2017. feb 22.

Gyerekkönyvek érték alapon

írta: Zsótér Boglárka
Gyerekkönyvek érték alapon

Fogadjátok szeretettel vendégírónk cikkét, aki korosztályonkénti ajánlást nyújt, hogy milyen lapoznivalót érdemes a gyerekek kezébe adnunk. A Kultúrgyerek webáruház gyerekkönyvekkel foglalkozik, így elsőre távol esőnek érezhetnénk a most következő írást, mégis van közös nevezőnk. A mesét, a fantáziát, a belső képalkotás képességét Lengyel Szilvia, a Kultúrgyerek tulajdonosa is kiemelten fontosnak tartja.

gyerek.pngHa valaki megkérdezné tőlem, szerintem mi a legfontosabb egy gyereknek, gondolkodás nélkül vágnám rá, hogy a mese! És nem csak azért, mert magam is könyvekkel foglalkozom, vagyis hát épp ezért foglalkozom velük. Mert olvasni és mesét hallgatni jó, szórakoztató, tanító és sorolhatnám.

Ma már más világ van, mint amikor annak idején a Minden napra egy mese első nyomtatását olvastuk. (Jelzem, ma is változatlan utánnyomásban kapható és a 20. kiadásnál tart.) Habár sok minden változott azóta, de annak fontossága, hogy a gyermeki fantáziát könyvvel serkentsük szárnyalásra, nem megy ki a divatból.

A megjelenés és a történetek is másféle igényeket szolgálnak az utóbbi években. Az illusztráció – annak ellenére, hogy legtöbbször színes, szép és a gyerekek ízlésének megfelelő – sokszor elmegy egy fura irányba. Sötét színek, felismerhetetlen formák, esetenként félelmetes összkép. Természetesen van, akinek ezek a nagyon újszerű rajzok tetszenek, de azt gondolom, a többség ma is a letisztult formákat részesíti előnyben, amikor gyermekének vásárol, és jól teszi. Lehetnek újféle csicsák, (v.ö. dizájn elemek) a gyerek csak gyerek. Azt a képet gondolja tovább, amit lát és ért. Ha az számára nem beazonosítható, ne adj isten még ijesztő is, akkor az egész olvasósdi tévútra megy. Márpedig a legfontosabb, hogy a kicsi szeressen mesét hallgatni, tanuljon, kérdezzen közben, bogarássza az illusztrációt és az se gond, ha százszor is ugyanazt a könyvet szedi le a polcról.

11406965_487156908128572_4379663124043427136_n.jpg

forrás: www.pinterest.com

Hogy mi ajánlott a különböző korosztályoknak

Ugye ismerős a könyvhalmok között tébláboló szülő képe? Nem tud dönteni, sőt azt se tudja mi alapján tegye ezt, hisz annyi csábító kiadvány veszi körül. És akkor a legfelső polcra nem is néz, hisz el se lehet látni odáig és már azok is túl sokan vannak, amik a szemmagasságban hívogatnak. Márpedig ez olyan marketingfogás, mint a közértben a csokik gyerekmagasságban történő elhelyezése. A bőség zavarában épp elég az orrunk előtt tornyosuló olvasnivalóból választani, ki akarna még pár száz könyvet levetetni a magasból. Pedig lehet, hogy ott vannak ám a kincsek.

A kultúrgyerek webáruházban értékalapú szemlélettel válogatjuk az eladásra szánt könyveket, színvonalas raktárkészlettel várjuk az érdeklődőket. Ebből szemezgetnék most kicsit.  

Mi jó egy babának?

Színek, formák, állatok, annyi minden. Kezdetnek ilyen ismeretterjesztő könyvet ajánlok, vagy olyat, amivel több legyet ütünk egy csapásra és nem csak a baba szemét és elméjét, de még a kezét is megmozgatja, így a finommotorikát is fejleszti.

babamozi-mit-csinal-a-kutyus.jpg

 

Elment oviba a gyerek, brühühü.

Ez egyben azt is jelenti, hogy egyre okosabb, hamarosan közösségi lény válik belőle, de azért még mindig babázhatunk vele néha, nyugi. Mivel a sajátunk természetesen zseni, – már most tisztán látszik –  adjunk olyan könyvet is a kezébe, ami tudást ad és nem mellesleg nagyon szórakoztató. Ilyen például a Ravensburger kiadó Mit, miért, hogyan sorozata, alig lehet választani a remek témák közül.

 

hercegnok.jpg

 

Nemsoká iskolás lesz a csöpp?

Még mindig fontos a mese, de a kifestőkön túl már speciális foglalkoztatók garmada is rendelkezésünkre áll.

Kisiskolásokat megcélozva, számtalan olvasást megszerettető könyv került pár éve a piacra. Olyan tematikus történetek ezek, amelyek több kötetből állnak. Ezek különálló történeteket tartalmaznak, amelyeknek csak a főszereplői változatlanok. A szöveg könyvenként nehezedik, hosszabbodik, miközben izgalmas történeteket kap kis olvasónk.

Ahogy már írtam, nálunk nem a kiadó hangzatos neve a fontos, hanem a belső tartalom. Ez nem mellesleg azt is jelenti a gyakorlatban, hogy az árak meg sem közelítik a legnagyobb kampánnyal meghirdetett kiadványokét, azaz nem csillagos ég jellegűek. Így mindenki sokkal jobban jár, a keretből több könyvet is vásárolhat az érdeklődő. A hezitálóknak chaten, e-malben, telefonon segítünk, hogy az adott csemetére szabott olvasnivalót kapja, mert nálunk az elégedett vásárló a fontos még akkor is, ha 200 forintos színezőt vesz. Ha otthon kinyitja, szeretnénk ha úgy érezné azt kapta amit gondolt, nem zsákbamacskát. Tegyen próbára minket!

Szeretettel,

Lengyel Szilvia

www.kulturgyerek.hu

 

Aki nem hiszi, járjon utána!

Pompás Napok csapatával várjuk jelentkezésetek és megkereséseiteket akár felnőttként érdeklődtök, akár gyermekeiteket szeretnétek mesei élményekhez juttatni. Pedagógusképzésekkel, felnőtt meseműhelyekkel, interaktív mesés alkalmakkal és hagyományőrző programokkal akár házhoz is megyünk. 
Írjatok a pompasnapok@pompasnapok.hu címre, hogy személyre szabott programot alakíthassunk ki!

Előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.

További inspirációért látogassátok meg Mesetárunkat és Játéktárunkat!

Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

logo.jpg

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Érdemes csatlakoznotok szakmai közösségeinkhez, ahol óvodás és kisiskolás korosztályok számára népi játékokkal és népmesékkel kapcsolatban kérhettek tanácsot vagy oszthattok meg tapasztalatokat. 

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Szólj hozzá