2022. ápr 14.

Magyarné Ágoston Ildikó - Klebelsberg Óvoda Szeged - Mesés Népviselet Napja 2022

írta: Kormos Rebeka
Magyarné Ágoston Ildikó - Klebelsberg Óvoda Szeged -  Mesés Népviselet Napja 2022

Mesés Népviselet Napja 2022 pályázatot a Pompás Napok csapata hirdette meg, hogy felhívja a figyelmet a közelgő VIII. Népviselet Napjára, amely 2022. április 24-én lesz. A pályázatra több, mint 50 intézmény/magánszemély jelentkezett. A beküldés lezárult, így most már megmutathatjuk a nagyvilágnak, milyen csodák érkeztek a postafiókunkba. Az eredményhirdetésre 2022. április 22-én kerül sor. A pályamunkákat egy 8 főből álló zsűri fogja véleményezni, és kiválasztani az első 3 helyezettet. Sorozatunkban külön blogposztokban mutatjuk be a pályázókat, és az általuk beküldött fotókat. Fogadjátok szeretettel Magyarné Ágoston Ildikó pályázatát a szegedi Klebelsberg Óvodából! A VIII. Népviselet Napja hivatalos oldalán pedig további információt találtok az évről évre egyre nagyobb közösséget megmozgató kezdeményezésről. 
KLEBELSBERG

szegedi.JPG

SZEGEDI ÓVI Klebelsberg Telepi Óvodája vagyunk. Szeged egyik csendes, falusi jelleget képviselő kertvárosában áll az óvodánk. Több mint 40 éve fogadjuk a gyerekeket ebben a zöldövezeti környezetben, nagy árnyas fák alatt, madárbarát tágas udvarunkkal.

Négy óvodai csoportunk gyakorlatának alapja a gyermekszeretet, az egymásra figyelő, családias, másságot elfogadó, pozitív tulajdonságokat megerősítő óvodai élet. A testi-lelki fejlesztés mellett kiemelt szerepet kap az érzelmi nevelés. Meggyőződésünk, hogy az érzelmi nevelés egyik legfontosabb eszköze a mese, ezért mindennapjaink törzse. Szerteágazó tevékenységeinket összeköti, átszövi, varázslattal itattja át. 

Hangsúlyozzuk a gyermekek egyéni képességeinek, maximális kibontakoztatásának elősegítését az interperszonális kapcsolatok alakítását, a családokkal való szoros együttműködést, az értékeink megőrzését, és hagyományaink ápolását. Tehetségprogramunkat is a hagyományaink megismertetése mentén dolgoztuk ki, amelyben a gyerekek régi mesterségekkel találkozhatnak, és sajátíthatják el kézműveshagyományokat pl.: nemezelés, agyagozás.

A természet, és a hagyományaink ápolásának köszönhetően a természetes anyagokat részesítjük előnyben. Az eszközeinket, a gyerekek alkotásait is ennek a szemléletnek tükrében készítjük. A csoportunk dekorációjában is ez jelenik meg, a gyerekeknek igyekszünk értékrendünknek megfelelő környezetben teremteni otthont. 

Éves programunk alap pilléreit adják a jeles napok a, víz világnapja, a Madarak és fák napja mellett pl.:

  •  A szüret, 
  • A Márton napi vigasság, 
  • A télűző mulatság,
  • A Gergelyjárás
  • A Szent György Napi táncház
  • A Májfa állítás
  • A Pünkösdölés
  • A Szent Iváni Napok
  • Az Új kenyér Ünnepe

A megelevenített népszokások, egész éves kísérői a népdalok, a népi játékok, és néptánc.

A Szent György Napi szokások megidézésének része a táncház, amihez kapcsoltuk egy évvel ezelőtt a Népviselet Napját. Más alkalomkor is elővesszük a gyerekek számára készített kékfestő szoknyákat, fehér blúzocskákat, mellényeket, kalapokat, de ezen a napon különös tisztelettel csodáljuk meg a viseleteket. Óvónénik és gyerekek együtt érzik, hogy a viselet ünnepet hoz közénk. 

Hímzéseket nézegetünk, népi motívumokat tanulmányozunk, válogatunk. A népi motívumok világába merülve tervezzük ezen a héten a készségek fejlesztését is. Pl. szűrmintákat színezünk, hímzés motívumokat vágunk ki, festünk ki, hímzés virágmintákkal játszunk párosítót, különbségkeresőt, számoljuk, csoportosítjuk a különböző motívumokat, vonalvezetést gyakorolunk a hímzett terítőkön, viseleteken. Kalárist füzünk, amit mi magunk készítünk agyagból, és festünk pirosra, ezzel finommotorikát, figyelmet, koncentrációt fejlesztünk. Vagyis minden területen a viseletet, a viselet elemei adják az eszközeinket.

A pályázathoz kapcsolódva a Csillagszemű juhász mesén keresztül a pásztorok világát szerettük volna közelebb hozni a gyerekekhez. 

szegedi4.JPG

Ehhez a népmeséhez a juhász szűrön keresztül kapcsolódik a népviselet. Ezt készítettük el a gyerekekkel. Képeket nézegettünk a cifraszűrökről, a különböző pásztorokról. Fakanálbábokat készítettünk, mindenki hazavihetett egy csillagszemű juhászt, és maguk is eljátszhatták a mesét. 

Megismertük a juhász segítőjét, a pulikutyát, amit fonalból készítettünk el, és a juhász által őrzött bárányokat, amiket kavicsok festésével elevenítettünk meg. A tízórai gyümölcsös tálat kiterített báránybőrön fogyaszthattuk el, mi magunk is juhásszá váltunk. Míg falatoztunk tilinkón játszottunk a gyerekeknek, ennek hangja repített el minket a képzeletbeli domboldalra.

szegedi2.JPG

Az alkotó munkáinkat mindig dalok kísérik, ezzel teremtünk fonóbeli hangulatot, élővé tesszük a népzenét, a népdalokat. Ezen a héten pásztorokról énekeltünk. 

szegedi3.JPG

Megismerni a kanászt….

A juhásznak jól van dolga….

A népviselet napja azért fontos számunkra, mert a viseletben varázslat lakozik. Egy varázseszközzé válik a kezünkbe, elrepít minket, oda, ahonnan a mese érkezett, összeköti a mesét, és a valóságot a számunkra, kézzelfoghatóvá teszi. 

A Népviselet Napja a figyelem középpontjába helyezve, felhívja a figyelmet a hagyományinkra. Motiválja a gyerekeket a hagyományok felé fordulásban. Elfeledett kincset tár az emberek elé, összeköti a hasonlóan gondolkodókat, ami új erőt adhat, abban az elhívatottságban, hogy ápoljuk a hagyományainkat, és próbáljuk azt nem csak megőrizni, de átörökíteni, tovább adni, egy felgyorsult, más értékekkel bíró világban. Reményeink szerint nem csak nekünk ad újabb erőt, de másokat is elindíthat ezen az úton, példákat, lehetőségeket látva erre, gyakorlati példákat meríthet.

Köszönjük a pályamunkát! Mesés Népviselet Napját kívánunk!

Hagyományok új felületeken, új köntösben

Hiszünk abban, hogy hagyományaink fontos tudást és megerősítést, intelmet hordoznak a mai ember számára is. Vegyük ismét birtokba ezeket az ismereteket, és építsük be a mindennapokba!

  • Videó anyagaink rövid interakciók, legyen szó játékról, meséről vagy tárgyalkotásról.
    Klikk erre a linkre! Megnézem a Pompás Napok You Tube csatornáját!
  • Mesetárunk 2017 óta egy bővülő gyűjtemény azokból a mesékből, amelyekhez a Pompás Napok csapata kötődik. Klikk! Ellátogatok a Mesetárba!
  • Játéktárunk javarészt népi játékokat tartalmaz, játékfűzéseket és néhány olyan ötletet is, amelyek a néphagyományban gyökereznek. Ezek a gyerekekkel való együttlétek alatt új variációként születtek meg.
    Klikk ide! Felkeresem a Játéktárat!
  • Szakmai cikkeink és vendégírónk tollából született írások is számos izgalmas témát feszegetnek, ötletekkel szolgálnak. A blog felületének jobb oldalán, a kereső funkcióval rákereshetsz konkrét kifejezésekre is.
    Klikk! Beleolvasok a blogba! 
    Népmese-foglalkozás címszóval ezeket a cikkeket több, mint 200.000 látogató olvasta el.
    Kattints rá! Nézzük, melyek ezek a cikkek!
  • Online előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.
  • Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

logo.jpg

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Szólj hozzá

pályázat ovisoknak április 24. Népviselet Napja Mesés Népviselet Napja