2022. ápr 16.

Fésűs Hilda - Manócska Napközi Kézdivásárhely - Mesés Népviselet Napja 2022

írta: Kormos Rebeka
Fésűs Hilda - Manócska Napközi Kézdivásárhely - Mesés Népviselet Napja 2022

 Mesés Népviselet Napja 2022 pályázatot a Pompás Napok csapata hirdette meg, hogy felhívja a figyelmet a közelgő VIII. Népviselet Napjára, amely 2022. április 24-én lesz. A pályázatra több, mint 50 intézmény/magánszemély jelentkezett. A beküldés lezárult, így most már megmutathatjuk a nagyvilágnak, milyen csodák érkeztek a postafiókunkba. Az eredményhirdetésre 2022. április 22-én kerül sor. A pályamunkákat egy 8 főből álló zsűri fogja véleményezni, és kiválasztani az első 3 helyezettet. Sorozatunkban külön blogposztokban mutatjuk be a pályázókat, és az általuk beküldött fotókat. Fogadjátok szeretettel Fésűs Hilda és Kovács Adél óvodapedagógusok pályázatát a kézdivásárhelyi Manócska napköziotthonból (Erdély, Kovászna megye, Románia)! A VIII. Népviselet Napja hivatalos oldalán pedig további információt találtok az évről évre egyre nagyobb közösséget megmozgató kezdeményezésről. 
kezdivasarhely.JPG

Fésűs Hilda és Kovács Adél óvodapedagógusok vagyunk a kézdivásárhelyi Manócska napköziotthonból (Erdély, Kovászna megye, Románia).

Facebook megosztás alapján jutott el hozzánk ez a felhívás (Mesés Népviselet Napja pályázat), és úgy döntöttünk, hogy próbálkozunk a feladat teljesítésével, ugyanis csoportunkban nagyon sok népmese hangzik el, amelyekhez folyamatosan készítjük a szemléltető eszközöket.  

Ugyanakkor kis városunkban az egyes ünnepek , felhívások alkalmából a gyerekek gyakran öltenek népviseletet, székely ruhát magukra. 

Ilyen jeles napjaink az Óvodalnok, ahol a népdal vetélkedőre egy szabadon választott dallal lehet jelentkezni, a mesemondó verseny, ahol Benedek Elek mesékkel örvendeztetnek a gyerekek, a Tágasságot nekünk is – népi gyermekjátékok versenye, stb. Ezen esetekben a gyermekek által viselt ruhák különös hangulatot adnak a rendezvénynek.

kezdivasarhely2.JPG

A népmesék védelme érdekében, valamint a csodálatos motívumokkal való találkozás, ismerkedés érdekében közösen döntöttünk úgy, hogy folyamatosan hangsúlyt fektessük ezek átadására. A gyerekek folyamatosan hozzáférnek a különböző bábokhoz, mesetarisznyához és a különböző eszközökhöz (pl. furulya). A bábjaink gyapjúfilcből készülnek, amelyeket magyar motívumokkal díszítünk.

Tisztelettel: Kovács Adél, Fésűs Hilda
Kézdivásárhely

Köszönjük a pályamunkát! Mesés Népviselet Napját kívánunk!

Hagyományok új felületeken, új köntösben

Hiszünk abban, hogy hagyományaink fontos tudást és megerősítést, intelmet hordoznak a mai ember számára is. Vegyük ismét birtokba ezeket az ismereteket, és építsük be a mindennapokba!

 • Videó anyagaink rövid interakciók, legyen szó játékról, meséről vagy tárgyalkotásról.
  Klikk erre a linkre! Megnézem a Pompás Napok You Tube csatornáját!
 • Mesetárunk 2017 óta egy bővülő gyűjtemény azokból a mesékből, amelyekhez a Pompás Napok csapata kötődik. Klikk! Ellátogatok a Mesetárba!
 • Játéktárunk javarészt népi játékokat tartalmaz, játékfűzéseket és néhány olyan ötletet is, amelyek a néphagyományban gyökereznek. Ezek a gyerekekkel való együttlétek alatt új variációként születtek meg.
  Klikk ide! Felkeresem a Játéktárat!
 • Szakmai cikkeink és vendégírónk tollából született írások is számos izgalmas témát feszegetnek, ötletekkel szolgálnak. A blog felületének jobb oldalán, a kereső funkcióval rákereshetsz konkrét kifejezésekre is.
  Klikk! Beleolvasok a blogba! 
  Népmese-foglalkozás címszóval ezeket a cikkeket több, mint 200.000 látogató olvasta el.
  Kattints rá! Nézzük, melyek ezek a cikkek!
 • Online előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.
 • Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

logo.jpg

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Szólj hozzá

bábok április 24. Népviselet Napja Mesés Népviselet Napja hímzésminták