2022. ápr 16.

Sáriné Bognár Klára - Kerekegyházi Bóbita Óvoda - Mesés Népviselet Napja 2022

írta: Kormos Rebeka
Sáriné Bognár Klára - Kerekegyházi Bóbita Óvoda - Mesés Népviselet Napja 2022

Mesés Népviselet Napja 2022 pályázatot a Pompás Napok csapata hirdette meg, hogy felhívja a figyelmet a közelgő VIII. Népviselet Napjára, amely 2022. április 24-én lesz. A pályázatra több, mint 50 intézmény/magánszemély jelentkezett. A beküldés lezárult, így most már megmutathatjuk a nagyvilágnak, milyen csodák érkeztek a postafiókunkba. Az eredményhirdetésre 2022. április 22-én kerül sor. A pályamunkákat egy 8 főből álló zsűri fogja véleményezni, és kiválasztani az első 3 helyezettet. Sorozatunkban külön blogposztokban mutatjuk be a pályázókat, és az általuk beküldött fotókat. Fogadjátok szeretettel Kerekegyházi Bóbita Óvoda pályázatát! A VIII. Népviselet Napja hivatalos oldalán pedig további információt találtok az évről évre egyre nagyobb közösséget megmozgató kezdeményezésről.  

Óvodánk, a Kerekegyházi Bóbita Óvoda Bács-Kiskun megyében, három telephelyen, 13 óvodai csoportban fogadja a gyermekeket.( A székhely intézmény és egy telephelyünk Kerekegyházán, egy telephely pedig Fülöpházán működik.)
A hagyományok, néphagyományok ápolása, kisgyermekkori megismertetése mindig is fontos szerepet játszott intézményünk életében. A népi jeles napok ünneplése beépülnek heti foglalkozásainkba. Nemcsak elméleti ismeretekkel gazdagodhatnak a gyerekek, hanem játéktevékenységeik során tapasztalati úton is ismerethez juthatnak, „eljátszhatják” az egyes néphagyományokat. (pl. Mihály-napi vásár stb.)

Pályázati anyagunk első négy mellékletében óvodapedagógusunk észt népmese feldolgozáshoz készített díszletet és agyagbábokat a gyermekek számára.
meses_nepviselet_napja1.jpg
Nagy élvezettel és érdeklődéssel hallgatták a Víziapó jótette és büntetése című „bőröndmesét” a gyerekek.
A következő három fénykép az óvónők meseelőadását örökíti meg, melyen a díszlet saját készítésű; a szereplők jelmeze népmeséhez illő.
meses_nepviselet_napja8.jpg
A következő kettő mellékletben óvodapedagógusaink bábelőadást tartottak a gyermekek számára, saját készítésű minidíszletben. A bábjátékot követően körjátékoztak, népi mondókáztak a gyerekek.meses_nepviselet_napja9.jpg

Az utolsó mellékletben szereplő fakanál bábokat egy másik lelkes óvodapedagógus készítette a pályázati kiírás olvasása után. A gyerekek örömmel báboznak a miniparaván mögött az elkészült bábokkal: királyfival, királylánnyal…
meses_nepviselet_napja10.jpg

A mellékelt fényképek is tanúsítják, hogy több óvodapedagógus is dolgozott a pályázaton, nem tudtunk egyet kiválasztani a munkák közül.
Sáriné Bognár Klára, óvodavezető

 Köszönjük a pályamunkát! Mesés Népviselet Napját kívánunk!

Hagyományok új felületeken, új köntösben

Hiszünk abban, hogy hagyományaink fontos tudást és megerősítést, intelmet hordoznak a mai ember számára is. Vegyük ismét birtokba ezeket az ismereteket, és építsük be a mindennapokba!

  • Videó anyagaink rövid interakciók, legyen szó játékról, meséről vagy tárgyalkotásról.
    Klikk erre a linkre! Megnézem a Pompás Napok You Tube csatornáját!
  • Mesetárunk 2017 óta egy bővülő gyűjtemény azokból a mesékből, amelyekhez a Pompás Napok csapata kötődik. Klikk! Ellátogatok a Mesetárba!
  • Játéktárunk javarészt népi játékokat tartalmaz, játékfűzéseket és néhány olyan ötletet is, amelyek a néphagyományban gyökereznek. Ezek a gyerekekkel való együttlétek alatt új variációként születtek meg.
    Klikk ide! Felkeresem a Játéktárat!
  • Szakmai cikkeink és vendégírónk tollából született írások is számos izgalmas témát feszegetnek, ötletekkel szolgálnak. A blog felületének jobb oldalán, a kereső funkcióval rákereshetsz konkrét kifejezésekre is.
    Klikk! Beleolvasok a blogba! 
    Népmese-foglalkozás címszóval ezeket a cikkeket több, mint 200.000 látogató olvasta el.
    Kattints rá! Nézzük, melyek ezek a cikkek!
  • Online előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.
  • Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

logo.jpg

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Szólj hozzá

a készülődés óvodai Népviselet április 24. Népviselet Napja Napjára Mesés Népviselet Napja