2023. már 26.

Mi végre a bolondság? Felszabadító népmesék és népi játékok április 1-re

írta: Kormos Rebeka
Mi végre a bolondság? Felszabadító népmesék és népi játékok április 1-re

 

Bolondok napját – amelynek napja április 1. – évszázadok óta ünneplik a különböző kultúrák, bár ennek pontos eredete továbbra is rejtély.
Az áprilisi bolondok napi hagyományai közé tartozik az álhírek vagy gyakorlatias viccek eljátszása másokon.

april_fool_s_day_facebook_post.png

Ne szaladjunk ennyire előre!
A tavaszi kikelet felszabadít minket manapság épp úgy, mint eleinket. Talán éppen a márciusi "Sándor, József, Benedek zsákban hozzák a meleget" szólás is már ennek a csacska időszaknak az előfutára?
Erről a három szent vándorról is van egy tréfás történetünk. 

Tudtátok ezt Sándor, József, Benedekről?

Egyes történészek azt feltételezik, hogy a bolondok napja 1582-re nyúlik vissza, amikor Franciaország áttért a Julianus-naptárról a Gergely-naptárra, amint azt a tridenti zsinat kérte 1563-ban. A Julianus-naptárban, akárcsak a hindu naptárban, az új év április 1-jén kezdődött a tavaszi napéjegyenlőség miatt. E feltételezés szerint , azok az emberek, akik lassan értesültek a hírekről, vagy nem vették észre, hogy az új év kezdete január 1-jére tolódott, és március utolsó hetétől április 1-ig továbbra is ünnepelték azt. Ők viccek és álhírek alanyaivá váltak, bolonddá lehetett őket tenni. Számos más elképzelés is él, minthogy e nap eredete az az ókori római szokás, amikor az évnek ebben a szakaszában megbocsátható volt - egyféle alakoskodás keretében -  a bírákat és egyéb vezető tisztségű emberek gúnyolni.
A lejegyzett néprajzi adatok szerint április 1-jén ugratták egymást a felnőttek, de elsősorban a gyerekeket tréfálták meg.

"Topolyán például a gazda a szomszéd tanyára küldte a kiskanászt szúnyogzsírért. Pénzt is adtak a gyerekeknek, és a boltba küldték esernyőmagért, trombitahúrért, hegedűbillentyűért. A beugratottat azután csúfolják: „Április bolondja, május szamara!” Közismertek a csúfoló versikék is. Pádéi (Észak-Bánát) változatuk az alábbi:

Április bolondja,
Május szamara.
Fölnézett a toronba,
Megnézte, hogy hány óra:
Féltizenkettő,
Bolond mind a kettő.
          (Katona I. 1983: 87)

Április elseje hagyományai ma elsősorban az iskolásgyerekek körében élnek. Fordított napot rendeznek, és tréfás ruhákat öltenek. Az utóbbi években ennek az iskolai hagyománynak a farsangi szokásokkal való összeolvadását figyelhetjük meg.
A hagyományos népi gazdálkodásban ezt a napot nem tartották alkalmasnak a vetésre, mert nem lenne szerencsés a termés."
Forrás: Magyar Néprajzi Lexikon

Bolondozzunk-e ma? Van-e értelme?


Hát persze!
Ha csak egyetlen napon megélhetik a gyerekek, hogy egy kicsit az óvónéni, dadus néni, vagy tanítóik, tanáriak bőrébe bújhatnak, az nagy örömöt okoz. A pedagógusok és gyerekkel foglalkozó szakemberek pedig kicsit felszabadulhatnak saját szerepeik kényszerűségei aló és ők is bolondozhatnak kicsit.
Más keretet is választhatunk a téma feldolgozásához, mint például a népi játékok.
Ajánljuk figyelmetekben nagysikerű cikkünket ehhez!

Nevettető mondókák

Ha pedig a népmesék között kalandozunk számos ékes példát látunk arra, hogy a nem minden bolondság, ami első ránézésre annak látszik. Ám ezeken a történeteket a gyerekek jót tudnak vidulni és velük együtt a felnőttek is új aspektusokat fedezhetnek fel a történetekben.

Furcsa látogatók

A bolondok

A szomorú királykisasszony

A fehér sólyom

Zarándok a hegyek között

A mánglis vaspince

A tűnéző öregasszony

Ezekhez a mesékhez ajánljuk, hogy váltsatok nézőpontot!
Vizsgáljátok meg saját gondolataitokat annak a kérdésnek a mentén, hogy kit láttok bolondnak - nem ésszerűnek - és kit bölcsnek - aki megszokások mentén, berögződések alapján dönt -.

Tovább is van mondjam még?

A mesékben sok vetületét felfedezhetjük a bolondságnak. 2023. április 20-án a felnőtteknek szóló meseműhelyen is fogunk erről szót ejteni egy állatmenyasszony mese elemzése mentén.
Tartsatok velünk!

2023-online-mesemuhely-4.png

Aki nem hiszi, járjon utána!

Pompás Napok csapatával várjuk jelentkezésetek és megkereséseiteket akár felnőttként érdeklődtök, akár gyermekeiteket szeretnétek mesei élményekhez juttatni. Pedagógusképzésekkel, felnőtt meseműhelyekkel, interaktív mesés alkalmakkal és hagyományőrző programokkal akár házhoz is megyünk. 
Írjatok a pompasnapok@pompasnapok.hu címre, hogy személyre szabott programot alakíthassunk ki!

Előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.

logo.jpg

További inspirációért látogassátok meg Mesetárunkat és Játéktárunkat!

Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Érdemes csatlakoznotok szakmai közösségeinkhez, ahol óvodás és kisiskolás korosztályok számára népi játékokkal és népmesékkel kapcsolatban kérhettek tanácsot vagy oszthattok meg tapasztalatokat. 




                        
Szólj hozzá

bolondok napja bolondozás népmesék népi játékok április 1. felszabadító