2018. dec 19.

"Kerek egy ég alatt...

írta: Kormos Rebeka
"Kerek egy ég alatt...

Kerek egy istenfa;
Kerek istenfának
Szép tizenkét ága;
Szép tizenkét ágán
Ötvenkét virága;
Ötvenkét virágán
Három aranyalma."

Aki ezt kitalálja,
az Isten áldása rája!

Kerek egy év alatt számtalan nagyszerű tanítóval, óvónővel, könyvtárossal, gyerekekkel és családokkal foglalkozó szakemberrel, mesemondóval, népzenésszel és népi énekessel, kézműves mesterrel, szülővel és lurkóval találkozhattunk. 
Mesélhettünk a mesélésről.
Módszertani kitekintőt adhattunk. 
Mesét mondtunk.
Játszottunk.
Énekeltünk.
Berkeken belüli információ: ... rengeteget adminisztráltunk, hogy módszertani képzésünk az Oktatási Hivatal elvárásainak megfeleljen.

mesemondas.JPG

A legfontosabb, hogy megoszthattuk kisebb, nagyobb közösségben, hogy van mint tanulnunk és újra használatba vennünk elődeink szellemi hagyatékából.a_mese_kozossege_1.JPGA mese fonala

Amelyhez mindenki, aki a képzésünkön részt vett az idén, szimbolikusan hozzákötődött.

a_mese_fonala.jpg

Meseösvény

Ahol a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és az Ócsai Tájház szakmai partnereként egyengettük közel 2000 gyermek útját. Beleélhették magukat az égitestek megszabadításába és a rejteklátó királylány birodalmának megismerésébe. A mese keretei között pedig a környezeti nevelés feladatait játszva elvégezték, ismereteket, tapasztalásokat szereztek, nevelődtek, túráztak egyszerre.
img_5739.JPGA hatvani Mesefesztiválon pedig jelen voltunk a Világszép nádszál királykisasszony meséjével, a Meseszó Egyesület jóvoltából. 

Akkreditált 1 és 3 napos képzések

3 x 3 napot tölthettünk elhivatott pedagógusokkal, kulturális szakemberekkel, szülőkkel, akik szabadidejüket nem kímélve tartottak velünk képzéseinken. A népmesét a középpontba helyezve népi játékokkal, népdalokkal bővített foglakozásokat kreáltunk a módszertani ismerkedés után. Csodás foglalkozástervek születtek a csoportos műhelymunkákból. A népmesék rétegei sorra mutatták meg magukat a jelenlevők számára. Egy-egy ilyen 3 napos, intenzív továbbképzés alatt több, mint 10 mesét hallhattak a résztvevők, amelyek olykor kacagtatóak voltak, máskor könnyeket fakasztottak.
mese_a_felnottnek_is_oromforras.jpg
Az 1 napos képzéseinken 4 hónap leforgása alatt 500-nál is többen tiszteltek meg minket figyelmükkel határon innen és túl. Az általában 5 órás programot mindig túl rövidnek éreztük, de visszajelzések alapján sokakat sikerült a népmesék és a népi kultúra jelentőségéről meggyőznünk. A gyakorlatorientált előadásoknak köszönhetően akár már másnap belevághattak a résztvevők a kalandba. 
pompas_napok_modszertani_felkeszules.jpg

Mesetár

Újraszervezetük Mesetárunkat 1 éves születésnapja alkalmából. A visszajelzések alapján fontossá vált egyfajta tematikus csoportosítás, hogy a mesékkel foglalkozók számára megkönnyítsük a navigálást. Terveink szerint ez egy folyton bővülő tartalom lesz, így időnként 2019-ben is érdemes lesz visszatérni.
Ebben a témában született meg a Mesegyűjtemények az üveghegyen innen, az üveghegyen túl című blogbejegyzésünk is.

Meseműhely

Náfrádi Anikó idén csatlakozott csapatunkhoz. Meseterapeutaként dolgozó, a mesék iránt elkötelezett anyuka, aki két gyermeke nevelése mellett hiszi és vallja, hogy a mesék az életre tanítanak. Budapesten több helyszínen dolgozott ebben az évben gyermekcsoportokkal és felnőtt meseműhelyt indított fontos témákban. Ezeken a csütörtök estéken a meséken keresztül vizsgálhatta meg a hallgató a szorongás, a veszteség megélésének mintáit, vagy épp az életöröm forrásait.

Szakmai csoportok

Népmese és Népi játékok óvodában és iskolában elnevezésű csoportjainkban a szakembereken túl az érdeklődőket is szeretettel várjuk. Sok neves szakember kíséri figyelemmel a két csoport mindennapjait, s szükség esetén itt a kérdésekre válasz is érkezik a közösség tagjaitól. Ha még nem ismered, kukkants be!

Vendégírók

Vaskor Gréta - Gréta több cikkel is megtisztelt minket.
Lipkáné Temes Évi - Évi családja egy újabb gyerkőccel bővült, de emellett itt is megosztotta gondolatait.
Rónai Katalin - Kezdj egyedi meséket mondani, hallgatni, így magabiztossággal töltődhetsz
Kollár Zseraldina - Színezz fűszerekkel! - Gyerekóra Paulus Budapest módra
Bencze Andrea - Mese, mint rituálé 3. rész - Óvónői szemmel
Dóczi Ilona - Magyarra hangolódás népmesével - Élménymese Táborok külföldön
Töreky Zsuzsi - Kerekecske, dombocska - zenei nevelés kisgyermekkorban
Bencsik-Horváth Júlia - Matató párna - a mese átélése
Léder László -
Apának lenni menő
Várfalvy Emőke - 77 nyomós érv, hogy te is olvass kortárs mesét a gyerekeknek
d'Elhougne Viki - 
Rámol a gyerek
Montz Andi - 
Mitől lesz egy nap jó az iskolában?
Hú mennyien voltak! A lista időrendi összeállítása közben csak úgy kerekedett a szemünk és egymásnak ajánlgattuk - "Ezt olvasd el újra, annyira jó...!".

Mompreneurs - magyar vállalkozó anyukák

Ők azok, akik megannyi kreatív termékkel, ötlettel gazdagítottak minket kokárda ügyben, anyák napjára vagy épp Pompás Napok szatyrokkal, tasakokkal. És ők azok a nők, anyák, akik példák számunkra is, mert nehézségeikből előnyt kovácsolnak. Ebben megszólalásig hasonlítanak népmeséink hőseire!

Itt a vége, fuss el véle!

...ahogy a mese is mondja.
Az év végével mi is családjaink felé fordulunk, így a Blogszerdák január 9-ig szünetelni fognak. 
A szünet napjaiban tervezzetek a 2019-es képzéseinkkel!

Békés, szeretetben teljes karácsonyt és áldott új esztendőt kívánunk!

logo.jpg

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!
Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Szólj hozzá

népmese népi játékok akkreditált képzés tárgyalkotás pedagógus képzés meseösvény 5 kredit 30 keredit meseműhely Kerek egy istenfa Mesetár többoldalú megerősítés