2022. ápr 16.

Volyákné Toronyi Éva - Barackvirág Óvoda, Gönc - Mesés Népviselet Napja 2022

írta: Kormos Rebeka
Volyákné Toronyi Éva - Barackvirág Óvoda, Gönc - Mesés Népviselet Napja 2022

Mesés Népviselet Napja 2022 pályázatot a Pompás Napok csapata hirdette meg, hogy felhívja a figyelmet a közelgő VIII. Népviselet Napjára, amely 2022. április 24-én lesz. A pályázatra több, mint 50 intézmény/magánszemély jelentkezett. A beküldés lezárult, így most már megmutathatjuk a nagyvilágnak, milyen csodák érkeztek a postafiókunkba. Az eredményhirdetésre 2022. április 22-én kerül sor. A pályamunkákat egy 8 főből álló zsűri fogja véleményezni, és kiválasztani az első 3 helyezettet. Sorozatunkban külön blogposztokban mutatjuk be a pályázókat, és az általuk beküldött fotókat. Fogadjátok szeretettel Volyákné Toronyi Éva pályázatát a Barackvirág Óvodából, Göncről! A VIII. Népviselet Napja hivatalos oldalán pedig további információt találtok az évről évre egyre nagyobb közösséget megmozgató kezdeményezésről. 

Óvodánk az „Óvodai nevelés a művészetek eszközeivel” alternatív művészeti program keretén belül működik, s ebbe a programba van beépítve, a népművészet, jeles napok és a hagyományok ápolása. Az óvodai életünk minden területén alkalmazzuk, a népművészet s a népviselet lehetőségét.
 
Sajnos településünkön már nincs népviselet, ebből a lakosok a múlt század elején kivetkőztek. A korábbi idők elbeszélései és fényképei nyújtottak számunkra támpontot. Tulipán csoportunk mágikus bábja a Piroska baba, aki megvigasztalja, dicséri a gyerekeket. Székely ruhában ül a polcon.

img_3157_1.JPG

A mesefoglalkozások, dramatizálások alkalmával használt jelmezek tájegységekre jellemző viseletek egyszerűsített változata (a gyerekekre igazítva) pl. A Csillagszemű juhász című mesében szereplők pl. a király palástja, a Kecskemét környéki kör alakú suba alapján készült, a királylány ruhája, pártája a háború előtti óvodai egyenruha reprodukciója, az eredeti megmaradt mellény és fényképek alapján. A juhász szűr a kisújszállási szűr szabásmintája alapján készült, stilizált változata.
img_3101.JPG

A kiskaláris tehetségműhelyben 3 tájegység női viseletét ismerhetik meg a gyerekek, kalotaszegi, matyó és kalocsai babák által, az itt található fakanál bábok is segítik a dalos játékok elsajátítását. A táncos ruhák, amiben a kislányok táncolnak az óvodai ünnepségeken az idős nagymamák elbeszélései alapján apró mintás karton anyagból készültek. Ezek az alkotások egy óvodapedagógus munkái.
img_3148.JPG
img_3156.JPG
img_3110.JPG

Köszönjük a pályamunkát! Mesés Népviselet Napját kívánunk!

Hagyományok új felületeken, új köntösben

Hiszünk abban, hogy hagyományaink fontos tudást és megerősítést, intelmet hordoznak a mai ember számára is. Vegyük ismét birtokba ezeket az ismereteket, és építsük be a mindennapokba!

  • Videó anyagaink rövid interakciók, legyen szó játékról, meséről vagy tárgyalkotásról.
    Klikk erre a linkre! Megnézem a Pompás Napok You Tube csatornáját!
  • Mesetárunk 2017 óta egy bővülő gyűjtemény azokból a mesékből, amelyekhez a Pompás Napok csapata kötődik. Klikk! Ellátogatok a Mesetárba!
  • Játéktárunk javarészt népi játékokat tartalmaz, játékfűzéseket és néhány olyan ötletet is, amelyek a néphagyományban gyökereznek. Ezek a gyerekekkel való együttlétek alatt új variációként születtek meg.
    Klikk ide! Felkeresem a Játéktárat!
  • Szakmai cikkeink és vendégírónk tollából született írások is számos izgalmas témát feszegetnek, ötletekkel szolgálnak. A blog felületének jobb oldalán, a kereső funkcióval rákereshetsz konkrét kifejezésekre is.
    Klikk! Beleolvasok a blogba! 
    Népmese-foglalkozás címszóval ezeket a cikkeket több, mint 200.000 látogató olvasta el.
    Kattints rá! Nézzük, melyek ezek a cikkek!
  • Online előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.
  • Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

logo.jpg

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Szólj hozzá

nevelés művészeti 2022 Gönc április 24. Népviselet Napja Mesés Népviselet Napja