2022. ápr 13.

Váradiné Szász Éva- Tahitótfalui Óvodák - Mesés Népviselet Napja 2022

írta: Kormos Rebeka
Váradiné Szász Éva- Tahitótfalui Óvodák - Mesés Népviselet Napja 2022

Mesés Népviselet Napja 2022 pályázatot a Pompás Napok csapata hirdette meg, hogy felhívja a figyelmet a közelgő VIII. Népviselet Napjára, amely 2022. április 24-én lesz. A pályázatra több, mint 50 intézmény/magánszemély jelentkezett. A beküldés lezárult, így most már megmutathatjuk a nagyvilágnak, milyen csodák érkeztek a postafiókunkba. Az eredményhirdetésre 2022. április 22-én kerül sor. A pályamunkákat egy 8 főből álló zsűri fogja véleményezni, és kiválasztani az első 3 helyezettet. Sorozatunkban külön blogposztokban mutatjuk be a pályázókat, és az általuk beküldött fotókat. Fogadjátok szeretettel Váradiné Szász Éva pályázatát a Tahitótfalui Óvodák Csibe csoportjából! A VIII. Népviselet Napja hivatalos oldalán pedig további információt találtok az évről évre egyre nagyobb közösséget megmozgató kezdeményezésről. 

Váradiné Szász Éva a Tahitótfalui Óvodák Csibe csoportos gyerekek óvónénije vagyok. Ebben az évben kezdtem el a Pompás Napok népmese foglalkozások tervezésével ismerkedni és nagyon sok lehetőséget látok benne. 

A Népviselet Napja azért fontos számomra, hogy a gyerekek a népmese foglalkozások által minél több oldalról kapjanak élményeket. Ebben van segítségemre egy-egy népviseleti ruhadarab, eszköz (mesekellék) vagy egy-egy régi szakma megismerése, ami a ruhadarabok készítéséhez köthető. Kolléganőmmel fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek már az óvodában megismerkedjenek a hagyományainkkal, régi idők szokásaival, mindezt akár játékos tevékenykedtetés közben is!

fakanal_babak_varadine_szasz_eva.jpg

A kékfestő kelme az elmúlt századokban jelentős szerepet játszott a magyar népviseletben, de ma is népszerű. Számomra nagyon szép ez az anyag és úgy gondoltam, hogy méltó lenne ezzel az anyaggal képviselni a Mesés Népmese Napját.

Mivel kiscsoportos gyerekekkel készültem, próbáltam olyan technikát keresni, amit közösen tudunk elkészíteni, hogy ők is örömüket leljék az alkotásban. Így esett a választás a fakanál babára, amit kékfestős ruhával öltöztettünk fel. Igyekeztünk a részletekre is figyelni, így a méhkeréki népviseletet alapul véve a színes szoknya alatt van egy fehér alsószoknya, fehér blúz és fonott haj teszi teljessé a babát. Többségében természetes anyagokat használtunk: fakanál, anyagok. Egyedül a baba karjában van egy vékony drótszál, és a gyöngysor fehér kásagyöngyből készült.

A kapocs „A kékfestőinas” című magyar népmese, ahol a fiatal fiú inasnak megy egy kékfestő műhelybe. A bábkészítés során a gyerekek is ilyen kis inasokká váltak és segítettek nekem elkészíteni a fakanál babákat.

Ez a tevékenység kicsit előkészítette számunkra a Népviselet Napját, ahol részletesebben kitérünk majd a régi mesterségekre, a különböző tájegységek népviseleti öltözékeire és az elkészített fakanál babákkal egy-egy népmesét is eljátszhatunk majd. A most elkészült babákkal „A három együgyű leány” című mesét is elbábozhatjuk, ahol egy özvegyasszonynak három szép leánya volt.

kekfestoinas2.JPG

kekfestoinas3.JPG

Köszönjük a pályamunkát! Mesés Népviselet Napját kívánunk!

Hagyományok új felületeken, új köntösben

Hiszünk abban, hogy hagyományaink fontos tudást és megerősítést, intelmet hordoznak a mai ember számára is. Vegyük ismét birtokba ezeket az ismereteket, és építsük be a mindennapokba!

 • Videó anyagaink rövid interakciók, legyen szó játékról, meséről vagy tárgyalkotásról.
  Klikk erre a linkre! Megnézem a Pompás Napok You Tube csatornáját!
 • Mesetárunk 2017 óta egy bővülő gyűjtemény azokból a mesékből, amelyekhez a Pompás Napok csapata kötődik. Klikk! Ellátogatok a Mesetárba!
 • Játéktárunk javarészt népi játékokat tartalmaz, játékfűzéseket és néhány olyan ötletet is, amelyek a néphagyományban gyökereznek. Ezek a gyerekekkel való együttlétek alatt új variációként születtek meg.
  Klikk ide! Felkeresem a Játéktárat!
 • Szakmai cikkeink és vendégírónk tollából született írások is számos izgalmas témát feszegetnek, ötletekkel szolgálnak. A blog felületének jobb oldalán, a kereső funkcióval rákereshetsz konkrét kifejezésekre is.
  Klikk! Beleolvasok a blogba! 
  Népmese-foglalkozás címszóval ezeket a cikkeket több, mint 200.000 látogató olvasta el.
  Kattints rá! Nézzük, melyek ezek a cikkek!
 • Online előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.
 • Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

logo.jpg

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Szólj hozzá

együtt készüljünk április 24. Népviselet Napja Mesés Népviselet Napja Mesével alkotással