2021. sze 04.

Mesék is lesznek az idei Kutatók Éjszakáján!

írta: Kormos Rebeka
Mesék is lesznek az idei Kutatók Éjszakáján!

Idén a mesék is helyet kapnak a Kutatók Éjszakáján, szeptember 24-én

A Debreceni Egyetem Néprajzi Tanszékének meghívására 2021. szeptember 24-én interaktív népmese-foglalkozással és a meséhez kapcsolódó kézműveskedéssel várja a Pompás Napok csapata a családokat és az érdeklődőket. Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy módszertanunk immár az egyetem falai között is meglényegülhet. 

Mi is az a Kutatók Éjszakája?

"A Kutatók Éjszakája egy Európa-szerte megrendezett ingyenes eseménysorozat a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítésére. Idén szeptember 24-én és 25-én lehet bepillantani a különböző tudományterületek titkaiba. Szórakoztató, inspiráló előadásokon, kísérleteken, laborbejárásokon és további játékos programokon keresztül minden korosztály megismerkedhet a tudományos kutatás számos új eredményével. Az Európai Unió Bizottságának Marie Skłodowska-Curie Akciói által kezdeményezett rendezvény legfontosabb célja, hogy a kutatók és fejlesztők sokszínű munkája vonzóvá váljon a fiatalok számára – fiúknak és lányoknak egyaránt." - olvashatjuk a rangos program kezdő oldalán.

smartmockups_kt5hzsrj.jpg

Mit keres egy pedagógiai program, mint a Pompás Napok módszertan, egy ilyen eseményen?

Bemutatja, hogy a néphagyományban gyökerező szokások és több évszázados tudásanyag miként válhat a mai oktatási irányzatoknak is megfelelő módszertan alapjává. 
A MTA - Debreceni Egyetem, Néprajzi Kutató csoportjának meghívására közös interaktív programokkal és tudományos néprajzi előadásokkal várjuk az érdeklődőket a Kutatók éjszakáján, 2021. szeptember 24-én, 16.00-22.00 között.
Sok szeretettel várjuk a családokat és minden érdeklődőt, legyen pedagógus, leendő pedagógus, kutató, pályaválasztás előtt álló fiatal!

kut_ejsz.jpg

Lehet-e tudományos alaposságú egy mindennapi használatra tervezett pedagógiai program?

A válaszunk egyértelműen igen!
nepmese-foglalkozasok_tervezese_a_pompas_napok_modszertanaval_bevezeto.JPGRészlet a Népmese-foglalkozások tervezése a Pompás Napok módszertanával óvodában és alsó tagozatban c. könyv előszavából.

2012-es első közös programunk óta több, mint tízezer gyermeknek tartottunk már foglalkozást, zömében intézményi szervezés mentén. A megszerzett tapasztalatokra és az azóta is bővülő benyomásokra
épül mesés munkánk. Mindezeket más tudományterületekkel is összevetjük, ellenőrizzük, hogy melyek a tudományosan is mérhető eredmények. A népmese-foglalkozások tervezésekor, megtartásakor, kiadványokba való szerkesztésekor, blog cikkeink megíráskor, előadásaink és továbbképzéseink alkalmaival sosem feledkezünk meg a sokszor nem optimális társadalmi vagy környezeti hatásokról sem. Gyakorlatias válaszokkal szolgálunk, a mai élet kihívásait számba véve és beépítve.

Mennyire szólhatunk a mai gyerekekhez a Pompás Napok népmese-foglalkozás módszertanával?

A foglalkozások alkalmával tapasztaltak mellett többek között az is bizonyítja, hogy az Ediso100 program immár 3-dik éve választotta be a 100 leginnovatívabb magyarországi gyermekprogramok listájára a Pompás Napokat.

Módszertanunk - hamarosan forgalomba kerülő - könyvünk oldalain is megismerhető.
KÖNYV ELŐRENDELÉS
Online oktatási felületünkön akkreditált továbbképzésként tanulható.
ONLINE OKTATÁSI FELÜLET
Elektronikus kiadványainkból foglalkozásterveink azonnal használhatók.
WEBSHOP - E-BOOK
Az élőszavas mesemondást és mesék feldolgozását sokrétűen támogató termékeink elérhetőek.
WEBSHOP - POMPÁS MESEKÁRTYA

Hagyományok új köntösben

Hiszünk abban, hogy hagyományaink fontos tudást és megerősítést, intelmet hordoznak a mai ember számára is. Vegyük ismét birtokba ezeket az ismereteket, és építsük be a mindennapokba!
Sok-sok tudásmegosztó felületünk vár!

 • Videó anyagaink rövid interakciók, legyen szó játékról, meséről vagy tárgyalkotásról.
  Klikk erre a linkre! Megnézem a Pompás Napok YouTube csatornáját!
 • Mesetárunk 2017 óta egy bővülő gyűjtemény azokból a mesékből, amelyekhez a Pompás Napok csapata kötődik. Klikk! Ellátogatok a Mesetárba!
 • Játéktárunk javarészt népi játékokat tartalmaz, játékfűzéseket és néhány olyan ötletet is, amelyek a néphagyományban gyökereznek. Ezek a gyerekekkel való együttlétek alatt új variációként születtek meg.
  Klikk ide! Felkeresem a Játéktárat!
 • Szakmai cikkeink és vendégírónk tollából született írások is számos izgalmas témát feszegetnek, ötletekkel szolgálnak. A blog felületének jobb oldalán, a kereső funkcióval rákereshetsz konkrét kifejezésekre is.
  Klikk! Beleolvasok a blogba! 
  Népmese-foglalkozás címszóval ezeket a cikkeket több, mint 200.000 látogató olvasta el.
  Kattints rá! Nézzük, melyek ezek a cikkek!
 • Online előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.
 • Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

logo.jpg

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Szólj hozzá

programok program akkreditált pályaválasztás debreceni foglalkozások mesehallgatás szóló foglalkozás módszertan népmese éjszakája kutatók pályaorientáció fiataloknak pedagógiai Debrecen MTA Debreceni Egyetem Kutatók Éjszakája Pompás Napok meseélmény népmese-foglalkozás fogalkozásterv #kutatókéjszakája Néprajzi Kutató csoport Néprajzi Tanszék 2021. szeptember 24 2021.09.24. sajátélményű prgogram