2021. dec 08.

Unaloműző, természetes és mesés játék

írta: Zsótér Boglárka
Unaloműző, természetes és mesés játék

Mire jók a Pompás Mesekártyák? Erről már több cikkben is írtunk. Aki pedig használja már, jól tudja, mi mindenre jó a mesés kártyacsomag. Most azonban egy újabb játéklehetőséget mutatunk, aminek a természetes játékokat kedvelő pedagógusok és szülők biztosan örülni fognak.

Amikor a négy fal közé szorulunk és egyre többször halljuk a gyerek(ek) szájából, hogy "Unatkozom!", akkor jól jön egy újabb ötlet, amivel leköthetjük a figyelmüket. Ez a játék fejleszti a szókincset, a szem-kéz koordinációt, a fantáziát és kreativitást, valamint a finommotorikát.

kartya_es_gyurma.jpg

Hozzávalók:

Pompás Mesekártyák - a kártyacsomag 50 db kártyát tartalmaz a magyar népmesék szimbólumaival

Főzött gyurma - otthon készíthető és színezhető gyurma

Kiszúró forma (opcionális)

A játék menete:

A gyerekek kiválasztottak egy kártyát (húzni is lehet, úgy még izgalmasabb a játék). Ezután megbeszéltük, ki miként képzeli el gyurmából az adott szimbólumot. Pl. Milyen színű legyen? Ugyanolyan, mint a képen? Esetleg más? A képeken láttok példát mindkét megoldásra. Ezután mindenki elveszi a szükséges színből a szükséges mennyiséget (vagy a felnőtt segítségével szétosztjuk). Ha szükséges új szín, akkor azt kikeverjük a meglévő gyurmákból. Ezután kezdődhet az alkotás! Érdekes beszélni arról, milyen kétdimenzióban (a kártyán) az adott tárgy/szereplő és milyen háromdimenzióban (gyurmából). Van-e különbség?

sokkep.jpg

A játékba most 6 kártyát vontunk be, a gyermekek választása szerint. Arra is van lehetőség, hogy akár kevesebb vagy több kártyával játszatok. A kisebbek lehet, hogy már 1 vagy 2 kártyán szereplő szimbólum elkészítése után elfáradnak, esetleg elkezdenek "csak úgy" gyurmázni. Ezzel semmi gond nincs! Javasoljuk, hogy mondjatok közben egy mesét nekik!

A játék elején mi 4 színt főztünk: kéket, sárgát, pirosat és zöldet. A többi színt, pl. barnát vagy a szivárványosat a meglévő színekből kevertük. 

napholdcsillagok.jpg

A játék a letölthető és színezhető mesekártyákkal is remekül működik. :) Az is jó megoldás lehet, ha Ti magatok készítetek néhány érdekes rajzot és azt keltitek életre gyurmából.

Jó játékot kívánunk!

a Pompás Napok csapata

 

Aktuálisan elérhető képzéseink

Várjuk a pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, szülőket, vagy azokat akik szeretnének gyerekekkel foglalkozni a népmesék eszköztárának segítségével Budapesti és vidéki helyszíneinken.
Klikk itt a Képzések és előadások linkre!

Pompás Napok csapatával várjuk jelentkezésetek és megkereséseiteket akár felnőttként érdeklődtök, akár gyermekeiteket szeretnétek mesei élményekhez juttatni. Pedagógusképzésekkel, felnőtt meseműhelyekkel, interaktív mesés alkalmakkal és hagyományőrző programokkal akár házhoz is megyünk. 
Írjatok a pompasnapok@pompasnapok.hu címre, hogy személyre szabott programot alakíthassunk ki!

További inspirációért látogassátok meg Mesetárunkat és Játéktárunkat!

Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott népmese-foglalkozásokat és mesegyűjteményeket találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

 


logo.jpg

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

 

 

Szólj hozzá

kártya szimbólum népmese főzött gyurma természetes játék mesekártya főzős gyurma természetes gyurma természetes játékok pompás mesekártya