2019. jan 02.

Ki ne dobd a jó ötleteket!

írta: Kormos Rebeka
Ki ne dobd a jó ötleteket!

Kerek istenfája,
Szép tizenkét ága,
Szép tizenkét ágának
Ötvenkét virága,
Ötvenkét virágán
Három aranyalma.
Aki ezt kitalálja,
Hull az áldás arra.

Ezzel a Galga menti gyűjtésből származó találós mesével zártuk a tavalyi évet, amely ihletet adott az új esztendő első BLOGSZERDA cikkéhez. Emellett egybe esett a cikk születése a karácsony utáni rendezkedéssel.
Külső és belső rendezkedés előzi meg házunk táján az újévi tervezést s miközben egyenleget húzunk és új szempontokat jelölünk ki, alkotunk. Kerekeket, virágot és 3 aranyalmát.

Újrahasznosan!

20181230_171216_1.jpg

Ne keressétek, nincs ilyen szó! 
2018-as legutolsó blogcikkében arról írtunk, hogy újra használatban kell venni elődeink szellemi hagyatékát. Új formába kell öntenünk a régiek tudását, mert a ma embere bizony elszakadt a felmenők gondolkodásmódjától. Jó példa az újrahasznosítás témája, avagy "újrahasznos" - ahogy egy 2 osztályos kislány mondta.
Tudtátok, hogy egy paraszti portán nem keletkezett szemét?
Mindennek "száz" élete volt. A sztaniolpapírnak, a csomagoló anyagoknak, a textíliáknak. 

szaloncukor-tortenet.jpgForrás: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

No.1. ötlet

A képeslapokból vágjuk ki az angyalka, diótörő, stb. képeket és tegyük el jövő esztendőre, hogy díszíthessék a szaloncukrokat a fánkon. Morvali Linda gasztroblogger szaloncukortörténelem cikke érdemes az olvasásra.

No.2. ötlet

A képeslapok, ajándékkísérő kártyák rajzos felületéből jövőre új képeslapok készülhetnek.

karacsonyi_kepeslap.jpgForrás: www.whatsupfagans.com

No. 3. ötlet

A csomagoló papírokkal csomagoljuk be más hétköznapi használati tárgyakat. Cipős dobozokat, játéktároló dobozokat, magát a csomagolópapír tároló dobozt.

csomagolo2_1.jpgForás: www.apartmenttherapy.com

No.4. ötlet

Ha már kicsit gyűrött a csomagoló anyag, akkor se dobjuk a kukába. Inkább adjunk neki még egy esélyt és ajtódíszként jövőre újra tündökölhetnek a színes papírok.

csomagolo3.jpgForrás: www.whatsupfagans.com

No. 5. ötlet

Készítsünk jegyzetfüzetet a gyerekekkel csoportban, osztályban. Megkérhetjük a szülőket, hogy a karácsonyi csomagolópapírokat hozzák be a gyerkőcök az első óvodai vagy iskolai napon és így mindenkinek készülhet saját jegyzetfüzet. Keményebb dobozok oldalából készülhet a fedlapja a kis füzetnek. A gyerekek vághatnak, ragaszthatnak kedvükre. A lapokat összefűzhetjük miltonkapoccsal, akár szalagokkal.
20181230_171326.jpg

No. 6. ötlet

Öröknaptárhoz is felhasználhatjuk a lapokat, csomagolóanyagokat.
Csorba Anita blogja tele van ötletekkel. Merj alkotni kampánya inspirálóan hathat ránk felnőttekre, amit aztán a gyerekekkel is hasznosíthatunk.

oroknaptar.jpgForrás: csorbaanita.hu

No. plusz ötlet

yearcompass_logo.png

A tavalyi éviránytű anyagunkat elővenni már felért egy rituáléval. Mit tudtunk megvalósítani? Mi az ami várat még magára, de annyira jó ötlet, hogy nem DOBJUK ki? Akár modern alkalmazásokat, akár a régi spórolós módszereket választjuk, a cél az, hogy ne fecséreljük energiánkat se fizikai se, mentális értelemben. Akár ezt a cikket "elteheted" jövő karácsonyig a felgyülemlett karácsonyi csomagolópapírokkal együtt vagy velünk tarthatsz egész évben, cikkeket, meséket, játékfűzéseket, foglalkozásterveket olvasva. 

Aki nem hiszi, járjon utána!

Pompás Napok csapatával várjuk jelentkezésetek és megkereséseiteket akár felnőttként érdeklődtök, akár gyermekeiteket szeretnétek mesei élményekhez juttatni. Pedagógusképzésekkel, felnőtt meseműhelyekkel, interaktív mesés alkalmakkal és hagyományőrző programokkal akár házhoz is megyünk. 
Írjatok a pompasnapok@pompasnapok.hu címre, hogy személyre szabott programot alakíthassunk ki!

Előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.

További inspirációért látogassátok meg Mesetárunkat és Játéktárunkat!

Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

logo.jpg

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Érdemes csatlakoznotok szakmai közösségeinkhez, ahol óvodás és kisiskolás korosztályok számára népi játékokkal és népmesékkel kapcsolatban kérhettek tanácsot vagy oszthattok meg tapasztalatokat. 

 

Szólj hozzá

zöld ötletek óvódába zöld ötletek iskolába zöld ötletek évkezdésre karácsonyi csomagolópapírok karácsonyi lapok újrahasznosítható csomagolók Morvali Linda