2023. ápr 10.

A falánk tyúkocska - izgalmas ötletek mesefeldolgozáshoz

írta: Zsótér Boglárka
A falánk tyúkocska - izgalmas ötletek mesefeldolgozáshoz

Giriczné Gyányi Marcsi, Pompás Mesés Nagykövet, aki a dévaványai MesÉLek-kijátszótér megálmodója és működtetője is. Hétről hétre varázsolja el a gyermekek szívét, lelkét, képzeletét, és fejleszti őket azokon a területeken, ahol éppen szükség van rá. Fantasztikus, pompás munkájából most egy mesefeldolgozás ötletét osztja meg velünk. Köszönjük!

screenshot_20230407_103358_video_player.jpg

 

Húsvét előtt A falánk tyúkocska került terítékre a mesÉLek-kijátszótéren, na persze nem szó szerint. Pompás mesefoglalkozásunk volt az ,,apródrámásokkal”. 3-5 éves gyerekekről van szó, akik a drámapedagógiával ismerkednek, ami leginkább meséken, történeteken keresztül valósul meg. A Pompás Napok szemlélete nagyon közel áll hozzám, remekül be tudom illeszteni a foglalkozásaimba.

Motivációnak bevittem egy nagyhasú cserépkorsót, amibe egy textil tyúkocskát rejtettem. Ez gyorsan fel is keltette az érdeklődésüket. Az elbújás motívumával továbbdolgozva egy körjátékkal hangolódtunk a mesére.

"Sziszere,szuszara gingalló

Van itt egy hatalmas kőkorsó.

Belebújt Ági a korsóba,

Ott maradt reggelig hortyogva."

A játék után rögtön belekezdtem a mesébe. Mivel egy rövidke meséről van szó, túl sok beillesztett elemmel nem szerettem volna szétszabdalni.

Ezzel a kis mondókával színesítettük a tyúkocska útját, ahogyan kiment a  tűzrevalót begyűjteni. Ezt most tenyeresdi játék gyanánt mutogattuk, mondogattuk.

"Erre kakas erre tyúk,

Erre van a gyalogút.

Taréja, haréja,

Ugorj a fazékba,

Zsupsz!"

A kalácssütés motívumát egy utánzó, mímes játékkal jelenítettük meg (ez is a drámajátékok egyik formája), és énekeltük hozzá a "Süssünk,süssünk valamit..." kezdetű dalocskát.

Ezen kívül a korsóba bújást szerettem volna megjeleníteni, érzékeltetni. Ott felerősítettük,kihangosítottuk a saját szívdobogásunkat, tudtuk, hogy a tyúkocska és a tyúkanyó szíve valószínűleg szaporán kalapált abban a helyzetben. Egy óriási varázskendő alá bújva, a pisszenésünket sem hallatva, rejtőztünk el a kandúrmacska elől, majd egy óriási tüsszentéssel vetettünk véget a szorongató pillanatoknak.

screenshot_20230407_103409_video_player.jpg

A mese után átvezettem őket egy vizuális tevékenységbe: só-liszt gyurmából cukros kalácsot készítettünk, gyöngyökkel megszórtuk, s közben a húsvéti hagyományokról is beszélgettünk.

20230331_091223.jpg

S végül még a kandúrmacskának is jutott egy kis finom kalács!

Giriczné Gyányi Mária

 

Aktuálisan elérhető képzéseink

Várjuk a pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, szülőket, vagy azokat akik szeretnének gyerekekkel foglalkozni a népmesék eszköztárának segítségével Budapesti és vidéki helyszíneinken.
Klikk itt a Képzések és előadások linkre!

Pompás Napok csapatával várjuk jelentkezésetek és megkereséseiteket akár felnőttként érdeklődtök, akár gyermekeiteket szeretnétek mesei élményekhez juttatni. Pedagógusképzésekkel, felnőtt meseműhelyekkel, interaktív mesés alkalmakkal és hagyományőrző programokkal akár házhoz is megyünk. 
Írjatok a pompasnapok@pompasnapok.hu címre, hogy személyre szabott programot alakíthassunk ki!

További inspirációért látogassátok meg Mesetárunkat és Játéktárunkat!

Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott népmese-foglalkozásokat és mesegyűjteményeket találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

 


logo.jpg

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Le ne maradj!

Iratkozzatok fel hírlevelünkre, ehhez látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Szólj hozzá

mesélés drámapedagógia magyar népmese mesemondás élménypedagógia drámapedagógus Pompás Napok népmese-foglalkozás Giriczné Gyányi Mária mesÉLEK kijátszótér