szakemberek.

Mesés készülődés

Szülőként, pedagógusként és gyerekekkel foglakozó szakemberként is fogsz találni itt ötleteket, hasznos kiadványokat, mesés eszközöket, mint a mesekártya és a mesetérképek gyűjteménye.

Tematikus szakmai csoportot indítunk:
Magyar Népmese Napja - nyílt csoport
Szeretnénk, hogy ez minden magyar gyermek számára ünnep legyen!
A tematikus csoporttal is szeretnék segíteni mindazokat, akik már ünneplik ezt a napot, hogy újabb ötletekkel gazdagodjanak, és azokat is, akik most szeretnének belevágni. Itt csatlakozhattok!

Az elmúlt évek cikkei egy csokorba gyűjtve:
Visszatekintő

Népmese Napja

Számunkra évek óta az egyik legkiemelkedőbb napja az évnek. Meséltünk már ezen a napon kulturintézetben, iskolában, óvodában. Meseösvényt alakítottunk ki a Duna-Ipoly Nemzeti Park tájházánál, ami évről évre megújul és nagy népszerűségnek örvend. Cikke és ötlet gyűjtemények születtek ennek a napnak a népszerűsítése kapcsán. Ezeket itt olvashatod.

Hagyományok új köntösben

Hiszünk abban, hogy hagyományaink fontos tudást és megerősítést, intelmet hordoznak a mai ember számára is. Vegyük ismét birtokba ezeket az ismereteket, és építsük be a mindennapokba!

  • Videó anyagaink rövid interakciók, legyen szó játékról, meséről vagy tárgyalkotásról.
    Klikk erre a linkre! Megnézem a Pompás Napok YouTube csatornáját!
  • Mesetárunk 2017 óta egy bővülő gyűjtemény azokból a mesékből, amelyekhez a Pompás Napok csapata kötődik. Klikk! Ellátogatok a Mesetárba!
  • Játéktárunk javarészt népi játékokat tartalmaz, játékfűzéseket és néhány olyan ötletet is, amelyek a néphagyományban gyökereznek. Ezek a gyerekekkel való együttlétek alatt új variációként születtek meg.
    Klikk ide! Felkeresem a Játéktárat!
  • Szakmai cikkeink és vendégírónk tollából született írások is számos izgalmas témát feszegetnek, ötletekkel szolgálnak. A blog felületének jobb oldalán, a kereső funkcióval rákereshetsz konkrét kifejezésekre is.
    Klikk! Beleolvasok a blogba! 
    Népmese-foglalkozás címszóval ezeket a cikkeket több, mint 200.000 látogató olvasta el.
    Kattints rá! Nézzük, melyek ezek a cikkek!
  • Online előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.
  • Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

logo.jpg

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Szólj hozzá