2022. ápr 08.

Varázspálca vagy fakanál? - Az okoska botocska feldolgozása

írta: Zsótér Boglárka
Varázspálca vagy fakanál? - Az okoska botocska feldolgozása

Giriczné Gyányi Mária, dévaványai Pompás Mesés Nagykövetünk hétről hétre csodát tesz azokkal a gyermekekkel, akik a mesÉLek - kijátszótér programjait, foglalkozásait látogatják. Fogadjátok sok szeretettel legfrissebb élménybeszámolóját. Köszönjük neki, hogy élteti a Pompás Napok módszertanát! 

Pompás meseműhely Dévaványán

mesÉLek – kijátszótér

Drámapedagógusként, óvodapedagógusként hétről hétre azon dolgozom, hogy a mesék, történetek által adjak valami pluszt a gyerekeknek, s az, hogy megismertem a Pompás Napok módszertanát nagyban segíti a munkámat.

Mesét hallgatni önmagában is varázslatos, elindul a belső mozi, a gyermek megteremti magának a történetet. De ha interaktívvá tesszük a mesét, akkor a gyerekek belépnek a mesébe, együtt járják be a szereplők útját, ezáltal megélik a történetet, ami rendkívül sokoldalú fejlesztési lehetőségeket hordoz.

Maroknyi kis csoportommal, az  ,,Apródrámásokkal” hétről hétre egy mese segítségével olyan erkölcsi, szociális problémahelyzeteket járunk körül, amelyekkel a gyerekek is találkoznak a közösségekben. A mesék által közvetített értékeket nem kell magyarázni, hiszen a foglalkozás során ezek jól kiviláglanak, és a gyermek pont annyit fog kivenni belőle, amennyit az ő fejlettségi szintje lehetővé tesz. A műhelyben a drámapedagógia találkozik a Pompás Napok szemléletével, s ez a többoldalú megerősítés a mesei élmény mellett tanulási tartalmat is közvetít.

Legutóbbi foglalkozásunk alkalmával Szutyejev Okoska botocska című meséjét vettem elő, bár ez nem népmese, de amint azt megtapasztaltam, a pompás módszertan tökéletesen működött így is.

A meséhez bevittem egy kis faág darabot és elkezdtem vele játszani: ez a bot nem bot, hanem... Néhány lehetséges változatot kellett csak bemutatnom, a gyerekek máris ráéreztek, és izgatottan adogatták egymásnak a botot, ami lehet akár fakanál, akár varázspálca is. Majd elővettem egy aranyszínű karton tortaalátétet, (az ötletet is a Pompás Napoknak köszönhetem) már kérdeznem sem kellett, az aprók azonnal meglátták benne a napocskát, rá is zendítettek a Süss fel nap című dalocskára.  Végül a szélcsengő csilingelése lágy tavaszi fuvallatként megérkeztette a gyerekeket a meséhez, a mesét a gyerekekhez.

img_20220406_160552.jpg

Máris ott voltunk a mesebeli mezőn, ahol találkozott a nyuszi, és a süni, s elhatározták, hogy együtt sétálnak tovább. Amikor a nyuszi mérgesen elhajította a botot, amiben felbukott a gyerekekkel jól megtekergettük a karjainkat, ezzel imitálva a mozdulat jelentőségét. Volt egy vándorló mondókánk:

Egy kettő három négy, két jóbarát hová mész?

Nem megyek én messzire, csak a világ végére!

Ezzel a mesélés során többször is helyszínt váltottunk, magát a vándorutat is lehet mímes játékkal színesíteni, sziklákon átkeléssel, patakugrással, óvatos lépkedéssel, vagy éppen zajos csörtetéssel. Ez a fizikai átrendeződés segíti a mese átélését, ugyanakkor körültekintést igényel, mert a nagymozgások ,,felpörgetik” a társaságot, vagyis a csoport aktuális állapotához igazítva alkalmazom, vagy kihagyom.

img_20220406_160451.jpg

A különböző helyszíneken az okoska botocska segítségével kihúztuk a mocsárba esett nyuszit, persze a Húzz húzz engemet mondóka megkönnyítette a dolgunkat. Megmentettük a fészekből kipottyant fiókát, nagy csip csip csókázás közepette, de még a farkast is elkergettük, pedig olyan öreg volt, hogy ha szoborrá váltunk, akkor nem látott meg bennünket.  

S hogy az okoska botocska mitől lett mindenre valócska? Ezt is megtudtuk a sünitől: csak okos fej, és jó szív kell hozzá. Akadt is néhány bot darab a közelben, s így mindenkinek lett saját okoska botocskája, aminek egy kis tasakot díszítettünk színezéssel, hogy mindig kéznél legyen.

Hiszen bármikor szükség lehet egy okoska botocskára, igazam van?

Giriczné Gyányi Mária

 

Aktuálisan elérhető képzéseink

Várjuk a pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, szülőket, vagy azokat akik szeretnének gyerekekkel foglalkozni a népmesék eszköztárának segítségével Budapesti és vidéki helyszíneinken.
Klikk itt a Képzések és előadások linkre!

Pompás Napok csapatával várjuk jelentkezésetek és megkereséseiteket akár felnőttként érdeklődtök, akár gyermekeiteket szeretnétek mesei élményekhez juttatni. Pedagógusképzésekkel, felnőtt meseműhelyekkel, interaktív mesés alkalmakkal és hagyományőrző programokkal akár házhoz is megyünk. 
Írjatok a pompasnapok@pompasnapok.hu címre, hogy személyre szabott programot alakíthassunk ki!

További inspirációért látogassátok meg Mesetárunkat és Játéktárunkat!

Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott népmese-foglalkozásokat és mesegyűjteményeket találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

 


logo.jpg

 

Szólj hozzá

módszertan drámapedagógia szutyejev dévaványa mesÉLEK Giriczné Gyányi Mária mesÉLEK kijátszótér okoskabotocska okoska botocska