2019. ápr 12.

Sokféle mesterség

írta: Kormos Rebeka
Sokféle mesterség

hazugsag_mesek.jpgIllusztráció: A Magyar Hazugságmesék Katalógusából

Egyszer vót, hun nem vót a világon, még az óperenciás tengeren, még az üveghegyeken is túl vót eggy ács, oszt ez úgy kitanulta a kovácsmesteriget, hogy lett belüle olyan varga, hogy nem vót az a szabó, amék olyan jó cipőt tudott vóna csinálni, mint amilyen jó görbe fésüt ez a kádár esztergába metszett.
Egyszer csinált magának olyan pár csizmát, hogy még a furulyán se lehetett vóna csifergósebb-csafargósabb nótát fújni, mint amilyen bikókúcs lett belőle. Olyan okos ember is vót, hogy esztendőbe egyszer ment ki a minesre, akkor is meg tudta mondani, hogy mék malac ki ökrit ellette.

Forrás: Ethnographia, A Magyar Néprajzi Társaság értesítője • 49. évfolyam, Budapest, 1938.
AaTh 1961DX

Szerkesztő: Ez a mese a hazugságmesék katalógusában szerepel. A feje tetejére fordult világ képei jelennek meg ezekben a mesékben.
Ebben a mesében, amely akár mesekezdőkén tis megállja a helyét senki nem azt csinálja, ami az ő dolga. A humor erejével értesíti a hallgatóságot, hogy tessék odafigyelni.

Remek lehetőséget kínál ez a mese a foglalkozásokról való beszélgetésre és mintegy szórakoztatva oktat.

További mesék a Mesetárban.

Pompás Napok csapatával várjuk jelentkezésetek és megkereséseiteket akár felnőttként érdeklődtök, akár gyermekeiteket szeretnétek mesei élményekhez juttatni. Pedagógus képzésekkel, felnőtt meseműhelyekkel, interaktív mese alkalmakkal és hagyományőrző programokkal akár házhoz is megyünk. 
Írjatok a pompasnapok@pompasnapok.hu címre, hogy személyre szabott programot alakíthassunk ki!
Előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!
Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

logo.jpg

Szólj hozzá

magyar népmese hazugságmese