2020. ápr 01.

2 népi játék + 1 népmese nagyböjt idejére

írta: Kormos Rebeka
2 népi játék + 1 népmese nagyböjt idejére

Gyivicsán Viktória óvónéni a Debreceni Református Kollégium Óvodájában és egyben Pompás Nagykövet is.
Történetmesélő volt ő már azelőtt is, hogy hozzánk csatlakozott volna, hisz a bibliai történeteket óvódásainak, gyermekeinek, közösségében lévő gyermekeknek is elmondta, elmondja. A népmesék, népszokások között is a gondviselés fordítja felé arcát. Írásaiból megszokhattuk, hogy igyekszik tágabb képet adni egy-egy témáról, majd praktikus ötletekkel is szolgál.
Most a böjtről írt nekünk.

barka.jpgForrás: www.edenkert.hu

Gyivicsán Viktória írása:

Ünnepeink közül a húsvét több évezredes múltra tekint vissza, gyökerei az ószövetségi páska ünnepben vannak. A húsvét volt az első keresztyén ünnep, elnevezése a magyar nyelvben a nagyböjt utáni húsevésre vonatkozik. A tartalma, hogy a keresztyén világ Krisztus feltámadására emlékezik, változatlan maradt, az időpontja azonban változó. Húsvét mozgó ünnep, a niceai zsinat (Kr. u. 325) határozta meg pontos időpontját: a tavaszi holdtölte után következő első vasárnap. Legkorábban március 22-én, legkésőbb április 25-én lehet húsvét. Így változik a böjti időszak kezdete is. Az ünnep előtti negyven nap a böjti időszak, Krisztus szenvedéseire való emlékezés kezdete.A nagyböjt hamvazószerdától nagyszombatig tart. Hamvazószerdát korábban nevezték még böjtfogószerdának, szárazszerdának, aszalószerdának is. Az elnevezés onnan ered, hogy a templomban a mise után az elmúlt évi virágvasárnapi szentelt barka hamuját a pap megszentelte és keresztet rajzolt a hívek homlokára. Hiedelem is kapcsolódott ehhez:

Aki hamvaszkodik
nem fog fájni a feje.

A református ember megőrizte a böjti hagyományokat, de számára nem a külsőségek hangsúlyosak, hanem a belső, lelki felkészülés az ünnepekre. Természetes, hogy bizonyos tartózkodás van az evést és ivást illetően, de a lényeg az emlékezés a Megfeszített Úrra, az elmélyülés Krisztus követésében, a kereszt titokzatos világának a lélekben történő befogadása.
Nagypénteket református népünk is megtartotta szigorú böjti napnak. A böjti napokon tartózkodtak a hústól, a zsiradékoktól. Nyers- és aszalt gyümölcsöt, rántott levest, savanyú levest, főtt tésztát, főzelékféléket, mákos gubát, lepénykenyeret fogyasztottak. Ez vidékenként más és más volt a Kárpát-medencében.Az év folyamán a református ember életében is voltak kisebb böjtök: heti böjti napok, különösen a péntek, de meg kell említenünk a negyedévenkénti háromnapos böjtöt is. Utóbbit már Bod Péter is említi, de kántorböjtnek is nevezik. Fontosak a fogadalmi böjtök, református népünk ma is gyakorolja ezt a formáját a lemondásnak, ahogy azt gyülekezeteink életéből is tudjuk. Református hagyományban máig élő szokás, hogy az úrvacsoravétel napján nem esznek semmit, míg meg nem úrvacsoráztak a gyülekezet közösségében.

Játékok a nagyböjti időszakban

A böjti időszak játékhagyományaiban nem számított a vallási különbség. Egy-egy falu fiataljai együtt vettek részt hagyományaik megtartásában. Otthoni közegben is kipróbálhatjuk a játékokat, megtanulhatjuk a dalokat, elindíthatjuk a játékot és aztán hagyjuk a gyereket, had alakítsák kreatívan ezeket a tiszta forrásból származó motívumokat saját kedvükre. Éltessük a hagyományokat! 

mancsozas.JPGForrás: www.morzsafarm.hu

Hajújvárazás

- Mért küldött az úrasszony?
Haja gyöngyöm, haja.

- Néktek hidat csinálni.
Haja, gyöngyöm, haja.

- Minek néktek az a híd?
Haja, gyöngyöm, haja.

- Nékünk azon átjárni.
Haja, gyöngyöm, haja.

Új vár, fényes vár,
gyolcsos kapitány,

Leszek bátor, jó vitéz,
hídon megyek át.


- Minek néktek az a híd?
Haja, gyöngyöm, haja.

- Nékünk azon átjárni.
Haja, gyöngyöm, haja.

- Miből lesz a híd lába?
Haja, gyöngyöm, haja.

- Két pár rozmaringszálból.
Haja, gyöngyöm, haja.

Új vár, fényes vár,
gyolcsos kapitány,

Leszek bátor, jó vitéz,
hídon megyek át.


Új vár, fényes vár,
gyolcsos kapitány,

Leszek bátor, jó vitéz,
hídon megyek át.

A Morotva együttes csodás feldolgozása segít a dal otthoni megtanulásában. Klikk a linkre!
Hidas játék hangzóanyag a You Tube-on.

A játék eredeti formája: A szederindázás, amely a közben énekelt dalról kapta a nevét, vonulós-kapuzó játék volt. Csak lányok vagy lányok és legények egymás kezét fogva járták végig a falut, és közben énekeltek:
Szederinda, levelinda,
bujj, bujj,
szitakéreg, rostakéreg,
mindjárt hazaérek.
Az első pár feltartott karjai alatt bújt át az egész sor.
Gyakran hajújvárazásnak nevezték a játékot ezzel a dallal:
Új vár, új vár, fényes vár,
borsos kapitánya,
megyek, bátor jó vitéz,
megyek hídon által.
dalra vonultak a fiatalok. Ekkor hajújvárazásnak nevezték a játékot.

Mivel most otthon tudunk csak játszani, a gyerekek nem tudnak összeverődni, együtt vonulni, bújni, adunk egy kis ötletet, miként tudjátok otthonotokban is élményszerűvé tenni mindezt.

Építsünk egy kis "akadálypályát" székekből, seprűnyélből, fonalból (esetleg ugrókötélből).

Két szék támláján tegyük keresztbe a seprűt - ez alatt kell átbújni.
10-12 méter hosszú fonalat vagy madzagot fektessünk a padlóra különböző formában - egyenes, hullámvonal, kicsit vagy nagyon, kanyargós, visszafordulós... ez már mindenkinek a fantáziájára van bízva.
A fonal végén legyen a két szék a seprűvel elhelyezve.

Indítsuk el a zenét vagy közösen énekeljünk, és már mehet is a játék, a lehelyezett fonalon végigsétálva, a seprű alatt átbújva, akár onnan szintén lehelyzetett "fonalpályán" folytatva az utat. Testet-lelket megmozgató játék!

Mancsozás

Ez egy eszközös játék és ugyan eredetileg szabadtéri játék, benti verzióját is kilakíthatjuk. Labda, fakanál és kosár vagy doboz kell csupán hozzá. Ha egy kis újrahazsnosítást is bele szeretnénk vinni, akkor készíthetjük a labdákkal fél pár vagy kinőtt zoknikból. Valahogy így:

zokni_labdak.jpg

A játék célja beltérben az lehet, hogy az egyenetlen zokni labdákat a kosátba/dobozba próbáljuk terelni. Kültérbe ezekkel az eszközökkel a kicsik is megpróbálhatják elütni a labdát.
A játék eredeti formája: Csoportosan játszották lányok és legények együtt. A játék eszközei botok és golyók voltak, a magasba dobott golyót kellett az ütővel eltalálni. A legények gyönyörű, cifra, díszített, faragott mancsozóbotokat készítettek. 

Apukák akár faragni is nekiülhetnek fiacskáikkal. Kezdő faragóknak egyszerű mintákat javaslunk.
Ambrus Aladár, kézműves fafaragó oldalán letölthető minták is segítenek az első lépéseknél.

Rajzfilm helyett meséljünk!

A böjt fő eleme, hogy valamiből kevesebbet veszünk magunkhoz, mint amit megszoktunk. A gyerekek számára rajzfilmek helyett ezúttal meséljünk. Itt a böjtöt említő magyar népmese: A két borsökröcske.
(a meseszöveget megtaláljátok Mesetárunkban, klikk a kiemelt mesecímre!)

Élményeink feldolgozásának egyik nagyon fontos formája a belső képalkotás. Minél kevesebb külső képet mutatunk gyerekeinknek, miközben mesélünk, annál jobb. Így segítjük őket, hogy befelé fókuszáljanak és létrehozzák saját belső képeiket a meséről. Ezek a belső képek segítenek abban, hogy az őket leginkább segítő módon dolgozzák fel a hallottakat. A belsőkép-alkotás túlmutat a böjtön, mert ez a képesség iskolás korban is nagy segítség. Felnőtt korban is számos területen jobban teljesítenek azok, akikben jól működik ez a folyamat.

Mi, felnőttek pedig tartsunk böjtöt a magyarázatok terén. A böjt a Teremtés teljességéhez való kapcsolódás eszköze is. Hagyjuk a gyerekeket, hogy kapcsolódhassanak a bennük lévő teljességhez és ráláthassanak saját pillanatnyi igazságaikra, amelyek most őket segítik. Bízhatunk a gyerekekben, hogy magyarázat nélkül is „működik” számukra a mese ...

Húsvéti mesegyűjtemény

A kiadvány 17 népmesét tartalmaz, amelyek közül 13 magyar népmese, 4 pedig más népek meséi közül került kiválasztásra. A szimbólumokon keresztül szeretnénk közel hozni a ma emberéhez is az archaikus mesék gondolkodásmódját. A felnőttek mesélésén, meseolvasásán keresztül a gyerekek megannyi érdekes történetet járhatnak be a tavaszi szünet napjaiban, a húsvétra hangolódva.
Irány a webshop!

viragos-husvet-pompasnapok_hu.jpg

Játék, alkotás, mese után csendesedjünk!

Paradicsom kőkertjibe
arany szőnyeg leterítve,
rengő bőcsü közepibe,
az Urjézus fekszik benne.
Bal kézibe aranyalma,
jobb kézibe arany vessző,
mikor azt ő megharsantsa,
zúg az erdő, cseng a mező.
Sohase láttál szebb termőfát,
mind az Úrjézus keresztfáját,
mert az vérvei virágozik,
szentlélekvel gyümőcsözik.
Az angyalok eljövének,
mennyországba csendítenek,
az arannyos misére készülének.
Édes áldott szent napjaim,
akik töllem eltelének,
gyónás-vallást nem tehetek,
igazságot nem keresek.
Nyújts kezet Mária,
nyiccs kaput angyal,
hogy mehessünk a kerek ég alatt,
lobogó csillag felett az örök életre!
Ámmen.
"Este-reggel elimádkozom.

A Gyimeseben ma imádságként élő szöveget Berszán Bálintné Prezsmer Erzsébet mondta el, Bükkhavason.
A gyűjtés többi részét megtaláljátok az Örökségtárban, Tánczos Vilmos munkájában.

További inspirációért látogassátok meg Mesetárunkat és Játéktárunkat!

Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

Előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.

logo.jpg

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Érdemes csatlakoznotok szakmai közösségeinkhez, ahol óvodás és kisiskolás korosztályok számára népi játékokkal és népmesékkel kapcsolatban kérhettek tanácsot vagy oszthattok meg tapasztalatokat.  

Szólj hozzá

mese zokni imádság böjt labda készítés népmese fafaragás népi játékok mancsozás Benedek Elek Viktória Gyimes otthoni játék pompás nagykövet A két borsökröcske Gyivicsán Debreceni Református Kollégium Óvoda hajúvárazás Ambrus Aladár Tánczos Vilmos